30 d’abril de 2014

SEITONS EN VINAGRE

Avui toca recepta salada!!
A casa els agraden molt els seitons en vinagre, a mi no em fan tanta gràcia, i per això no acostumo a fer-ne, no m'acaben de fer el pes. Fa unes setmanes vaig veure que hi havia uns seitons que encara bellugaven, molt macos, i en vaig comprar. La peixatera em va dir com fer-los perquè quedessin bons, blancs i amb una textura forta, no tova com en alguna ocasió he tastat. La veritat es que van quedar molt bons! van estar contentíssims! a mi tampoc em van desagradar...Aquest cap de setmana he repetit! és una bona tapa per acompanyar l'aperitiu del diumenge, que a casa no pot faltar cap diumenge, i els vaig fer ben contents!
Que passeu un bon Primer de Maig !
SEITONS EN VINAGRE
Ingredients
1/2 Kg de seitons
Vinagre blanc
Sal
Oli
2 grans d'all
Julivert
Pebre negre molt (millor moldre'l al moment)
Preparació
Traure cap, tripes i espina dels seitons, és fàcil de fer, però si no us atreviu la peixatera segur que us ho farà.
Ens quedarà el seitó obert en dos lloms agafats per la cua, els posem tots en un bol gran amb una mica de sal, per a rentar-los, els hi deixem uns dos minuts, escorrem i tornem a fer el mateix, ho repetim una tercera vegada. Això es fa per a traure la sang i que després quedin més blancs. Quan ho hem repetit tres vegades, els escorrem i col·loquem ben posats en un taper o altre recipient, i cobrim amb vinagre blanc. Jo vaig posant el vinagre a mesura que vaig fent capes de seitó i també hi poso un pel de sal. Deixem macerar durant unes 5 hores (si n'hi ha molts o deixem una estona més).
Passat aquest temps, veurem que ja els tenim blancs, els traiem del vinagre tot acabant de netejar-los. Podem separar els dos lloms, i traure la part del mig dels dos lloms, una tira fina d'espines, surt fàcilment. Els anem col·locant en una safata, entre capa i capa posem una mica de pebre molt i all i julivert picats, raig d'oli d'oliva i una altra capa de seitó, així fins a posar-los tots. Acabem amb oli fins a cobrir-los. Tapen i guardem a la nevera. Un cop preparats ens aguantaran ben bé una setmana a la nevera, això si no se'ls mengen d'una atacada...!


28 d’abril de 2014

FALSA CREME BRÛLÉE

Quan comença la calor venen de gust postres refrescants i més lleugers. Aquesta falsa Creme brûlée, de la Donna Hay, és molt fàcil , no necessita coure's i té un resultat excel·lent! Com estan repetint programes, a Canal Cocina, la vaig tornar a veure, que ja la tenia a pendents, i no vaig pensar-m'ho dues vegades! la recepta original és amb gerds, però com no en tenia ho vaig fer amb fruites del bosc, que sempre en tinc de congelades, de La Sirena, surten molt bé. Unes postres boníssimes!!
FALSA CREME BRÛLÉE
Ingredients (4-6 persones)
3 iogurts Grecs
250 ml de nata per muntar
2 c/s de sucre llustre
1 c/p d'essència de vainilla
300 g de gerds (o fruites del bosc, o altra fruita)
100 g de sucre
Elavoració
En un cassó posem la fruita i els 100 g de sucre, remenem i deixem coure uns 20 minuts, o fins que tinguem una textura de melmelada, tot i que no es tracta d'una melmelada. Un cop la tenim al punt la repartim en gots o copes, i reservem a la nevera. 
En un bol posem el iogurt, la nata, el sucre llustre i la vainilla, amb batedor manual barregem bé fins a tenir una crema fina. La repartim per sobre la fruita de cada got i reservem a la nevera, no cal tapar-los perquè així es farà una pel·lícula per sobre que ens anirà bé a l'hora d'acabar la presentació.
Per acabar, tirem sucre per sobre  i amb el bufador el cremem, formarà una capa cruixent molt bona i agradable.

