ÍNDEX DE RECEPTES

8 de gener del 2013

ARRÒS CALDÓS DE LLAMÀNTOL

Vam acomiadar aquestes festes amb aquest arròs caldós de llamàntol ! Un arrò super gustós i boníssim, boníssim! La recepta és llarga, però no costa pas més que quan feu una paella. Les quantitats que us poso són les que vaig fer jo, erem 9 persones, però sempre en faig una mica més...així que n'haurien pogut menjar ben bé 10 .
Tornem a engegar la rutina del dia a dia tot esperant que tinguem un bon any i que el  món s'arregli, si més no, una mica!
ARRÒS CALDÓS DE LLAMÀNTOL
Ingredients
Per a fer el fumet de peix
1 kg  de peix de roca (cap de rap, galeres...)
Una ceba
Un porro
2 tomàquets madurs
Un ramet de julivert
3 grans d'all
Un fils de safrà
3 l d'aigua (la vaig posar embotellada)
Per a la salsa de gamba
8 gambes vermelles
 Per a fer el sofregit
Una ceba
100 g de pebrot verd
100 g de pebrot vermell
dues cullerades de tomàquet ratllat
2 grans d'all
Una culleradeta de polpa de nyora (venen uns potets amb la polpa)
Un calamars
Una sèpia
* els calamars i la sèpia podeu no posar-los, però sempre quedarà un sofregit més gustós, sobretot la sèpia, per la salsa tant gustosa que té.
- 2 llamàntols (aprox. feien 1 kg)
- 75 g d'arròs per persona. El tipus d'arròs diuen que bomba però jo el vaig posar  de Pals, el perlat, que és rodó.
- Mig got, un raig, de vi blanc sec
Hem de calcular que  per a cada 75  g d'arròs posarem uns 300 ml de fumet
Elaboració
Primer farem el fumet de peix: netegem bé el peix. En una olla posem una  ica d'oli i sofregim la ceba tallada a daus petits, quan ja està tranparent hi afegim el porro tallat ( el rentem bé fent una creu a la part de dalt per evitar que hi quedi terra), i l'all picat petit, donem unes voltes i deixem que cogui una mica. A continuació afegim els tomàquets tallats ben petits (no cal que els peleu perquè després ho hem de colar tot) i el julivert picat, deixem coure uns 5 minuts i seguidament hi posem el peix, ho deixem uns minuts i hi afegim l'aigua. Deixem que bulli uns 35-40 minuts. Colem i reservem. ( el podem fer el dia abans, així tenim feina feta)
Fem la salsa de les gambes: traiem els caps i pell de les gambes, també els traiem l'intentí, estirant-lo una mica surt amb facilitat, sinó fem un petit tall en el llom i l'estirem. Reservem el cos, els caps i les pells els posem en una paella amb una mica d'oli, i ho sofregim, hi posem una mica d'aigua, poca, deixem que arrenqui el bull i apaguem el foc. Colem en un bol, amb l'ajuda d'una cullera traiem bé tot el suc. Reservem
Fem el sofregit: en una cassola amb una mica d'oli hi  sofregim una mica els talls de llamàntol, els traiem i reservem en una safata, en aquest oli sofregim primer la ceba tallada ben petita, afegim els pebrots tallats a daus petits, continuem incorporant els alls, el tomàquet, la polpa de nyora, deixem que quedi tot ben confitat. Afegim el calamars i la sèpia (a tallets) i deixem que es coguin, veureu que tot aquest sofregit va agafant un color fosquet i deixa una oloreta impressionant!
Ja podem afegir l'arròs, donem una remenada per a que s'impregni bé del sofregit, i a continuació toca posar-hi el fumet, que sigui calent, i el vi blanc, i la sal,  el foc fort, passats uns minuts l'abaixem, deixem coure 10 minuts, hi col·loquem els talls de llamàntol i les gambres que tenim reservades i comprovem si està al punt de sal i acabem de coure durant uns 5 minuts més.
Apaguem el foc i deixem reposar 2 minuts abans de servir-lo.
També podeu posar-hi unes cloïsses i musclos com vaig fer jo, però si no n'hi poseu no passa res. Els incorporaríem quan tirem el fumet (si els poseu sense obrir), si els heu obert abans  poseu-los quan apagueu el foc.
Queda un arròs caldós super bo!!!







