ÍNDEX DE RECEPTES

19 de maig del 2014

LIONESES DE NATA I XOCOLATA


Les lioneses són unes postres que abans no faltaven els diumenges, era o tortell o lioneses! També era costum portar una safata de lioneses quan algú anava convidat, o de visita, un detall d'agraïment que es tenia cap a  l'amfitrió, el que ara fem portant un vi, un cava...
El que si és veritat és que són unes postres que agraden molt, i podem satisfer els nostres gustos amb el farcit, el que més ens agradi o bé fer-les variades, així n'hi ha per a triar i remenar!!!
Unes postres molt bones!!!
LIONESES DE NATA I XOCOLATA
Ingredients
150 g de farina
100 g de farina
100 g de mantega
250 ml d'aigua
3 ous grans
10 g de sucre
1 rovell d'ou
200 g de nata per a muntar (35% MG)
150 de xocolata fondant
300 g de nata muntada (amb sucre)
Sucre llustre
Elaboració
En un cassó fem bullir l'aigua amb el sucre i la mantega. quan la mantega s'ha desfet i bull hi afegim la farina de cop, en una sola vegada i amb una espàtula barregem bé fins que la massa es desenganxi de les parets del cassó. Traiem del foc i deixem que perdi una mica de temperatura. Incorporem els ous un a un, i sense parar de remenar, no n'afegim un altre fins a tenir lligat l'anterior, així amb els tres. Costa una mica tenir la massa ben lligada, però remenant enèrgicament ho aconseguireu!
Posem aquesta massa en una mànega pastissera amb una broqueta arrissada i anem formant rosetons damunt d'una safata folrada amb paper especial de forn, deixem una separació entre elles. Batem el rovell d'ou i pintem les lioneses.
Amb el forn preescalfat a 200º coem les lioneses durant 15 minuts. Passat el temps coem uns 5 minuts més a 180º. Quan ja les tenim cuites i ben rossetes les deixem refredar damunt una reixeta.
Crema de xocolata
Fem bullir la nata, la retirem del foc i hi afegim la xocolata trossejada, deixem dos minuts i remenem bé fins a tenir una crema fina i homogènia. Reservem 1 hora a la nevera. Passat aquest temps la muntem i la posem en una mànega pastissera.
Nata
Si hem de muntar la nata pel farcit, la muntem i anem afegint sucre al nostre gust. També la podeu comprar muntada, però fer-ho a casa no costa gens, això si, vigileu perquè arriba un punt que si ens passem tindrem mantega...!
Muntem les lioneses
Amb unes tisores les tallem pel mig, del tot o deixem un punt sense tallar, les anem omplint amb la nata muntada unes i la crema de xocolata unes altres, les tapem amb l'altra mitat i reservem a la nevera. 
A l'hora de servir empolsinem amb sucre llustre.

* consell (per experiència, perquè em va costar molt omplir les de xocolata...), la crema de xocolata un cop muntada no la torneu a deixar a la nevera perquè amb el fred és queda molt dura, ompliu les lioneses en acabar de muntar i reserveu-les a la nevera. I s'hauran de traure una estona abans de servir, les de nata no cal traure-les abans, al contrari, tot just abans de sevir.

17 comentaris:

  1. Que bones són les lioneses. La veritat és que en faig poques vegades però sempre que en faig triomfen ;-D
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. Ummmmm! M. Glòria quines lioneses! T'han quedat de luxe i han d'estar boníssimes! Jo en vull una de cada, jejeje un petó maca!

    ResponElimina
  3. En casa gustan muchísimo, tengo que probar tu receta, se ven exquisitas.
    Besos

    ResponElimina
  4. Teresa, aquestes lioneses t'han quedat de mossegada!, uff... vénen ganes d'atacar-les!... A casa amb els pares molts diumenges també era el postre tradicional!

    ResponElimina
  5. Unes postres de pastisseria!! a més agraden a tothom, oi?? Un petó!

    ResponElimina
  6. Es el postre favorito en casa,sublimes¡¡
    Peto

    ResponElimina
  7. Que bones!!!T'han quedat de maravella
    Besets
    http://desdelacuinadelhort.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  8. que buenas ,tengo que hacerlas..

    ResponElimina
  9. que maques t'han quedat! jo en vaig fer un cop pero se'm van esclafar!! la tecnica...jeje a mi m'agraden de nata!petons

    ResponElimina
  10. que maques t'han quedat! jo en vaig fer un cop pero se'm van esclafar!! la tecnica...jeje a mi m'agraden de nata!petons

    ResponElimina
  11. Vols dir que necessites cursets de pastisseria?

    ResponElimina
  12. Les lioneses no passaran mai de moda, oi? Són un clàssic de sempre...
    I amb els dos farcits, fas content a tothom!

    ResponElimina

  13. Teresa; Unes lioneses de veritat, i dic de veritat, doncs, quant he començat a llegir, em semblava que la massa de la lionesa eren congelades, i tant sols és teníen que farcir... perdona la meva incredulitat.
    Unes lioneses, sempre són benvingudes.
    Felicitats per la recepta¡¡ :O)

    ResponElimina
  14. Josep, en alguna ocasió les havíem menjat congelades, però ara si les puc fer en mengem, sinó no acostumo a comprar-ne. Estan molt bones!
    Cristina, i tant que necessito cursets! espero que l'any vinent ens n'ensenyis...!

    ResponElimina
  15. Lioneses!! tot un clàssic, doncs mira que mai he pensat a fer-les a casa i no sembla tan complicat (o sí!). T'han quedat súper bufones!

    ResponElimina
  16. Quina bona pinta! Són perfectes per acompanyar el cafè d'aquesta hora, amb gust me'n prendria alguna ara mateix...
    Marta

    ResponElimina
  17. Que be que set dona la pastisseria.
    Podries muntar una botiga.
    Jo no dubtaria a on comprar-les.
    De 10!!!!!!!!
    Petonets

    ResponElimina