El moniato és un gran desconegut per a mi. Llevat del dia de la castanyada i fet al forn, poc més el conec. Així que el tema proposat per la recepta del 15 d’aquest mes m’ha anat molt bé. En primer lloc, perquè he llegit una mica sobre les seves virtuts i efectes beneficiosos per a nosaltres i després perquè l’he cuinat de manera diferent, en un pastís! I carai !!, Déu ni do dels beneficis que ens aporta i lo bo que ha quedat el pastís!
La moniatera és una planta herbàcia perenne i enfiladissa. Té fulles disposades alternes de dues formes: en forma de cor i palmades. Cada flor té els pètals soldats (simpètala). L'arrel tuberosa és comestible amb un gust i color variable segons cadascuna de les varietats.
El moniato és un aliment reconegut com eficaç en la lluita contra la desnutrició a causa de les seves característiques nutritives, facilitat de cultiu i productivitat. Segons investigacions científiques 100 grams de moniato de polpa ataronjada per dia, són suficients per a eliminar i fins reduir la manca de vitamina A.
El moniato és un aliment reconegut com eficaç en la lluita contra la desnutrició a causa de les seves característiques nutritives, facilitat de cultiu i productivitat. Segons investigacions científiques 100 grams de moniato de polpa ataronjada per dia, són suficients per a eliminar i fins reduir la manca de vitamina A.
Aquesta planta es originaria de la selva del Perú i a Mèxic.
Mireu quina flor més maca fa!!
Amb aquest pastís o coca de moniato participo a la Recepta del 15, proposta que com cada mes ens fan els blocs Els fogons de la Bordeta aquí i Xocolata desfeta aquí , aquest mes dedicat al moniato.
El vaig fer pensant primer en aquesta proposta i desprès per a convidar, ahir, als companys de feina, per a celebrar el sant de les Tereses!! Així doncs, amb un tret he matat dos pardals!!!
És un pastís molt suau, humit i molt agradable de menjar! us animo a que el feu, ja veureu l'èxit que tindrà. , i segur que us sorprendra de tan bo que està!!
Amb aquest pastís o coca de moniato participo a la Recepta del 15, proposta que com cada mes ens fan els blocs Els fogons de la Bordeta aquí i Xocolata desfeta aquí , aquest mes dedicat al moniato.
El vaig fer pensant primer en aquesta proposta i desprès per a convidar, ahir, als companys de feina, per a celebrar el sant de les Tereses!! Així doncs, amb un tret he matat dos pardals!!!
És un pastís molt suau, humit i molt agradable de menjar! us animo a que el feu, ja veureu l'èxit que tindrà. , i segur que us sorprendra de tan bo que està!!
PASTÍS DE MONIATO
Ingredients
350 g de moniato
150 g de sucre (100 del blanc i 50 de moreno de canya)
200 g de farina de rebosteria
15 g de llevat (tipus Royal)
100 g mantega (fosa, o bé, oli de girasol)
4 ous
Una punta de cullereta de canyella en pols
Un pessic de sal
Ametlla laminada
Preparació
Preparem el motlle, d'uns 22 cm de diàmetre, l'engreixem i enfarinem, traient l'excés de farina tot donant uns copets boca avall.
Preescalfem el forn a 200º
Rentem i pelem el moniatos. Els tallem a trossos i posem en el got de la Thermomix, i triturem programant 10 segons, velocitat 4. Reservem en un bol. Si no ha quedat prou triturada, no us passeu, repetim uns segons més.
Rentem el got i hi posem el sucre i la mantega fosa, o l'oli, barregem 30 segons a velocitat 4.
Programem a velocitat 3, sense temps, i per la boca de la tapa anem afegint els ous, un a un. Quan hem posat ja tots els ous, obrim la tapa i amb l'espàtula fem baixar la barreja de les parets del got, tornem a programar 5 segons a velocitat 3, perquè ens acabi de quedar ben amalgamat.
Afegim la farina, el llevat, la canyella i el pessic de sal, programem 10 segons velocitat 3, amb l'espàtula fem baixar la massa de les parets i tornem a programar 10 segons, vel. 3. Incorporem elmoniato i barregem 8 segons a velocitat 3.
Aboquem en el motlle que tenim preparat Tirem sucre per sobre i repartim l'ametlla laminada (l'enfarimen una mica perquè no s'enfonsi)
Coem durant uns 40-50 minuts. Passats 5 minuts baixem la temperatura a 180º.
