ÍNDEX DE RECEPTES

6 de gener del 2011

TORTELL DE REIS

                       
 Després de la nit més màgica de l'any, plena d'il·lusions i alegria, no pot faltar-nos a la taula el dolç per excel·lencia d'aquest dia: el Tortell de Reis!!!.Ja fa uns quants anys que el faig , porta feina, si, però val la pena. Quan el traus del forn, amb aquella olor, aquell color daurat, els colors de les fruites...t'omple de satisfcció! Aquesta any he seguit la recepta de la TM31, l'aspecte és espectacular, queda un sant tortell, per a una bona colla!, de bo, que us puc dir... boníssim queda curt! En resum, excel·lent!
Que passeu un bon dia re Reis !!! (que, els que teniu colla petita, çes el dia de muntar, desmuntar i jugar... què divertit!)
TORTELL DE REIS
Ingredients
Massa mare:
- 70 g de llet
- 10g de llevat fresc premsat de forner
- 1 culleradeta de sucre
- 130 g de farina de força
Massa:
- 120 g de sucre
- la pell d'una llimona (només la part groga)
- la pell d'una taronja (només la part taronja)
- 60 g de llet
- 7'0 g de mantega (a temperatura ambient)
- 2 ous
- 20 g de llevat fresc premsat de forner
- 30 g d'aigua d'azahar
- 450 g de farina de força
- un pessic de sal
Per a decorar:
- un ou batut
- fruites confitades
- ametlla laminada
- sucre humitejat (amb aigua o anís)
Preparació
1. Amb el got de la TM ben sec, polvoritzem el sucre, programem 30 segons, velocitat progressiva 5-10
2. Afegim la pell de llimona i taronja, triturem 15 segons, velocitat progressiva 5-10. Reservem en un bol
3. Per a fer la massa mare, posem tots els ingredients en el got i programem 15 segons, velocitat 4. Retirem del got, formem una bola, la posem en un bol i la cobrim amb aigua tèbia. Quan la bola suri i hagi doblat el seu volum, la tenim al punt.
4. Posem en el got i en aquest ordre, la barreja de sucre-llimona-taronja que tenim reservada, la llet, la mantega, els ous, el llevat premsat, l'aigua d'azahar, la farina de força, la sal i la bola de massa mare. Programem 30 segons, velocitat 6.
5. Amassem programant 3 minuts, got tancat, velocitat espiga. La massa s'anira barrejant i formant una bola. Acabat el temps d'amassat, i sense traure el got de la TM, ni el cubilet, abriguem la màquina amb dos draps de cuina. Deixem reposar fins que la massa sobresurti pel broc (aproximadament 1 hora)
6. Amb l'espàtula fem baixar la massa i tornem a amassar 1minuts, got tancat, velocitat espiga.
7. Aboquem la massa damunt la taula enfarinada. Donem forma de bola, arrodonint-la amb els palmells de les mans, fent-la rodar sobre la taula.
8. Per a dornar-li forma, amb l'ajuda dels dits fem un forat al mig, anem obrint aquest forat central, ha de quedar gran perquè quan fermenti s'anirà tancant, ens ha de quedar una corona d'uns 35 cm de diàmetre. El col·loquem a la safata del forn, folrada amb paper de forn o silpat. El pintem amb l'ou batut, també l'interior i el voltant, i guarnim amb les fruites confitades, l'ametlla i el sucre humit.
9. Preescalfem el forn a 200º
10.Coem uns 20.25 minuts, passats 5 minuts d'enfornat, baixem la temperatura a 180º
* Quan el vaig traure del forn, el vaig ruixar amb anís. Aixó és opcional, però a banda de donar-li un bon gustet, li dona una capa brillant.


 

20 comentaris:

  1. Mare de déu senyor! quin bé de déu de tortell! us ha quedat genial.

    ResponElimina
  2. Qué bons els tortells fets a casa, molt millor que els comprats.
    Es veu perfecte.
    Petons.