21 comentaris:

  1. L´arros amb llamàntol es el mes gustós del mon mundial!! m´encanta. Petons,

    ResponElimina
  2. m'encanta l'arròs amb llamàntol jo el faig una mica diferent

    petons

    ResponElimina
  3. Un dels meus plats preferits, amb un arròs caldós com aquest em fas la més feliç del món! Just avui ma mare ha penjat uns fideus melosos de llamàntol al seu nou bloc, ja el coneixes?
    http://elsfogonsdelaisabel.wordpress.com/

    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  4. Ohhh què bo noia! El del meu pare també és fantàstic, però jo encara no m'atreveixo ;-)

    ResponElimina
  5. Ohhhhhh un arròs per llepar-se els dits ........ crec que sento l'oloreta i tot.
    Petons

    ResponElimina
  6. Te cambio mi arroz por este Teresa,me gusta muchísimo esta receta,es bien rica y festiva a mi gusto,es para compartir en familia.

    Te deseo un muy feliz año.

    Un besito

    ResponElimina
  7. Em sembla que ja l'estic paladejant, es un plat que m'agrada molt.
    Feliç Any maca.
    Petons.

    ResponElimina
  8. Probablement l'arròs de llamàntol és el meu arròs preferit per motius sentimentals i de paladar.. aix, que bo!!

    ResponElimina
  9. que bo que es l'arròs caldós!! i amb llamàntol, que t'he de dir !!! petons

    ResponElimina
  10. Renoi, quin arrosset. Deliciós

    ResponElimina
  11. El llamàntol fa un arròs super gustós, a casa ens agrada molt.

    ResponElimina
  12. Ara mateix hi posaria la cullera a aquesta paella d'arròs!!!!
    Boníssim!!!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  13. Mi querida amiga, que arroz mas delicioso para despedir estas fiestas, asi me gustan a mi las despedidas, y ademas es platico que sobro seguro que era para mi jejeje, con mucho gusto me lo hubiera zampado, te ha quedado con una pinta maravillosa, merece la pena hacerlo, aunque se ve de lo mas laborioso y rico. Un abrazo muy grande

    ResponElimina
  14. Quin comiat de festes més espectacular!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  15. Teres, encara que per les festes hem menjat molt, aquest arròs entra molt bé a qualsevol dia de l'any!
    Nani

    ResponElimina
  16. Feliz Año Teresa, veo que has vuelto fuerte, pedazo plato de arroz nos has traido, tiene una pinta riquisimaaaa
    Bss

    ResponElimina
  17. Teresa,
    La qualitat del plat compensa amb escreix la laboriositat de preparar-lo.
    Un arròs de luxe.

    ResponElimina
  18. Ostras Teresa esta para chuparse los dedos este arroz caldoso ¡¡
    peto

    ResponElimina
  19. T.T toni aixo fa una pinta al.lucinant yo el faig cuasi cuasi igul es a dir la mateixa base q per paella i sense llamantol per rosejat de fideua...m.ha anat be saber cuan i fiques el llamantol ...provare el fumet amb la tomata...i yo tambe o fregeixo tot 7 o8 minuts abans de ficar tot a l.olla...l.arros de pals crec q es el millor i tot aixi assesorat per bons cuiners felicitats

    ResponElimina
  20. T.T toni aixo fa una pinta al.lucinant yo el faig cuasi cuasi igul es a dir la mateixa base q per paella i sense llamantol per rosejat de fideua...m.ha anat be saber cuan i fiques el llamantol ...provare el fumet amb la tomata...i yo tambe o fregeixo tot 7 o8 minuts abans de ficar tot a l.olla...l.arros de pals crec q es el millor i tot aixi assesorat per bons cuiners felicitats

    ResponElimina