27 de març de 2013

CANALONS D'ESPINACS

Després de molts dies sense posar recepta salada, avui toca! aquest diumenge vaig fer aquests canalons d'espinacs, a banda també d'una bona plata dels de carn! de la carnisseria Cal Pascuet d'Isona, que ens els fan boníssims!, només et cal fer una bona beixamel i llestos! Tant uns com els altres molt bons!
Aprofito per a posar-vos l'enllaç dels panadons, que és molt típic a Isona fer-los per Setmana Santa, jo els faré dijous, així que ja tenim feina! Panadons
Bona Pasqua i bona Mona!
CANALONS D'ESPINACS
Ingredients
1 kg d'espinacs frescos (també poden ser congelats)
1 ceba (no massa gran)
100 g de pinyons
100 g de mató
50 g de formatge parmesà ratllat
20 plaques de canalons
Formatge Gruyere ratllat (per a gratinar)
 beixamel
Elaboració
Netegem els espinacs i els tallem (en aquest cas vaig comprar les bosses que trobem en els supers, que ja venen nets i tallats). En una paella gran, amb unes gotes d'oli hi posem els espinacs, deixem que vagin perden volum, els anem girant, ens uns minuts el tindrem a punt per a escorrer. Quan s'han refredat una mica, amb les mans els traiem el suc, és molt desagradable que suquegin un cop fet el plat, ja sigui truita, canalons, croquetes...
En una paella sofregim la ceba tallada ben petita (millor tallada que ratllada), a foc baix, que es vagi enrosint. Un cp està hi afegim els pinyons, que es torrin una mica. Apartem del foc, incorporem el mató i el parmesà, barregem i reservem.
Fem la beixamel (recepta a l'enllaç).
N'agafem dues cullerades que posem als espinacs, barregem i deixem que refredi, ens quedarà un facit més cremós.
Preparem les plaques de canalons segons les indicacions del fabricant. Les anerm posant damunt d'un drap, ben posades, per a traure'n la mica d'aigua. Anem repartin a cada una una cullerada d'espinacs, els enrotllem i anem col·locant a la safata (prèviament també hi haurem escampat unes cullerades de beixamel, farà que no s'enganxin). Si els poseu mirant de posar-los que el tancat quedi a dalt, després no es veu, els poderu servir sense la por que s'obrion, és un truc que ens va dir ma Mireia Carbó i va molt bé! (podeu veure-ho a la foto). Cobrim amb la beixamel, repartim el formatge ratllat i a gratinar!!!
(vaig anar tant ràpida a servir-los que no vaig fer la foto sortint del forn...)

24 de març de 2013

PASTÍS DE MOUSSE DE PIRULETA

Amb aquest pastís tant llaminer hem celebrat l'aniversari de l'Anna, la meva filla petita. Des de que l'havia vist en diferents blocs que esperava aquest dia per a fer-lo! i no ens ha decebut pas! al contrari, m'ha sorprés molt lo bo que està!
A tots ens ha ens ha agradat moltíssim! molt suau, amb gust de piruleta, una mousse fina i molt bona! i les guminoles de la decoració de vici!! 
Com us dic molts companys bloguers l'ha fet, el cullerot festuc, pa amb tomàquet, ...que l'autora, la Maria, en una classe li vaig comentar que volia fer aquest pastís i generosament un altre dia em va portar el licor de piruleta, moltes gràcies Maria!!. Més o menys les receptes són similars, i la decoració com sempre al gust del qui el fa! 
PASTÍS DE MOUSSE DE PIRULETA
Ingredients
Per a la base: 
200 g de galetes, maria, digestive...
Per a la mousse
80 g de matega a temperatura ambient
10 piruletes
100 g d'aigua
10 fulles de gelatina
2 iogurts grecs
125 g de sucre
60 g de licor de piruleta
700 g de nata per a muntar (35% MG)
Decoració: piruletes i guminoles
Motlle d'uns 22-24 cm 
Elaboració
Primer farem la base, triturem les galetes i les barregem bé amb la mantega, fins a tenir una massa amb la què folrarem la base del motlle. L'aboquem i premem per a que quedi consistent i repartida per a tota la base. Reservem a la nevera.
Continuem amb la mousse, en um bol hidratem les fulles de gelatina amb aigua freda, uns 5 minuts.
En un cassó posem l'aigua i les piruletes (sense obrir la bosa de cada piruleta, donen uns copets per a que es trossegin i puguem traure'n el pal), i a foc baix fins que s'hagin desfet. Traiem del foc i hi afegim la gelatina ben escorreguda, remenem fins que s'hagi disolt.
En un bol  barregem el iogurt, el sucre i el licor de piruleta hi ho afegim a la barreja anterior, remenem fins que s'hagin integrat les dues barreges.
Muntem la nata, no cal que estigui muntada molt forta.
Anem incorporant a la nata la barreja anterior, poc a poc i amb espàtula, amb moviments envoltants, de dalt a baix. Anirà agafant un color rosat preciós!
Un cop feta la mousse, l'aboquem en el motlle que tenim preparat,  donem uns copets per a que quedi ben repartida i amb una espàtula l'allisem una mica per sobre.
Decorem al nostre gust !



