27 de maig de 2014

GELAT DE CAFÈ


Si us agraden els gelats i el cafè no us podeu perdre aquest gelat! És boníssim! i molt fàcil fer-lo. De vegades ens tira enrere fer gelats a casa pel fet que els has d'anar remenant cada mitja hora, durant 3 hores, per tal que no cristal·litzi i després en menjar-lo no sigui cremós. Si tenim màquina geladora aquest problema no el tenim, els gelats queden molt cremosos, però en aquest cas sense màquina geladora queda un gelat molt cremós i bo!jo ja el tinc a preferits, un perill...!
GELAT DE CAFÈ 
Ingredients
250 g de llet condensada ( pot ser desnatada)
300 ml de nata per a muntar (35 % MG)
2 c/s rases de cafè instantani (que no sigui granulós)
1 c/s de licor de cafè o altre licor
Elaboració
En un bol posem la llet condensada, la nata, el cafè instantani i el licor i amb batedor elèctric muntem durant uns 5-8 minuts, fins que tingueu una textura espessa i cremosa. L'aboquem en un recipient, el tapem i reservem al congelador.
Jo vaig trobar gotets, de la mida per a un tallat, que em van agradar molt perquè justament hi posava cafè i tenien tapa, per tant van anar molt bé per a tenir-los preparats i no haver de traure tota la terrina i fer les boles.
La mica de licor farà que no es cristal·litzi.
Els traurem 10' abans de servir, si és que no els volem ben congelats.
* c/s : cullerada sopera
*Recepta de Canal Cocina, programa Nigellissima



21 de maig de 2014

PASTÍS DE FORMATGE I ALBERCOCS


Després de la temporada de fruites d'hivern ja tenim ganes de canvi i ens atrauen, amb el seu color, les primeres fruites de primavera-estiu. Ja comencem a trobar albercocs bons, fruita que m'encanta, però toca esperar unes dies per a trobar-los bons, bons. No m'hi vaig poder resistir i ahir (un ahir de la setmana passada...) en vaig comprar uns quants per a fer aquest pastís de formatge, que em rondava pel cap des de que el vaig veure a la revista Lecturas Postres. La recepta original és amb plàtan i mató, però tal i com el vaig fer va agradar moltíssim!
Us deixo l'enllaç de la melmelada d'albercoc, que anirà molt bé per acompanyar aquest pastís!
Melmelada d'albercoc

PASTÍS DE FORMATGE I ALBERCOCS
Ingredients
300 g de formatge cremós (a la recepta original mató)
1/2 k d'albercocs (no massa madurs)
1 iogurt natural
3 ous
80 g de sucre
40 g de Maicena
Almívar
80 g de sucre
80 ml d'aigua
Elaboració
Separem el rovells i les clares. Rentem i traiem els pinyols als albercocs, el reservem. Separem els rovells de les clares, reservem aquestes. Triturem la meitat dels albercocs, els rovells, el sucre,  el iogurt i la maicena amb un robot de cuina, jo vaig fer-ho amb la Tmx. Ens ha de quedar una textura ben fina.
Muntem les clares ben fortes, amb un pessic de sal. Les afegim a la barreja anterior, de mica en mica, amb una espàtula i fent moviments de baix a dalt, perquè no perdi volum.
Haurem preparat un motlle, engreixat i enfarinat (traiem excés de farina donant uns copets boca avall), hi aboquem la barreja des de poca alçada, perquè no perdi volum la barreja.
Coem durant 50 minuts a 180º. Passat aquest temps el punxem per a comprovar si està cuit (ens ha de sortir l'agulla seca). Si el tenim al punt, apaguem el forn i deixem refredar al mateix forn amb la porta oberta, passat una estona, el traiem i desemmotllem.
Aprofitem quan el tenim al forn per a preparar els albercocs per a la decoració:
En un cassó fem l'almívar t/t, deixem que redueixi uns minuts i hi afegim els albercocs que hem reservat, deixem coure uns minuts, no han de quedar massa tous, que no es desfacin, i amb compte els escorrem i reservem.
Quan tenim el pastís fred l'empolsinem amb una mica de sucre llustre i col·loquem els talls d'albercoc al nostre gust.
El podem acompanyar amb una mica de melmelada d'albercoc, si és casolana millor que millor!
*  L'almívar de coure els albercocs el guardem en un pot tapat i a la nevera, ens servirà per a humitejar qualsevol pa de pessic que preparem, quedarà amb el toc de l'albercoc, boníssim!.




