ÍNDEX DE RECEPTES

7 d’abril del 2015

MONA DE TRUFA


Ahir no podia faltar la Mona! i com  procurem fer-la una mica diferent cada any, encara que la base sempre és igual o semblant, aquest any ha tocat de trufa!, la fruita però, no hi pot faltar, és com els plomalls, si no n'hi ha no és Mona...
De bona n'estava molt i com no la vaig fer massa gran, poca en va sobrar...
La trufa la vaig fer amb xocolata del 54% per a que fos a gust de tothom, doncs sempre hi ha a qui la xocolata negra no li va tant.
MONA DE TRUFA
Motlle de 20 cm
Ingredients
Pa de pessic
4 ous a temperatura ambient (més o menys uns 270 g)
135 de farina
135 de sucre
Pell de llimona ratllada
Trufa
400 g de nata pe a muntar (mínim 35 % MG)
100 g de xocolata 54 % (80 g de xocolata del 70%)
15 g de sucre
Almívar
100 ml d'aigua
100 g de sucre
(opcional una mica de licor)
Farcit
Fem el pa de pessic:
Separem els rovells de les clares.
Muntem les clares a punt de neu amb la meitat del sucre. Reservem
Muntem els rovells amb l'altre meitat del sucre fins a tenir una crema blanquinosa i esponjosa.
Afegim poc a poc les clares muntades a la crema de rovells, barrejant amb l'espàtula i amb moviments envoltants, de dalt a baix.
Quan tinguem les clares i rovells ben integrats afegim la farina tamisada i la pell de llimona ratllada ben fina i amb l'espàtula l'anem integrant amb moviments envoltants per a que no perdi volum.
Encamisem el motlle (mantega+farina) i hi aboquem la barreja anterior.
Coem durant 25 a 180º, forn preescalfat.
Un cop comprovem que és cuit el traiem del forn i donem uns cops al cul del motlle, d'aquesta manera traiem l'aire que pugui tenir i no se'ns abaixarà. el desemmotllem i deixem refredar cap per avall damunt d'una reixeta.
El podem fer el dia abans i fins i tot molt abans i congelar-lo.
Trufa
L'hem de preparar el dia abans, doncs necessita 12 hores de nevera.
Posem la nata i el sucre a escalfar, però que no bulli. Retirem del foc i hi afegim la xocolata trossejada, deixem reposar dos minuts i remenem fins a tenir una crema ben homogènia. Tapem i reservem a la nevera un mínim de 12 hores. 
Almívar
En un cassó posem l'aigua i el sucre i a foc mig deixem coure durant 2 minuts. Reservem
Muntem la Mona:
Girarem el pa de pessic de manera que la part de dalt, que de vegades no queda ben plana,  sigui la base de la mona, d'aquesta manera ens quedarà la part de sobre més plana i quedarà millor.
Amb l'ajuda d'un ganivet de serra o millor si teniu una lira, estri especial per a partir els pans de pessic, el dividim en tres parts. 
Fem l'almívar
Muntem la trufa
Humitegem amb almívar la part que serà la base, repartim una capa de melmelada per tota la base, en el meu cas de préssec, tapem amb l'altra part, humitegem amb almívar i repartim una capa de trufa, siguem generosos, finalment cobrim amb la part del pa de pessic, que serà la més plana. cobrim tot el lateral i la part de sobre amb trufa, amb una espàtula l'allisem per a que quedi per un igual. 
Decorem al nostre gust amb els ous, les fruites, l'ametlla, ...i que no hi faltin els plomalls de colors!
* Per a treballar la mona, tallar-la, guarnir-la, va molt bé escampar una mica de sucre damunt el marbre i treballar la mona sobre el sucre, ens facilitarà que puguem fer-la girar a l'hora de tallar-la, farcir-la i decorar-la. Un cop acabada amb una espàtula o ganivet llarg podreu posar-la a la safata de presentació.
* Per a poder-la treballar millor i sense perill de que es trenqui al tallar-la o posar-la a la safata, recomano que no la feu massa gran, de 20 cm i amb aquestes mesures que us he posat queda una mona per a 10 persones.
* És molt important que els ous estiguin a temperatura ambient, munten millor.


15 comentaris:

  1. Quina mona més xula. Jo aquest any no n'he fet i ja me'n estic penedint...
    L'any que ve en faig dues! jajaja
    Clara

    ResponElimina
  2. Teresa... quina bona pinta fa.
    Com ens agrada el dolç!!!
    Bona setmana.

    ResponElimina
  3. Una mona xulisima a mes de ser bonissima

    ResponElimina
  4. Et va quedar molt mona, jejeje. I no sols es bonica, també es veu molt bona.
    Petons.

    ResponElimina
  5. Millor que de pastisseria.
    Una mona de trufa super.
    Si t'ha quedat un tros, mel guardes
    Petons.

    Has estat a Isona aquesta setmana?

    ResponElimina
  6. chulisima per donarli de mossegades

    ResponElimina
  7. Fantàstica!!! jo la vull aquesta! Més o menys són els mateixos ingredients però jo als 4 ous li poso 120 gr. de farina...queda més flonja. Prova de fer-ho un dia per menjar-ne un tall per berenar i m´expliques. Jo vaig fer també dos talls horitzontals.

    ResponElimina
  8. Una mona muy buena y que te ha quedado genial Teresa¡
    Peto

    ResponElimina
  9. Et va quedar sensacional!!!! Segur que no en va sobrar ni un bocí.
    Per casa també en vaig fer una de xocolata, a part de l'obligada de yema, je je je...

    ResponElimina
  10. Quina mona més mona!! ;). T'ha quedat molt vistosa i segur que ben bona, la trufa triomfa! un petó!

    ResponElimina
  11. wooww quina pintassa!! que artista! petons

    ResponElimina
  12. Oh, quantes coloraines! Segur que vas triomfar!!
    Marta

    ResponElimina
  13. Una mona preciosa!! Segur que estava bonissima.
    petons

    ResponElimina
  14. Quina mona més xula!! I boníssima!
    Petonets

    ResponElimina
  15. Quina mona més xula!! I boníssima!
    Petonets

    ResponElimina