c/s : cullera sopera
c/p: cullera postres

25 d’abril de 2014

GALETTE DE MADUIXES I POMA

Per aprofitar una pasta de full que ja caducava, ahir per la nit vam tenir unes postres ben bones i gens habitual fer-les un dia entre setmana i menys per la nit! Però com van venir la colla a sopar va anar la mar de bé!
Tenia ganes fa temps de fer una galette, l'havia vist a diferents xefs i fruites vàries, i va ser la manera d'aprofitar la poma que queda a la fruitera i unes maduixes que també s'havien d'acabar, així que va ser la oportunitat per fer-la amb el què hi havia. La massa que es fa servir normalment, no és la  pasta de full, sinó una massa brisa (quebrada), que podeu trobar-la AQUÍ
Ens va agradar moltíssim!!, llàstima que no tenia gelat de vainilla... hi hagués anat de perles! La propera...perquè segur la repetirem!
GALETTE DE MADUIXES I POMA
Ingredients
Massa brisa o de full
Melmelada de maduixes
50 g de farina d'ametlla
1/2 k de maduixes
1 poma
2 cullerades de sucre de canya
canyella en pols
Elaboració
Preescalfem el forn a 180º
Rentem les maduixes (bé, maduixots) i les tallem a quarts o per la meitat, segons la mida. Les deixem que s'escorrin bé, les podem eixugar amb paper de cuina.
Estenem la massa, la fem o bé la que hem comprat, a la safata del forn, folrada amb paper de forn o silpat.
Repartim per sobre la massa la melmelada de maduixa, deixant un bon marge, 2 cm ben bons perquè després la doblegarem cap a dalt. Per sobre la melmelada repartim la farina d'ametlla, també podem posar flocs de civada, tant l'ametlla com la civada faran que absorveixi el suc que faci la fruita.
Ara toca posar-hi les maduixes, no cal que les col·loquem bé, sinó al com caiguin. Pelem i tallem la poma en làmines d'un 1/2 cm i les posem per sobre les maduixes. Empolsinem amb el sucre de canya i la canyella en pols, tanquem la galette doblegant la massa cap a dalt, com veieu a la foto.
Coem durant 25 minuts a 180º.









23 d’abril de 2014

DIADA DE SANT JORDI 2014- ROSES DOLCES

Gairebé no hem pait les mones i ja és Sant Jordi! Amb aquest ram de roses dolces felicitaré els companys de feina, desitjant-los que passin un molt bon dia de Sant Jordi entre llibres i roses!
Vaig veure que les feien en aquest video AQUÍ , en trobareu algun altre,  i després de practicar una mica i trobar les gominoles adequades, que no és fàcil perquè han de ser una mica més amples de les que trobem habitualment, sinó queden una mica esquifides, ha sortit aquest pom de roses força maques! 
Que passeu un molt bon dia de Sant Jordi!!!

ROSES DOLCES 
Necessitarem:
Llengues de gominola vermelles i verdes
Pals de brotxeta
Per fer les roses: agafem primer la llengua verda, li donem uns plecs d'uns 2 cm, deixem una mica de cua i clavem el pal de brotxeta. Agafem la llengua vermella, cargolem una mica un extrem (serà el nucli de la rosa) i anem donant voltes, cada vegada cargolem la llengua per anar simulant els pètals de la rosa, quan ja no tenim més tros posem cap a sota la punta i clavem a la brotxeta.
Si mireu unes quantes vegades el video i practiqueu, agafareu de seguida el truquillo...
Ah! veureu que la part verda de les fulles la fan diferent, a mi no se m'aguantava i vaig decidir fer-les com us he dit.
A veure si us animeu i les feu!