17 de març de 2013

CHUTNEY DE POMA, CEBA I FRUITES DEL BOSC

 Les postres d'avui han estat la Crema de Sant Josep, que no pot faltar!, com ja la tenim publicada us deixo l'enllaç per si no l'heu fet... encara hi sou a temps!  recepta de la Crema de Sant Josep
Aquest chutney el vaig fer  fa uns dies i avuii l'hem provat com a tapa, amb una torrada fina i formatge de cabra. BONISSÍM!
Tenia molta curiositat per fer-lo, no n'havia fet mai, tothom diu que està molt bo, i quan vaig veure la Lorraine Pascale que el feia, vaig prendre'n nota de seguida, havia d'estar boníssim, pels ingredients que portava i la pinta que feia. El resultat no ens ha pas decebut! Combinat amb el formatge queda super bo. Tinc ganes de provar-lo acompanyant una carn, crec que pot lligar molt bé amb el porc.
El Chutney és d'origen indi, una espècie de melmelada, agredolça, molt condimentada amb espècies dolces i picants i que tant pot ser de fruites, verdures, herbes...
Aquesta combinació de poma. ceba i fruites del bosc (en la recepta original era amb mores), queda molt bona! i queda un color molt viu, oi?
CHUTNEY DE POMA, CEBA I FRUITES DEL BOSC
Ingredients
1 k de pomes Reineta
300 g de ceba
275 g de sucre
15 cl de vinagre de Mòdena
2 cullerades de canyella en pols
2 cullerades de pebre molt
(cullerada de postre)
300 g de fruites del bosc
Elaboració
Pelem les pomes, traiem el cor, i tallem a daus.
Tallem la ceba en juliana.
En una olla posem la ceba, la poma, el sucre, el vinagre, la canyella en pols i el pebre, remenem i deixem coure fins que bulli, uns 15-20  minuts, no remenem massa perquè no es desfaci la poma. Quan trobem que la poma ja comença a estar tova, hi afegim les fruites del bosc i deixem coure uns 15 minuts més, fins que veiem que el suc ha espessit i la poma és toba.
Guardem en pots que tanquin hermèticament, els omplim en calent.
Guardem a la nevera.

14 de març de 2013

ROSQUILLES D'ANÍS


Quan era petita i sortia de l'escola, encara no havia entrat a casa i ja sabia què m'esperava per berenar... ooooh... avui la mama ha fet rosquilles!!! quina oloreta! què bones!!
Aquesta recepta no és la d'ella, em queda pendent de fer-les, tinc la recepta a Isona, perquè encara tinc recod del gust i de l'olor!
Les he fet perquè avui a la feina hem estat de celebració! aniversari de tres companys!, i per acabar el pica-pica que ens han portat ells, bé, ja un dinar, hem acabat amb un tiramisú que ja és un clàssic de la Clàudia, companya italiana i que estava boníssim i unes rosquilles d'aquestes per a acompanyar el cafè...!
Ja veieu, un dinar rodo, rodó!!!

