ÍNDEX DE RECEPTES

15 de febrer del 2016

BUNYOLS DE L'EMPORDÀ

Com mana la tradició en temps de Quaresma els dimecres i divendres toca fer i menjar bunyols!! El bunyol és una massa de pasta d'aigua, llevat, farina i ou, de forma arrodonida o amb un forat al mig, i podem fer-los dolços o salats. Bunyol ve de bony... deu ser perquè la seva forma és irregular i mal feta... tots queden diferents, i per això de vegades quan una cosa surt malament diem "t'ha quedat fet un bunyol...". La forma pot ser arrodonida com en el cas dels de vent o amb un forat al mig o clot, com aquests, típics de l'Empordà, anomenats brunyols. La diferència que trobem d'uns amb els altres és  la textura, els de vent flonjos i aptes per a farcir, o com aquests de textura més consistent, però esponjosa i humida. Molt, molt bons!! De receptes n'hi ha moltes, i segur que tots són bons! animeu-vos i poseu mans a la massa!! ja veureu com us ho agrairan!
BUNYOLS DE L'EMPORDÀ
Ingredients
500 g de farina fluixa (vaig posar de rebosteria)
150 g d'aigua
125 g d emantega
100 g de sucre
30 g de llevat de forner
5 g de sal
2 ous
Pell de llimona ratllada
1/2 copa d'anís
Canyella en pols
Oli de gira-sol per a fregir
Elaboració
En un bol ample posem tots els ingredients menys l'aigua, barregem i anem afegint l'aigua (tèbia) a mesura que la massa admeti, potser no caldrà tota (això dependrà de la farina, de si l'ou és més o menys gran...) i amb una mà anem integrant tots els ingredients. Ens ha de quedar una massa fina i tova però que no s'enganxi a les mans. En el bol enfarinat la deixem reposar fins a doblar el seu volum.
En un cassó posem l'oli de gira-sol i quan sigui calent anem fent pessics de massa, fem una boleta (no massa gran perquè creix en coure's) i amb l'ajuda dels dits fem un forat al mig i fregim. Els trairem de l'oli i deixem sobre paper que absorbent per a traure l'excés d'oli, tot i que és una massa que no queda gens oliosa. Ruixem amb una mica d'anís i arrebossem amb sucre en gra.
Font: recepta base a Vilaweb aquí

11 comentaris:

  1. Quina pintorra aquest bunyols.
    Tindre que posar-me les piles.
    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Això és de gordus, gordus...jejeje.

    ResponElimina
  3. Bunyols!!!!!!!! Que bons!!!! Ja comencem a veure'ls per la xarxa i la veritat és que em fan venir moltes ganes de posar-m'hi també: m'encanten Teresa!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  4. Qué bons sont els brunyols, però tenen molt perill, sembla que mai tens prou i vols menjar un més, l'ùltim. Amb un café amb llet o una tassa de xocolata sont un bon berenar.
    Petons.

    ResponElimina
  5. Que llegan a ser buenos estos buñuelos.Ricos,ricos
    Peto

    ResponElimina
  6. Que bons, això fa olor ja de Setmana Santa!!!

    ResponElimina
  7. mmm que booons!! jo ahir vaig estar mirant receptes per fer-ne, però com que em faltaven molts ingredients vaig acabar fent pestiños, que vaya vici també..... petons

    ResponElimina

  8. Teresa; De vici, vici... la veritat que si. Jo també els vaig fer i són d'alló tant i tant de vici...
    Si mires per el meu blog, també els veuràs¡¡
    Aquets teus de vici vici i molt més...¡¡
    Salutacions Teresa¡¡ :O)

    ResponElimina
  9. Mmmmmm.....aquests bunyols han de ser deliciosos!! Puc venir a fer un cafè i em convides?
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  10. Quins brunyols més llaminers, Teresa! A mi també m'agraden els més consistents.... i res de farcits!! A veure si m'animo a fer-ne aquest any... amb el que ens agraden a casa...!! Em guardo la teva recepta i ja t'explicaré! Una abraçada!

    ResponElimina
  11. Teresa,
    Els he fet!!! i han quedat boníssims. Sortiran demà a La Cuina Violeta. Moltes gràcies per aquesta recepta tan bona.
    Una abraçada,
    Nani

    ResponElimina