21 d’abril de 2014

MONES 2014

 

 Aquest any hem fet una bona col·lecció de mones! La primera l'hem menjat avui, la de casa, la segona és la que  va fer la Laura pel seu fillol, el Claudi i la tercera la que hem fet per la Mireia, fillola del Jesús. Si totes estaven com la que ens hem menjat avui, estan boníssimes! El pa de pessic esponjós, gens empalagosa, al punt de dolçor. Sempre diem que queden bones, que ho són eh?, però aquest any crec que ens hem superat, d'això és tracta, d'anar millorant amb el temps! La base de totes elles és la mateixa recepta, la diferència està en la cobertura i la decoració. Si ens organitzem una mica la feina queda repartida, el dia abans fem el pa de pessic i l'endemà farcim i decorem, porta feinada, si, però la recompensa és més gran!!! Què bones!
Us ensenyo unes fotos del cor de Caramelles d'Isona, que aquest any s'hi han afegit una colla de cantaires joves que feien molt de goig! Felicitats a tots ells perquè ho van fer molt bé!
MONA DE GEMA
Ingredients
Pa de pessic
6 ous (+- 360 g)
180g de farina
180g de sucre
Pell de llimona ratllada
Melmelada d'albercoc
Almívar
100 g d'aigua
100g de sucre
* Jo vaig posar almivar d'un prèssec en almívar que havia guardat, queda molt bo i gustós.
Ametlla laminada (l'hem de torrar al forn, amb el gratinador i remenar-la sovint, vigileu que es crema de seguida)
Fruites confitades
Motlle de 22 cm
Plomalls
Elaboració
Preescalfem el forn a 200º
Separem els rovells de les clares.
Muntem les clares amb un pessic de sal i la meitet del sucre, han de quedar ben fortes.
Batem els rovells amb la resta de sucre, fins a doblar el volum. Ens ha de quedar una crema blanquinosa.
Anem incorporant les clares muntades a la crema de rovells, poc  poc i barrejant amb una espàtula amb moviments suaus, de baix a dalt. Afegim la pell de llimona ratllada i la farina tamisada, i amb compte l'anem integrnt amb moviments suaus i de baix a dalt, hem de procurr que no perdi volum la barreja.
engreixem i empolsinem amb farina un motlle, hi aboquem la barreja i coem al forn durant 25 minuts a 180º.
Un cop comprovem que ja està cuit (el punxem amb una brotxeta o agulla i si surt net serà senyal que ja està cuit),  deixem caure el motlle damunt el marbre per a traure l'aire, d'aquesta manera el pa de pessic no perdrà volum, no s'baixarà. Desemotllem, i deixem refredar damunt d'una reixeta.
Podem fer-lo amb dies d'antel·lació i congelar-lo ben tapat amb papar film. El descongelarem abans de decorar-lo.
Gema
Ingredients
3 ous grossos (180g)
180 g de sucre
15 g de Maizena
75g d'aigua
2 fulles de gelatina
Preparació
Barrejar el sucre amb la Maizena, ben barregat perquè no quedi cap grumoll
Incorporem els ous i l'aigua i barregem bé amb un batedor manual.
Aboquem la barreja en un cassó, coem a foc baix remenant sense parar, amb una espàtula o batedor manual, fins que espesseixi, quan arrenqui el bull vigileu i remeneu bé, començarà a espessir-se, triem del foc i colem, afegim la gelatina hidratada i escorreguda i remenem bé. Reservem
Almívar
En un cassó posem l'aigua i el sucre, remenem i deixem coure uns 3-5 minuts. Reservem
Muntem la mona
Tallem el pa de pessic per la meitat, amb un ganivet de serra o bé millor amb una lira, com una serra especial per a pastissos. Si la part de dalt ha quedar mb muntanya tallem el que sobri, ens ha de quedar ben pla. De tota manera queda molt bé si la girem, es a dir, la part de sota que sempre queda uniforme, posar-la que sigui la part de dalt.
Repartim l'almivar, fem una bona capa de melmelada, ben repartida, com veureu també vaig fer primer una capa de xocolata de la cobertura que m'havia sobrat de la mona de xocolata. Tapem una altra vegada el pa de pessic.
Posem damunt d'una reixeta, amb un plat  sota, aboquem la gema i repartim bé, també pel voltant.
Amb compte l'agafem i ens l'aguantem  amb el palmell d'una mà, amb l'altra anem agafant ametlla laminado torrada i anem cobrim tot el voltant del pa de pessic. La col·loquem amb compte a la safata de presentació.
La guarnirem amb ous de xocolata, fruites confitades, amb el que més ens agradi.
ah! no hi poden faltar els plomalls! sinó no és una mona...
Reservem a la nevera
Us poso també la cobertura de xocolata (ens anirà bé per a qualsevol pastís)
150 g de nata per muntar
150 g de xoco negra
75 g de mantega
Escalfem la nata, quan comenci a bulir traiem del foc, hi afegim la xocolata trossejada i la mantega a daus, deixem 2 minuts i remenem amb una espàtula fins a tenir una crema fina i homogènia. Primer costa una mica de lligar-ho però veureu que poc a poc queda una crema fina de xocolata.
L'hem dabocar damunt del pa de pessic en calent, també el col·loquem damunt una reixeta i cobrimtot el pa de pessic.
PENDÓ DEL COR DE CARAMELLES ISONENC
 * Font: un mix del bloc de la Gemma, La cuina de casa, de comcasa-res i una mica d'experiència...