19 de maig de 2014

LIONESES DE NATA I XOCOLATA


Les lioneses són unes postres que abans no faltaven els diumenges, era o tortell o lioneses! També era costum portar una safata de lioneses quan algú anava convidat, o de visita, un detall d'agraïment que es tenia cap a  l'amfitrió, el que ara fem portant un vi, un cava...
El que si és veritat és que són unes postres que agraden molt, i podem satisfer els nostres gustos amb el farcit, el que més ens agradi o bé fer-les variades, així n'hi ha per a triar i remenar!!!
Unes postres molt bones!!!
LIONESES DE NATA I XOCOLATA
Ingredients
150 g de farina
100 g de farina
100 g de mantega
250 ml d'aigua
3 ous grans
10 g de sucre
1 rovell d'ou
200 g de nata per a muntar (35% MG)
150 de xocolata fondant
300 g de nata muntada (amb sucre)
Sucre llustre
Elaboració
En un cassó fem bullir l'aigua amb el sucre i la mantega. quan la mantega s'ha desfet i bull hi afegim la farina de cop, en una sola vegada i amb una espàtula barregem bé fins que la massa es desenganxi de les parets del cassó. Traiem del foc i deixem que perdi una mica de temperatura. Incorporem els ous un a un, i sense parar de remenar, no n'afegim un altre fins a tenir lligat l'anterior, així amb els tres. Costa una mica tenir la massa ben lligada, però remenant enèrgicament ho aconseguireu!
Posem aquesta massa en una mànega pastissera amb una broqueta arrissada i anem formant rosetons damunt d'una safata folrada amb paper especial de forn, deixem una separació entre elles. Batem el rovell d'ou i pintem les lioneses.
Amb el forn preescalfat a 200º coem les lioneses durant 15 minuts. Passat el temps coem uns 5 minuts més a 180º. Quan ja les tenim cuites i ben rossetes les deixem refredar damunt una reixeta.
Crema de xocolata
Fem bullir la nata, la retirem del foc i hi afegim la xocolata trossejada, deixem dos minuts i remenem bé fins a tenir una crema fina i homogènia. Reservem 1 hora a la nevera. Passat aquest temps la muntem i la posem en una mànega pastissera.
Nata
Si hem de muntar la nata pel farcit, la muntem i anem afegint sucre al nostre gust. També la podeu comprar muntada, però fer-ho a casa no costa gens, això si, vigileu perquè arriba un punt que si ens passem tindrem mantega...!
Muntem les lioneses
Amb unes tisores les tallem pel mig, del tot o deixem un punt sense tallar, les anem omplint amb la nata muntada unes i la crema de xocolata unes altres, les tapem amb l'altra mitat i reservem a la nevera. 
A l'hora de servir empolsinem amb sucre llustre.

* consell (per experiència, perquè em va costar molt omplir les de xocolata...), la crema de xocolata un cop muntada no la torneu a deixar a la nevera perquè amb el fred és queda molt dura, ompliu les lioneses en acabar de muntar i reserveu-les a la nevera. I s'hauran de traure una estona abans de servir, les de nata no cal traure-les abans, al contrari, tot just abans de sevir.

14 de maig de 2014

MACARONS DE XOCOLATA (1a prova)

