ÍNDEX DE RECEPTES

7 de maig del 2014

PASTA FRESCA AL PEBRE NEGRE I SALSA (2X1)

El llibre del passat Sant Jordi va ser La cocina fácil de Lorraine Pascale, xef que m'agrada molt i que ja he fet força receptes seves amb èxit!
Aquesta entrada és doble, 2 x 1!, per una banda la pasta fresca, i per l'altra la salsa a la llimona, mascarpone...amb la que ens la vam menjar. Boníssim plat de pasta!
La pasta fresca feta a casa queda molt bona, és fàcil de fer, encara que empastifis una mica de blanc la cuina...,  els ingredients que necessitem són bàsics, farina i ous, i si teniu la màquina per fer pasta millor, sinó amb un corró també ho podem fer, encara que sigui més laboriós i complicat fer que ens quedi amb el mateix gruix. Ara podem trobar la màquina per pocs diners, s'ha d'aprofitar alguna ocasió, sant, aniversari... i demanar que us la regalin, val la pena!
Amb aquestes quantitats n'hi ha per a 6 persones, plats ben complerts.
La farina per fer pasta és la 00, però  l'altre dia vaig anar a la botiga Renovell, Ps. Picasso de Barcelona, i em van aconsellar, molt bé per cert, que per a fer pasta agafés semolina, en algun taller que he fet barregen farina i semolina, total que vaig comprar-ne per provar i a partir d'ara serà la que utilitzaré, queda molt millor, de textura, color i gust.
La proporció per a fer pasta és fàcil de recordar, per a cada 100 g de farina, un ou. Posar-hi la mica d'oli és opcional, sense queda prou bé. Podem donar-li un toc diferent, amb pebre negre en aquest cas, pebre vermell, tinta de sèpia, ...
PASTA FRESCA AL PEBRE NEGRE I SALSA DE MASCARPONE, XILI, LLIMONA...
Ingredients per la pasta fresca
400 g de farina 00 o semolina, també podeu fer mitat de cada
4 ous
1 c/s d'oli
1-2 c/p de pebre negre acabat de moldre (no el feu molt fi)
Estris
Perxes de la roba
Màquina per a fer pasta o corró
Ingredients de la salsa
200 g de pèsols frescos (poden ser congelats, llavors els afegim quan faltin 2 minuts de cocció de la pasta)
1 xili sense les llavors
200 g de formatge mascarpone
Unes fulles d'alfàbrega fresques (8-10 fulles)
Unes fulles de menta fresca (8-10 fulles)
Un grapat de pinyons (lleugerament torrats, 3 minuts en una paella)
Cibulet picat
Suc d'una llimona
Encenalls de formatge parmesà
Oli d'oliva verge extra
FEM LA PASTA 
Rentem molt bé les perxes en les que posarem la pasta ja tallada per a que s'assequi una mica.
Posem tots els ingredients en un robot de cuina i barregem fins que tinguem una barreja semblant a pa rallat humit. L'aboquem damunt el marbre o taula i l'amassem lleugerament uns minuts, en fem una bola que embolicarem amb film i deixarem reposar 30 minuts. Podem fer-ho a mà, posant tots els ingredients en un bol i amassar fins a tenir una bola  compacta i suau al tacte.
Si ho fem amb TMX, barregem tots els ingredients 15 segons a vel. 6, després 2 minuts, got tancat, vel. espiga.
Un cop la massa ha reposat, n'agafem porcions i l'estirem amb la màquina, la passem dos cops amb la màxima obertura i després anar-la passant per a cada una de les posicions, ens ha de quedar una làmina fina, gairebé transparent. Un cop la tenim al punt, l'enfarinem i tallem al gust, ja sigui amb la màquina o bé a mà, si ho fem a mà, l'hem d'enrotllar i tallar-la a l'amplada que vulguem la pasta, tallarines, espaguetis... Amb la màquina només podem fer espaguetis, o bé tallarines, per això quan vull tagliatella, que és més ampla, ho faig a mà, com podeu veure a la foto de més avall.
Anem penjant la pasta tallada i enfarinada a les perxes. La deixem que s'assequi una mica, que perdi humitat per després posar-la en un taper i reservar-la tapada a la nevera fins l'hora de coure-la.
La courem amb abundant aigua amb sal durant 4-5 minuts (dependrà també del gruix), passat el temps o quan la tinguem al nostre gust l'escorrem i servim amb la salsa que haguem preparat.
SALSA DE MASCARPONE, XILI, MENTA, ALFÀBREGA I LLIMONA
En aquest cas, quan he cuit la pasta també hi he afegit els pèsols frescos. Escorrem i tornem a posar a l'olla junt amb el mascarpone i el xili picat o a rodanxes, remenem amb compte, tallem l'alfàbrega i la menta i afegim a la pasta, seguidament posem els pinyons i el cibulet, remenem amb compte.
Emplatem mirant que quedi la pasta quedi amb volum, el plat farà més goig, hi tirem unes gotes de suc de llimona (opcional, però hi queda super bo) i els encenalls de parmesà.
Podem acabar amb un rajolí d'oli l'oliva verge.

 * Aquesta la vaig fer abans que la que veieu a dalt, la vaig tallar a mà perquè  volia tagliatella i feta amb farina 00, no té tant color i un cop cuita queda més blanca. També està bona, eh!





9 comentaris:

Cristina ha dit...

Quina feinada!!! vés per on! els penjaroba tenen utilitats culinàries, je, je, je...ES veu unplat fresquíssim...i, també, intueixo que t´ho vas passar de conya fent-lo.

MaryLou ha dit...

Què bona la pasta fresca oi? s'empastifa tot però val la pena!
Petonets

Gemma ha dit...

Fer pasta a casa és una feinada que val la pena, oi?
I la recepta de la salsa m'encanta, molt original i molt aromàtica... me l'apunto, que s'assembla molt a una de ricotta, sàlvia i llimona que ens agrada molt a casa.

Tapa't de tapes ha dit...

Que bona, Teresa!! El farciment és genial. La pasta fresca també la fem casolana, a casa, i queda deliciosa, oi? A més, fa gràcia fer-ne perquè sembla com estendre una mini roba!! ha ha ha. Petons

ESTONES LLIURES ha dit...

Que en fa de temps que no preararo pasta fresca a casa i és que tot i que m'encanta fas un merder de farina que aix... quina mandra, jaja. T'ha quedat espectacular
Petonets

les receptes que m'agraden ha dit...

Aquesta salsa segur que m'encanta, té tot el que m'agrada, mascarpone, xili, llimona, alfàbrega... ha de ser la bomba! A mi també m'encanta Lorraine Pascale i aquesta salsa és molt del seu estil, no trigaré gens a fer-la, una abraçada!

http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Qué bé t'ha quedat la pasta, així, segur que es sempre al teu gust i no t'has de conformar amb les que venen.
Clar que amb la salsa que has fet es llueix el doble.
Petons.

Unknown ha dit...

A mi hem fa una mandra fer pasta, pel merder que s'organitza, però val la pena!!
T'ha quedat guenial, i la salsa super!!!!!!

Unknown ha dit...

Mmmm ho provaré aquesta setmana mateix. Gràcies Teresa!

Seguidors