12 d’abril de 2014

AMETLLATS (Thermomix)


Tenia a la nevera les clares de la crema de café que vaig fer el diumenge i no volia desaprofitar-les. Ahir per la tarda em van venir al cap els ametllats, que m'encanten! qui no té pa somia truites ! Vaig mirar si hi havia alguna recepta per a fer-los amb la TMX, i bingo!  vaig trobar aquesta que us ensenyo  AQUÍ , i com tenia tots els ingredients, en 30 minuts  vam tenir un bon plat d'ametllats a punt! Van quedar molt macos. Amb aquesta massa van quedar al punt, com a mi m'agraden, que tinguin volum i un cop cuits quedin cruixents per fora i tous per dins, autèntics! M'han dit que estan molt bons, jo no els he provat... quin sacrifici! Em vaig conformar amb l'olor que va quedar i el goig que fan !!!
Aquests dies de festa ens acompanyaran molt bé un bon café, una copeta de mistela, un vinet ranci...!
Us deixo l'enllaç dels panadons, menja típica d'aquestes dates a Isona i terres Lleidatanes! PANADONS 
BONA PASCUA!

AMETLLATS
Ingredients
250 g d'ametlla Marcona
100 g de sucre
70 g de clara d'ou (millor si la peseu, més o menys sol ser dos ous petits)
Pell de llimona ratllada (1 c/p))
Elaboració
Reservem unes 15 ametlles senceres
La resta les posem en el got i triturem 15 segons a vel. progressiva 5-10. Ha de quedar-nos farina d'ametlla (la podeu comprar ja feta). Un cop tenim la farina d'ametlla hi afegim el sucre i la pell de llimona i barregem 10 segons a vel. 6.
Incorporem la clara d'ou i barregem 10 segons, vel. 6. Quan tenim la massa feta la posem en una mànega pastissera, amb boca o sense, però l'obertura ha de ser ampla, d'uns 2'5 cm.
Folrem la safata del forn amb paper especial per forn i anem fent els ametllats deixant una separació entre ells. Damunt de cadascun hi posem una ametlla sencera de les reservades.
Coem, amb el forn preescalfat, a 180º durant uns 20 minuts, hem d'anar vigilant, quan el veiem daurats ja estan, han de quedar tous per dins.
Deixem refredar damunt d'una reixeta.
Reservem en una caixa metàl·lica.

9 d’abril de 2014

CREMA DE CAFÈ I XOCOLATA

Aquest diumenge no tenia clar quines postres fer i fullejant llibres de cuina li va tocar el torn al "La cuina salvavides" de la Mireia Carbó. Mirant i mirant, aquesta crema em va agradar molt, cafè, xocolata, wisky...una combinació que no podia fallar! i així va ser, unes copes amb aquesta crema, una mica de nata i ben fresquetes van resultar unes postres ideals per acabar un bon dinar de diumenge!
CREMA DE CAFÈ I XOCOLATA  
Ingredients
250 ml de cafè (com més bo més gustós quedarà)
300 ml de llet
75 g se sucre
75 g de xocolata negra (en el meu cas Nestlé postres)
2 rovells d'ou
1 cullerada de Maizena
2 cullerades de Wisky (opcional)
Elaboració
En un bol barregem els rovells d'ou amb la maizena i un rajolí de la llet. Reservem
En un cassó escalfem la llet amb el cafè, el sucre, la xocolata a trossets i el wisky, remenem contínuament perquè la xocolata es desfaci, quan arrenqui el bull afegim la barreja anterior i remenem sense parar fins que torni a bullir. Retirem del foc deixem que perdi una mica de temperatura i repartim en copes. Tapem amb film i reservem a la nevera fins l'hora de servi-les.
Les podem acompanyar amb una mica de nata, xocolata en pols per sobre, amb encenalls de xocolata... com més us agradi!