Després de molt temps volent intentar fer macarons, i no m'atrevia, ahir em van passar de primera mà la recepta del gran pastisser Chrisitan Escribà, i no em vaig poder resistir de provar-ho de seguida, i a veure què en sortia ...! Com es tractava d'una prova i no hi havia l'esperança que sortís bé, ho vaig fer amb 1/3 de les mides de la recepta que us poso.  A mesura que anava fent-los veia que quedaven prou vistosos...i per ser la primera vegada quedaven presentables. Estic prou contenta amb el resultat. La crema per a farcir-los la vaig improvisar, la de la recepta portava més feina i ja no tenia més temps, vaig fer una crema de formatge mascarpone amb melmelada de préssec (casolana).
Ahir els de casa ja m'havien dit que estaven bons, la meva intenció era no menjar-ne, però he de confessar que he picat... n'he compartit un amb un company de feina, no podia deixar de tastar-los, volia saber de 1a mà si estaven bons o no tan bons! l'he trobat boníssim, la textura de la galeta, la crema de l'interior, el gust de la combinació, molt bo! llàstima d'haver-ne fet només 6! Potser va ser la sort del principiant...però repetiré!
Estic contenta amb el resultat però continuaré millorant el repte!
MACARONS DE XOCOLATA
Ingredients
210 g de sucre llustre
40 g de sucre
125 g d'ametlla molta
2 c/s de cacau en pols
3 ous
Per la crema (recepta original)
150 g de mantega pomada
150 g de sucre
1 c/s d'ametlla molta
1 c/s d'avellanes picades
suc de llimona
Per la crema que he fet jo
100 g de formatge Mascarpone
50 g de melmelada de préssec
1 c/p de sucre llustre
Elaboració
Muntem les clares amb el sucre a punt de neu, ben fortes. les clares munten millor si ho fem amb un bol metàl·lic. Afegim el sucre llustre, el cacau en pols i l'ametlla molta i barregem fins a tenir tots els ingredients integrats, queda una massa brillant i enganxosa. Posem la massa en una mànega pastissera amb boca llisa i ampla, podeu fer-ho sense boca, tallant la punta de la mànega. Folrem una safata de forn amb paper sulforitzat, jo m'hi vaig marcar unes circumferències per tenir una guia de la mida a omplir i perquè quedessin de la mateixa mida (també venen un motlle de silicona per a macarons, però jo no el tinc), omplim, doncs, les circumferències, penseu que la massa s'expandeix una mica, deixeu una mica de marge. Deixem reposar fins que s'hagi format una capa en la part superior que quan la toqueu no s'enganxa, és senyal que estan a punt de coure.
Amb el forn preescalfat a 180, coem durant 8-10 minuts. Els deixem refredar damunt d'una reixeta.
Crema (recepta original)
Fem un almívar a punt de fil fluix (punto de hebra floja) fent bullir 0.75 dl d'aigua amb el sucre i el suc de llimona. Batem la mantega pomada amb l'ametlla molta, hi afegim l'almívar a poc a poc i les avellanes picades i batem fins que s'hagi integrat  tot.
Crema que he fet jo
Ben fàcil, en un bol posar el Mascarpone, el sucre llustre i la melmelada i barrejar bé, reservar-ho a la nevera per a que agafi una mica de cos.
Muntem els macarons
Agafem una mitat i l'untem amb la crema, la tapem amb una altra mitat.
c/s cullerada sopera
c/p cullerada de postre


12 de maig de 2014

SEMI-FRED DE MADUIXA

Entre les ganes de hi ha de canviar de fruites i que la calor ja comença a traure el cap, aquest semi-fred va venir molt de gust per a les postres d'ahir.  Es prepara en un moment, però cal, millor, preparar-lo el dia abans i ja veureu com us feliciten quan els tragueu aquest semi-fred, ah! i el que sobri, si sobra, a mitja tarda també ve de gust...
La recepta original és amb gerds, però jo el vaig fer amb les primeres maduixes del país, en concret de la Joana, pagesa de Sant Climent de Ll. i que la podeu trobar al Mercat de Santa Caterina. 
És un semi-fred molt bo i que segur provarem amb alguna altra fruita de temporada!
Us deixo també unes fotos de la Fira de Sant Pons, que va ser ahir i que si puc no me la perdo cap any, és un plaer passejar-se una estona entre mel, fruites confitades, plantes aromàtiques, ...!
SEMI-FRED DE MADUIXA
Ingredients
250 g de maduixes
110 g de sucre
2 clares d'ou o 125 g de clares pasteuritzades
250 ml de nata per a muntar (35% MG)
Una veina de vainilla
Maduixes per a decorar
Elaboració
Folrem un motlle allargat amb film de manera que sobresurti pels costats, Va molt bé primer mullar el motlle, així el film s'adhereix i no es mou, el reservem (el film ens facilitarà la feina a l'hora de desemmotllar-lo). Si teniu motlle de silicona no cal que el folreu.
Triturem les maduixes i ho aboquem en un colador amb un bol a sota. Amb l'ajuda d'una cullera l'anem colant fins a que ens quedin només les llavors. Reservem
En un bol posem el sucre i la meitat de les clares. Batem a punt de neu. Afegim la resta de clares i seguim batent fins a tenir-les ben compactes, blanques i brillants. Reservem
Muntem la nata amb les llavors vainilla. L'afegim a les clares muntades i barregem amb l'ajuda d'una espàtula o cullera, seguidament hi afegim les maduixes triturades i colades i barregem una mica, no volem un color uniforme, sinó que sigui una massa envetada. Tapem amb film i reservem al congelador.
El traurem 10 minuts abans de servir per a que no estigui tant congelat, el decorem amb les maduixes o com ens agradi.
* Font: llibre La cocina fácil de Lorraine Pascale

