24 de gener de 2017

PASTÍS INVERTIT DE PLÀTAN (Dolce and banana cake)

Un any més aquest dissabte passat ens vam reunir a la Posa d'Isona per celebrar Sant Sebastià. No hi havia la gentada d'altres anys, suposo que per por del fred, el dia va estar tapat, amb núvols prims que no deixaven veure un sol radiant... però bé, a la vora el foc s'estava súper bé!
Les postres van ser aquest pastís de plàtan, no l'havia fet mai i no les tenia totes... primer perquè vaig veure que havia quedat molt negret i temia que no hagués quedat amarg... però tot el contrari, estava, el vam trobar molt, molt bo!, i després perquè al ser invertit, el plàtan podia desfer-se i al desemmotllar quedés fet tot una coca... Resultat, ni amarg ni fet coca! el tornaré a fer! Tant la massa com el sucre per a fer el caramel es fa amb sucre morè, d'aquí que quedi amb aquest color fosc. Va molt bé fer-lo en un motlle quadrat, fa de molt bon repartir perquè cada tall té una rodanxa de plàtan. 
La recepta és de Lorraine Pascale, que m'encanta!
PASTÍS INVERIT DE PLÀTAN (Dolce and banana cake)
Ingredients
Pel caramel
50 g de sucre morè
50 g de mantega
Pel pa de pessic
150 g d emantega a temperatura ambient
175 g de sucre morè fi
4 ous
75 g de farina integral
100 g de farina 
2 gotes d'extracte de vainilla (o una c/p de vainilla líquida)
1 c/c de bicarbonat
3 c/c de gingebre en pols
1 c/p de canyella en pols
1 c/s de melassa
Un grapat de nous pacana torrades (jo no en tenia i no hi vaig posar res)
6 plàtans no gaire madurs (depenent de la mida en necessitem més o menys), a la recepta original ho fa amb bananas)
Elaboració
Preparem el caramel, posem la mantega (50 g) en una paella a foc mig, quan s'hagi desfet hi afegim el sucre morè. Barregem bé fins a que espesseixi. Vigilem que no es cremi.
Engreixem amb mantega un motlle i el cobrim amb paper de forn. A continuació hi aboquem la barreja anterior i repartim bé per tota la base. Reservem
preparem el pa de pessic,  en el bol de la batedora barregem bé la mantega tova i el sucre, quan tenim ben integrat el sucre i mantega anem afegint els ous un a un, fins a integrar.ne un no afegim l'altre.  Afegim la vainilla, la farina, el bicarbonat, el gingebre, la canyella, la melassa, la sal i el llevat, barregem bé fins a tenir tots els ingredients integrats.  Si hi poseu nous les afegiu i barregeu-les amb la massa amb una espàtula.
Pelem i tallem els plàtans a rodanxes d'uns 2 cm i les anem col·locant ben posades en el motlle que tenim preparat. La recepta original posa que reguem per sobre amb una mica de licor de poma, jo no en tenia i no ho vaig fer.
Per acabar aboquem, amb compte, la massa per sobre els plàtans.
Coem durant minuts a 180º.
Si veieu que queda molt torrat de la part de sobre, tapeu-lo amb paper d'alumini.
Un cop cuit el deixem refredar 10 minuts abans de desemmotllar-lo.
Li donem la volta amb la safata que el presentarem, ja que la part de sobre del pastís és la que ens quedarà un cop girat. Retirem el paper vigilant de trencar el pa de pessic.
El podem servir tebi amb una bola de gelat de vainilla, nata muntada..., o fred com en el meu cas, que estava per a llepar-se els dits!

c/s : cullera sopera
c/p: cullera de postres
c/c: cullera de cafè








10 comentaris:

Montse Cartanyà ha dit...

Quin postre més original. És genial provar aquests pastissos diferents amb més gent perquè t'ajudin a opinar i si malgrat lo negret dius que estava boníssim doncs prova superada!

sandra/ josemaria ha dit...

un postre per llepase els dits

Cristina ha dit...

Doncs el tornes a fer i em convides...

La Cuina de l'Olga ha dit...

Sempre l'he vist fet amb pinya! Amb plàtan deu ser boníssim!
Petonets,
Olga

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

Un oastís molt bo per fer passar el fred, encara que si fes calor també sería molt bo.
Petons.

Palmira http://comeconmigoelblogdepalmira.over-blog.es/ ha dit...

Per un pastís així no passa res per passar fred :o)
Té molt bona pinta i amb el punt caramel.litzat em sembla una meravella... Me l'apunto!
Petons,
Palmira

Miquel ha dit...

Teresa también esta tremendo con el plátano¡
peto

M Glòria ha dit...

He fet pastissos invertits d'un munt de coses però mai de plàtan.Me l'apunto.
Ptnts
Glòria

Roser Font ha dit...

pero quina bona pinta que té aquest pastis Teresa!!! m'encanta el plàtan i si està especiat com l'has fet tu encara més!! ha de ser una temptació!! petons

Unknown ha dit...

Estic fent el braç de gitano de xocolata, i la base s'ha Queda't trancada per un canto. Com ho haig de fer perque no se'm trenqui. Gràcies.

Seguidors