ROSQUIILLES D'ANÍS
Ingredients
500 g de farina
200 g de sucre
1 ou (gran)
100 ml de llet
100 ml d'anís
100 ml d'oli d'oliva suau
una culleradeta (de cafè) de llevar tipus Royal
Pell d'una taronja restllada
1/2 cullerada (de postre) de matafaluga en gra
Oli de girasol per a fregir
Sucre per ensucrar-los
Preparació
En un bol barregem l'ou, la llet, l'oli, la pell de llimona ratllada, l'anís, la matafaluga i el sucre.
A banda barregem la farina amb el llevat i ho anem incorporant a la barreja anterior, fins a aconseguir una pasta densa, que no s'enganxi als dits. Si veiem que falta farina en podeu anar afegint. 
Anem agafant porcions petites, fem com un xurro llarg, i prim (d'un cm aproximadament), tallem trossos d'uns 8 cm i unim els extrems. Les fregim en un pot o paella en oli abundant fins que agafin un color ben ros.
Les anem posant sobre paper absorbent per traure l'excès d'oli, per acabar les arrebossem amb sucre 
( per arrebossar-les també podeu fer una barreja de sucre i canyella en pols)

* Tingueu en compte que 100 ml d'oli equival proximadament a uns 85 grams.  

 (recepta, una mica tunejada, del bloc de la Mercè, de cuina per llaminers)



 

10 de març de 2013

PASTÍS DE PINYA


Aquest pastís de pinya era un clàssic de la meva mare!  que bé i bo li sortia! hi tenia la mà trencada! La primera vegada que ens la va fer, fa molts anys, ara ja està més vista,  vam quedar-nos bocabadats! i poc a poc crec que va ser de les seves preferides. Quan volia fer un present, anar a veure una amiga malalta, una trobada, unes postres, en un plis plas la tenia preparada!, la trobaves davant del forn controlant que no es cremés, doncs el forn tampoc era i és, com els d'ara, i no et pots despistar...
Avui que hem fet un dinar familiar, bé, ens hem reunit els que hem pogut, he pensat que l'ocasió es mereixia fer-lo i aprofitar per a publicar-lo al bloc, així que feina feta! i manera de que la recepta no es perdi!
Espero que la feu i que us agradi!
Per cert, estaven els aumetllers florits i com n'hi ha tants, encara que cada vegada menys..., fa molt de goig! és super bonic! Perquè pugueu fer-vos una petita idea us poso dues fotos al final.
PASTÍS DE PINYA
Ingredients
160 gr de sucre
160 gr de farina
4 ous
4 cullerades soperes d'oli d'oliva
1 sobre de llevat (tipus Royal)
1 pot de pinya (mitjà)
Per al caramel
Sucre
Unes gotes d'aigua
Almívar
100 gr de suc de la punya
50 gr de sucre
1/2 fulla de gelatina
Elaboració
Preescalfem el forn a 180º
Primer farem el caramel: en una paella posem el sucre (unes 6 cullerades soperes) i unes gotes d'aigua. A foc mig deixem que el sucre es vagi fonen, quan veiem que ja està tot fos i agafa un color marró fosc apaguem el foc (vigileu perquè es crema fàcilment i llavors queda amarg i donaria mal gust al pastís). L'aboquem en el motlle (d'uns 22 cm) que, l'anirem inclinant de manera que quedi tota la base i una mica el lateral cobert amb el caramel. Escorrem la pinya i la col·loquem per la base, damunt del caramel. Reservem
En un bol posem tots els ingredients, sucre, farina (tamisada)m ous, oli, i llevat, amb un batedor manual anem integrant tots els ingredients fins a tenir una barreja fina i homogènia. L'aboquem per sobre la pinya i coem durant uns 30 minuts, el punxem per a comprovar que està cuit (amb el que el punxem, ha de sortir sec).
Deixem que perdi una mica de temperatura i amb compte el desmotllem.
Fem l'almívar, podem la gelatina en remull, uns 5 minuts amb aigua freda.
En un cassó posem el suc de pinya amb el sucre i deixem que bulli uns minuts. Retirem del foc, en reservem una mica i la resta l'anem repartint per sobre del pastís. En el que hem reservat, encara calent, h i desfem la gelatina, ben escorreguda, i pintem la piny, li donarà un toc final brillant (això és aportació meva...si no ho feu quedarà més mate, però bona igual!)