Fira de Sant Pons 2014



7 de maig de 2014

PASTA FRESCA AL PEBRE NEGRE I SALSA (2X1)

El llibre del passat Sant Jordi va ser La cocina fácil de Lorraine Pascale, xef que m'agrada molt i que ja he fet força receptes seves amb èxit!
Aquesta entrada és doble, 2 x 1!, per una banda la pasta fresca, i per l'altra la salsa a la llimona, mascarpone...amb la que ens la vam menjar. Boníssim plat de pasta!
La pasta fresca feta a casa queda molt bona, és fàcil de fer, encara que empastifis una mica de blanc la cuina...,  els ingredients que necessitem són bàsics, farina i ous, i si teniu la màquina per fer pasta millor, sinó amb un corró també ho podem fer, encara que sigui més laboriós i complicat fer que ens quedi amb el mateix gruix. Ara podem trobar la màquina per pocs diners, s'ha d'aprofitar alguna ocasió, sant, aniversari... i demanar que us la regalin, val la pena!
Amb aquestes quantitats n'hi ha per a 6 persones, plats ben complerts.
La farina per fer pasta és la 00, però  l'altre dia vaig anar a la botiga Renovell, Ps. Picasso de Barcelona, i em van aconsellar, molt bé per cert, que per a fer pasta agafés semolina, en algun taller que he fet barregen farina i semolina, total que vaig comprar-ne per provar i a partir d'ara serà la que utilitzaré, queda molt millor, de textura, color i gust.
La proporció per a fer pasta és fàcil de recordar, per a cada 100 g de farina, un ou. Posar-hi la mica d'oli és opcional, sense queda prou bé. Podem donar-li un toc diferent, amb pebre negre en aquest cas, pebre vermell, tinta de sèpia, ...
PASTA FRESCA AL PEBRE NEGRE I SALSA DE MASCARPONE, XILI, LLIMONA...
Ingredients per la pasta fresca
400 g de farina 00 o semolina, també podeu fer mitat de cada
4 ous
1 c/s d'oli
1-2 c/p de pebre negre acabat de moldre (no el feu molt fi)
Estris
Perxes de la roba
Màquina per a fer pasta o corró
Ingredients de la salsa
200 g de pèsols frescos (poden ser congelats, llavors els afegim quan faltin 2 minuts de cocció de la pasta)
1 xili sense les llavors
200 g de formatge mascarpone
Unes fulles d'alfàbrega fresques (8-10 fulles)
Unes fulles de menta fresca (8-10 fulles)
Un grapat de pinyons (lleugerament torrats, 3 minuts en una paella)
Cibulet picat
Suc d'una llimona
Encenalls de formatge parmesà
Oli d'oliva verge extra
FEM LA PASTA 
Rentem molt bé les perxes en les que posarem la pasta ja tallada per a que s'assequi una mica.
Posem tots els ingredients en un robot de cuina i barregem fins que tinguem una barreja semblant a pa rallat humit. L'aboquem damunt el marbre o taula i l'amassem lleugerament uns minuts, en fem una bola que embolicarem amb film i deixarem reposar 30 minuts. Podem fer-ho a mà, posant tots els ingredients en un bol i amassar fins a tenir una bola  compacta i suau al tacte.
Si ho fem amb TMX, barregem tots els ingredients 15 segons a vel. 6, després 2 minuts, got tancat, vel. espiga.
Un cop la massa ha reposat, n'agafem porcions i l'estirem amb la màquina, la passem dos cops amb la màxima obertura i després anar-la passant per a cada una de les posicions, ens ha de quedar una làmina fina, gairebé transparent. Un cop la tenim al punt, l'enfarinem i tallem al gust, ja sigui amb la màquina o bé a mà, si ho fem a mà, l'hem d'enrotllar i tallar-la a l'amplada que vulguem la pasta, tallarines, espaguetis... Amb la màquina només podem fer espaguetis, o bé tallarines, per això quan vull tagliatella, que és més ampla, ho faig a mà, com podeu veure a la foto de més avall.
Anem penjant la pasta tallada i enfarinada a les perxes. La deixem que s'assequi una mica, que perdi humitat per després posar-la en un taper i reservar-la tapada a la nevera fins l'hora de coure-la.
La courem amb abundant aigua amb sal durant 4-5 minuts (dependrà també del gruix), passat el temps o quan la tinguem al nostre gust l'escorrem i servim amb la salsa que haguem preparat.
SALSA DE MASCARPONE, XILI, MENTA, ALFÀBREGA I LLIMONA
En aquest cas, quan he cuit la pasta també hi he afegit els pèsols frescos. Escorrem i tornem a posar a l'olla junt amb el mascarpone i el xili picat o a rodanxes, remenem amb compte, tallem l'alfàbrega i la menta i afegim a la pasta, seguidament posem els pinyons i el cibulet, remenem amb compte.
Emplatem mirant que quedi la pasta quedi amb volum, el plat farà més goig, hi tirem unes gotes de suc de llimona (opcional, però hi queda super bo) i els encenalls de parmesà.
Podem acabar amb un rajolí d'oli l'oliva verge.