Comprovem si està cuit, punjant amb un pal de botxeta o escuradents, si surt net serà senyal que ja està al punt.
Deixem refredar, desemmotllem i reservem.
Bon profit !!
350 g de moniato
150 g de sucre (100 del blanc i 50 de moreno de canya)
200 g de farina de rebosteria
15 g de llevat (tipus Royal)
100 g mantega (fosa, o bé, oli de girasol)
4 ous
Una punta de cullereta de canyella en pols
Un pessic de sal
Ametlla laminada
Preparació
Preparem el motlle, d'uns 22 cm de diàmetre, l'engreixem i enfarinem, traient l'excés de farina tot donant uns copets boca avall.
Preescalfem el forn a 200º
Rentem i pelem el moniatos. Els tallem a trossos i posem en el got de la Thermomix, i triturem programant 10 segons, velocitat 4. Reservem en un bol. Si no ha quedat prou triturada, no us passeu, repetim uns segons més.
Rentem el got i hi posem el sucre i la mantega fosa, o l'oli, barregem 30 segons a velocitat 4.
Programem a velocitat 3, sense temps, i per la boca de la tapa anem afegint els ous, un a un. Quan hem posat ja tots els ous, obrim la tapa i amb l'espàtula fem baixar la barreja de les parets del got, tornem a programar 5 segons a velocitat 3, perquè ens acabi de quedar ben amalgamat.
Afegim la farina, el llevat, la canyella i el pessic de sal, programem 10 segons velocitat 3, amb l'espàtula fem baixar la massa de les parets i tornem a programar 10 segons, vel. 3. Incorporem elmoniato i barregem 8 segons a velocitat 3.
Aboquem en el motlle que tenim preparat Tirem sucre per sobre i repartim l'ametlla laminada (l'enfarimen una mica perquè no s'enfonsi)
Coem durant uns 40-50 minuts. Passats 5 minuts baixem la temperatura a 180º.
Comprovem si està cuit, punjant amb un pal de botxeta o escuradents, si surt net serà senyal que ja està al punt.
Deixem refredar, desemmotllem i reservem.
Bon profit !!
15 comentaris:
Teresa, quin super pastís ens presentes! Jo m'he quedat amb les ganes de cuinar-lo en dolç, em guardo la recepta que té molt bona pinta! M'alegra que hagis descobert les virtuts del moniato!
Moltes gràcies per participar!
Petonets
Sandra
Felicitats!!! La meva mare també ees diu Teresa, je je je...
Segur que a la feina va tenir molt èxit, les receptes amb moniato són originals i boníssimes.
Doncs felicitats a les Tereses i jo també comparteixo la meva poca experiencia amb el moniato com tu! hem aprés a fer noves receptes! aquest pastís em sembla increible i deu estar molt bo amb el gustet dolç del moniato! apuntat! petons
Tinc poca sortida a casa amb el moniato, aquest pastís es veu fantàstic!!!i felicitats!!! Petons i bon cds
Un pastís fantàstic. Té una pinta estupenda. El color m'encanta. Ara, a seguir cuinant moniatos ;)
Gràcies per participar!
Petonets!
Ara mateix me'n menjaria un tros...
Felicitats! Aquest tallets amb les presses de xocolata segur que van ser un èxit rotund. M´ha agradat la història dels moniatos.
Teresa antge todo felicidades por tu santo, un buen pastis y muy bueno yo probe uno el año pasado y me encanto
peto
Qué rico te ha quedado y la miga se ve estupenda.
besos
Muy bueno este pastel tuyo.
Me gusta mucho.
Besos
Moltes felicitats, Teresa!
A mi els moniatos m'agraden molt, i sempre me'ls he menjat al forn o bé com a confitura en pastissets de moniato. Així és com els feia la meva mare i com continuo fent-los jo.
Estic segura que aquest pastís ha d'estar boníssim! I amb xocolata... irresistible!
Petons
Veient aquesta recepta veig que no cuinem prou amb els moniatos.
T'ha quedat un bon pastís.
Feicitats pel teu sant.
Petons.
Me gusta mucho el bizcocho de boniato queda buenísimo a mi me gusta ponerle un poquito de anis le da un sabor especial.
Saludos
Teresa, aquesta vegada coincidim, encara que els ingredients no siguin els mateixos.
Molt bó el pastis de moniato.
Felicitats retrasades.
Petons
Isabel
Que maco que t'ha quedat, m'apunto la recepta per fer-lo a casa!
Publica un comentari a l'entrada