4 de març de 2013

PASTÍS DE FORMATGE I XOCOLATA

Amb aquest pastís vam celebrar l'aniversari del Jesús, el meu marit, que va ser fa uns dies i teníem pendent fer-li bufar les 59 espelmes que tocaven... bé vam posar-ne dues ...
Tenia la recepta a pendents des de feia temps, des del dia que vaig veure la Lorraine Pascale fent-lo vaig pensar de seguida que el faria  per a aquesta celebració i així ha estat!
És un pastís contundent, amb un tallet petit n'hi ha prou, sobretot després d'un bon dinar, ara que si sou xocolaters us encantarà! està super bo!!
PASTÍS DE FORMATGE I XOCOLATA
Ingredients
200 g de galetes integrals de xocolata
80 g de mantega
800 g de formatge cremós (jo vaig posar mascarpone)
2 cullerades de sucre llustre
200 g de xocolata negra
200 g de xocolata amb llet
100 g de xocolata blanca
Elaboració
Primer picarem les galetes, jo ho vaig fer amb la Tmx, podeu fer-ho amb qualsevol picadora elèctrica o bé poseu-les en una bossa i passeu-hi el curró per sobre fins que les galetes estiguin ben esmicolades. Afegim la mantega pomada o desfeta però no calenta i barregem bé.
En un motlle d'uns 20 cm cobrim la base amb aquesta barreja, la repartim bé, amb una cullera premem perquè quedi una superfície llisa i compacta. Reservem a la nevera
En un bol barregem el formatge amb les dues cullerades de sucre llustre, si teníu batedor elèctric millor, sinó amb l'espàtula.
Fonem la xocolata negra i la xocolata amb llet, al microones o al bany maria, a mi m'agrada més al bany maria.
Separem una quarta part d'aquesta xocolata per a la cobertura. Reservem
Quan la resta de xocolata s'ha refredat una mica hi anem afegint la barreja de formatge,  barregem amb batedor  elèctric o espàtula, anem afegint el formatge poc a poc fins a tenir-lo tot integrat i sigui una barreja homogènia.
Aboquem la barreja de formatge i xocolata en el motlle, repartim bé i procurem que quedi una superfície llisa. Reservem a la nevera un mínim de dues hores. (va molt bé fer aquesta primera part el dia abans)
Passat aquest temps, desfem al bany maria la xocolata que havíem reservat (que ja estarà freda i haurà tornat a solidificar-se), un cop desfeta l'aboquem per sobre del pastís, movem el motlle per tal que es repartixi per un  igual a tota la superfície.
Desfem al bany maria la xocolata blanca, fem una paperineta, un quadrat de paper especial de cuina, fem un cucurutxo, doblem la punta superior cap a dins perquè ens quedi tancat, l'omplim amb la xocolata, tallem amb una tissora la punta, per a fer el dibuix ,dibuixem línies paral·leles per sobre el pastís, separades uns dos cm. Amb l'ajuda d'un palillo o brotxeta anen unint lers línies, de la primera a l'última, seguint una línia recta, (sembla difícil però no ho és, ara, es necessita pràctica, jo he de millorar...)
El guardem a la nevera.
Per a desmotllar-lo passeu un ganibet calent per tot el voltant, encara que va molt bé posar-hi acetato, o feu tires d'algun plàstic amb una mica de cos.

Seguidors