 * Aquesta la vaig fer abans que la que veieu a dalt, la vaig tallar a mà perquè  volia tagliatella i feta amb farina 00, no té tant color i un cop cuita queda més blanca. També està bona, eh!





5 de maig de 2014

FLAM DE POMA I GALETA


Les postres d'aquest diumenge, aquest flam de poma i galetes! ben fresquet , acompanyat d'una mica de nata, qui va voler, estava boníssim, ens vam llepar els dits! Si agrada el flam, són d'aquestes postres rodones per acabar un bon dinar. A casa els flams agraden molt, i quan veig alguna recepta sempre en prenc nota i generalment el faig de seguida...
La textura d'aquest és més compacta que la del flam d'ou perquè porta bastant puré de poma i galeta, que li dona, alhora, un toc molt refrescant i no resulta gens dolç. Valoració molt, molt bona!!
FLAM DE POMA I GALETA
Ingredients
500 ml de llet desnatada
4 pomes no especificava quin tipus, jo tenia Royal Gala)
4 galetes Maria
1 llimona
5 ous
60 g de sucre
1 branca de canyella
Sucre
2 c/s d'aigua
Elaboració
Fem el caramel amb el sucre i la mica d'aigua, el repartim en flameres individuals o bé en una gran. Reservem
Pelem la llimona, sense part blanca i l'exprimim.
Pelem 3 pomes, traiem el cor i pelem, les ruixem amb el suc de llimona. Les coem amb una mica d'aigua (100ml) durant 15 minuts, remenant perquè no s'enganxin i es vagin desfent. Quan ja està cuita la poma apartem del foc i hi afegim les galetes i el sucre, amb el pimer triturem bé fins a tenir un puré ben fi.
Mentre es cou la poma, en un cassó posem la llet, la pell de llimona i la canyella i ho fem bullir, quan bulli, apaguem el foc i deixem infusionar i que perdi temperatura.
En un bol batem els ous, hi afegim la llet tèbia (sense la canyella i la pell de llimona), remenem bé, ho colem i l'afegim al bol que tenim el puré de poma i galeta. Remenem fins a tenir-ho tot integrat.
Ho aboquem a la flamera i coem al bany maria durant 1 hora. Deixem refredar i reservem a la nevera.
Traiem el cor a la poma que hem reservat, la tallem en làmines que caramel·litzem amb una mica de mantega i sucre. La reservem
A l'hora de servir el desemmotllem i decorem amb la poma caramel·litzada.
* Font: Revista Lecturas
*c/s : cullerada sopera


Seguidors