7 d’abril de 2014

2 ENTRANTS (Taller a l'Espai Cuina'm)



 Divendres passat vaig assistir, gràcies al sorteig que va fer  l'Oscar del bloc Decuina, per assistir al taller de pastes salades, entrants, organitzat a l'Espai Cuina'm del Marcat de la Vall d'Hebron. L'Agata Albero, organitza les molt diverses activitats d'aquest Espai i també és blocaire del bloc "Receptes amb vida",  i el taller a càrrec de l'Alicia Orellana, cuinera i responsable de fer-nos treballar i aprendre durant les dues hores que va durar el taller. Vam passar una estona molt agradable, treballant a gust i després provant tot el que havíem fet, fins i tot regat amb una copeta de cava!
Els 6 entrants que vam fer, a quin més bo! són: Pasta de full amb botifarró i poma, farcellets de sobressada i mandarina (pell ratllada), culleretes de favetes, alls tendres i pernil, gotets de llagostins, mango, gingebre i pebre de Madagscar i rotllets de Roquefort, formatge cremós  i nous.
Doncs bé, hem passat a la pràctica en solitari i aquest diumenge he preparat dos d'aquests entrants, els què us ensenyo. Molt fàcils i requetebons!!!
1. ROTLLETS DE ROQUEFORT, FORMATGE CREMÓS I NOUS
Ingredients
10 llesques de pa de motlle sense crosta
150 g de formatge Roquefort
150 g de formatge cremós
Un grapat de nous a trossets
sal i pebre al gust (vigileu amb la sal perquè el formatge ja és fort)
(les quantitats dependran del vostre gust,si us agrada un gust potent de Roquefort poseu-ne més) Amb aquestes quantitats queda força gustós)
Preparació
En un bol posem el formatge Roquefort i amb l'ajuda d'una forquilla l'aixafem fins a tenir una pasta, hi afegim el formatge cremós i barregem bé fins que tinguem una pasta homogènia. Afegim les nous i les integrem. Reservem
Agafem les llesques de pa de motlle i amb el corró les aixafem perquè quedin més fines, d'una en una.
Repartim per sobre la barreja de formatges i l'enrotllem. L'emboliquem amb film, fent rodar el rotlle agafat pels dos extrems de film per tal que quedi compacte, fem un nus a cada extrem i reservem a la nevera una estona, fins a l'hora de servir.
Retirem el film del rotlles i els tallem al biaix, en dos parts, d'aquesta manera els podem presentar drets perquè es vegi l'interior.
2. SAQUETS DE SOBRASSADA I MANDARINA
Ingredients
Pasta filo (6 làmines)
100 g de sobrassada
Pell ratllada de dues mandarines (amb ratllador fi)
80 g Mantega
Preparació
En un bol posem la mantega i la fonem al microones. 
En un plat barregem bé la sobrassada i la pell de mandarina.
Damunt la taula o marbre col·loquem una làmina de filo, la pintem amb la mantega fosa, damunt posem una altra làmina, pintem i cobrim amb una altra làmina de filo. Tallem quadrats d'uns 10x10 cm (en el meu cas, els podem fer de la mida que vulguem). Els anem col·locant en un motlle per a fer magdalenes (foto), fem boletes amb la sobrassada preparada i posem dins de cada quadrat de filo, els tanquem, només ens cal unir la filo en forma de sac. Anem fen el mateix amb la resta de quadrats. Si no teniu motlle podeu fer-ho igualment, i posar-los un cop fets en una safata que pugi anar al forn.
Amb el forn preescalfat a 180º només ens caldran 5 minuts per a que els saquets estiguin ben daurats!
Quan els he tret del forn els he posat sobre paper absorvent per a traure l'excés d'oli, ja sabeu que la sobrassada en té i molt!




Seguidors