ÍNDEX DE RECEPTES

27 de gener del 2013

BRAÇ DE GITANO DE TORRÓ

 Ahir vam celebrar el Patró d'Isona, Sant Sebastià. Anem a la Posa, on després de la Misa cantem el goixos de Sant Sebastià (Gloriós Sant Sebastià, guardeu-nos de pestilència....) i com no a la Mare de Déu de la Posa! Després es reparteix un panet beneït per a tothom, et trobes amb gent que fa temps que no veus, fas petar la xerradeta i a dinar!, cadascú se'n va al lloc que des de fa molts anys es reuneix amb d'altres famílies. El nostre rogle és el de la foto de més a baix, una colla que un cop hem acabat de dinar, ens escalfem a la vora del foc, gran com podeu veure... !
Aquest any, al matí, havia nevat una mica, i encara que feia molt bon dia en vam poder fer la foto amb la neu Va fer un dia esplèndit!!
Les postres van ser aquest braç de gitano, que quan el vaig veure al bloc de la Gemma, la cuina de casa, que us recomano visitar!, i de seguida vaig pensar que el faria per a aquesta ocasió. Va tenir molt d'èxit, estava boníssim! No hi van faltar tampoc les ametlles torrades, i aquest any la coca de cabell d'àngel i coca de xocolata que havia fet la Sílvia, boníssimes!. Les postres s'acostumen a compartir, convides a tots els del rogle, i es clar, ells també conviden... així que acabem el dinar tastant  una mica d'aquí una mica d'allà,  i acabes rodó...!!! a la vora del foc a païr!
BRAÇ DE GITANO DE TORRÓ
Pa de pessic:
3 ous
90g de farina
90g de sucre
Ratlladura de llimona
Per a l’almívar:
50ml d’aigua
50g de sucre
Una cullerada sopera de licor (opcional)
Per a la mousse:
150g de torró del tou (tipus Xixona)
100ml de nata per muntar
50ml de llet
15g de sucre
3 fulles de gelatina
2 ous petits
Decorem amb:
Ametlles laminades torrades
Sucre llustre
Preparació:
Per a la mousse: ratllem el torró i reservem. Posem en remull la gelatina en aigua freda, 5 minuts.
Separem els rovells de la clares i reservem.
Escalfem la llet fins que bulli, i l'aboquem sobre els rovells remenem contínuament amb unes varilles. Afegim la gelatina escorreguda i remenem bé fins que es dissolgui.
Afegim el torró i triturem amb el túrmix fins que quedi una crema fina.
Semi muntem la nata i l'incorporem  suaument a la barreja anterior, a continuació muntem les clares a punt de neu amb el sucre i les  incorporem suaument, amb l'espàtula i amb moviement envoltants, de dalt a baix.
Omplir una màniga pastissera amb la mousse i reservar a la nevera unes 4 hores.
Pel pa de pessic: separem els rovells de les clares. Batem els rovells amb la meitat del sucre fins que doblin el volum.
Muntem les clares amb la resta del sucre i un pessic de sal i les afegim suaument als rovells.
Hi incorporem  la farina tamisada i la ratlladura de llimona.
Estenem sobre una safata de forn coberta amb paper de forn (de ½cm de gruix) i couem 8 minuts a 200º, forn preescalfat.
Quan el traiem del forn, l'aboquem damunt de paper especial de forn, espolsat amb sucre llustre, perquè no s'enganxi, Amb compte traiem el paper que hem fer servir per a coure'l i l'enrotllem per a donar-li forma. Reservem.
Fem  l’almívar: bullim l’aigua i el sucre durant 5 minuts. Fora del foc afegim un rajolí de licor. Deixem refredar.
Muntem el braç: desenrotllem el pa de pessic i amb un pinzell repartim l’almívar.
Escampem la mousse de torró per tota la superfície, reservant-ne  una mica. Enrotllem el pa de pessic i fem una capa fina de  mousse per sobre i laterals, i anem enganxant les ametlles laminades (que haurem torrat prèviament).
Empolsinem amb sucre llustre.

16 comentaris:

GEMMA ha dit...

Visca les tradicions!!! I un bon braç de gitano!!!
Petonets.

Marta CuinaDiari ha dit...

Qué bo Teresa! jo tinc dues pastilles de torro i no sé que fer-ne. Crec qie m'apunte aquesta recepta, té una pinta estupenda! marta

crismas ha dit...

Este tipo de tradiciones no debería perderse!! me ha gustado lo de compartir :) tiene una pinta irresistible!!
Besos

Silvia ha dit...

Las tradiciones mandan y no hay que perderlas,es la manera de encontrase a uno mismo, verdad?
Gracias por compartirla Teresa.

Un besito

trifasic de baileys ha dit...

quina pinta té!!! com me'n menjaria un tros! petons

Neus Garcia ha dit...

Jo també hem vaig quedar amb la recepta d'aquest braç de gitano que ens va proposar la Gemma per alguna ocasió especial! Ha de quedar molt molt bo!! i et va quedar genial!!

ESTONES LLIURES ha dit...

Increíble aquest braç de gitano!!!!

Gemma ha dit...

Et va quedar perfecte!
Segur que van ser unes postres ideals per celebrar com cal l'aplec de Sant Sebastià ;)

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Uns bons àpats, unes bones postres i molts amics, aixó es passar-ho bé.
El braç de gitano segur que va tenir molt d'éxit.
Petons.

Cristina ha dit...

Unes grans postres per un gran dia! Visca les tradicions.

Fórmules Culinàries ha dit...

M'agrada molt el torró de xixona! Així que aquest braç de gitano de ben segur que m'encantaria!
En prenc bona nota !!
ptns!!

María ha dit...

Que rico este brazo querida amiga, y como me gustan estas fiestas tradicionales, me ha encantado que disfrutarais de la nieve, ya que por aqui no tenemos la suerte de ver nevar. Un abrazo muy grande

Cinta ha dit...

M'agraden aquestes receptes d'aprofitament del torró... s'ha d'innovar per evitar llençar-ho! Petons!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Hola Teresa, fes un cop d'ull a MyTxuleta.com, son productes de Navarra i del País Basc de molt bona qualitat, la xistorra es una passada.

Miquel ha dit...

que bien poder saborear una fiesta asi,y la capa de nieve lo hace mas festiva todavia.Un brazo de gitano delicioso,ya se lo vi a la Gemma y me encanto
peto

Cocinando con Montse ha dit...

Un brazo de gitano muy bueno,Acabo de conocer tu blog y me quedo como seguidora , te invito a visitar mi blog.
Besos
Cocinando con Montse

Seguidors