    ResponElimina
  3. Que maco que t'ha quedat i el slide que has fet amb el pas a pas, està molt bé :)

    ResponElimina
  4. magnífic tortell, teresa, segur que el dinar d'avui ha estat genial!

    ResponElimina
  5. HOLA TERESA SOC LA CARMEN D'ISONA MOLT BE EL TORTELL FA PINTA DE MOLT BO.I LA TM COM VA..BON ANY.JA ENS VEUREN AVIAT..

    ResponElimina
  6. Hola Teresa!
    Quina passada... encara que dona molta feina, val la pena, quan veus aquest tortell tan maco oi?
    Espero que els Reis s'hagin portat molt bé! Petons,

    ResponElimina
  7. Uaaalaaaa!!!!
    Quin tortell mare meva; he pensat amn la coca de vidre quan dius que li has tirat un raig d'anis, i tant que li dona gust i brillantor.
    N'ha quedat?

    Petons i bon any!!!

    ResponElimina
  8. Teresa te ha quedado de 10 se el trabajo que da hacerlo pero la recompensa vale la pena
    Bon reis!!!
    miquel

    ResponElimina
  9. Tortellaco!! Olé i olé :)))

    ResponElimina
  10. Hola Vermells, la cocinera de Betulo, Anniki, Manel, Eri!! quan el vaig traure del forn em vaig espantar i tot! vaig pensar que en tindríem per a tot el veïnat... però res, no n'ha quedat gens ni mica!!!
    Carmen!, quina il·lusió tornar-te a retrobar per aquí!!! com prova l'any??? Ens veiem per Sant Sebastià!!!
    Dolorss, a la recepta no ho posava, però com dius vaig pensar amb la coca de vidre... (què bona)i la veritat és que millora molt!!
    Espero que el Reis s'hagin portat bé amb tots vosaltres!!!
    petons!

    ResponElimina
  11. Miquel, la veritat és que està molt bo i t'enorgulleixes de la feina feta, que com dius aquest tortell en porta...
    Starbase, si, si, tortellazo, ja ho pots ben dir!!! quan el vaig veure dins del forn que anava pujant... pensava que sobresortiria... Va quedar super gran i super bo! va volar!
    Petons!!

    ResponElimina
  12. T'ha quedat fantàstic! I enorme, segur que n'heu tingut per repetir ;)
    A casa el que ens agrada més és el farcit de massapà, je je je...

    ResponElimina
  13. Hola Gemma! què tal els Reis?? i tant que n'és de bo amb massapà!però hi ha algú que no li agrada i no n'hi vaig posar, però al de l'any que ve n'hi posaré, hi dona un gustet...
    petons!

    ResponElimina
  14. T'ha quedat genial!!!!.... com de pastisseria!.
    Genial
    Petonets

    ResponElimina
  15. Qué rico, qué buena pinta. Yo también lo hice, pero... sin la fruta escarchada que no me va nada.

    Un abrazo y feliz año.

    ResponElimina
  16. Déu n´hi do! un tortellàs...jo procuraria que em quedés per l´endemà per sucar-lo amb cafè amb llet...quina delícia!

    ResponElimina
  17. Quin sant Tortell!! t'ha quedat espectacular!!
    Salut,

    ResponElimina
  18. Teresa, un tortell preciós! I segur que boníssim! Espero que els Reis es portessin bé. ;)
    Feliç 2011!

    ResponElimina
  19. Quina col·lecció de tortells que estic veient! I tots tan ben decorats!

    Jo me'ls menjaria tots,m perquè la massa de brioix m'encanta!

    ResponElimina
  20. Hola Teresa!
    Anava a seguir la teva recepta per a fer la coca de St. Joan d'enguany però m'ha sorgit el dubte... quan llistes els ingredients per la massa hi poses 7,0 gr de mantega. La coma és una errada, oi? Són 70 gr o 7 gr?
    Gràcies!
    Marta

    ResponElimina