30 de gener de 2017

PASTIS-FLAM DE FORMATGE

No sabia com titular-ho...flam, pastís de formatge... la primera intenció era fer un flam de mató però al final va ser més un pastís de formatge! Com no tenia prou mató vaig afegir-hi formatge fresc de cabra, crec que aquest va ser el que li va donar la textura més consistent i un gust més de pastís de formatge. El sucre i els pinyons (del flam que havia de sortir) no li va anar gent malament! 
El resultat final va ser molt bo! ens va agradar moltíssim!, el vam acompanyar amb una mica de gelat de vainilla amb nous de Macadàmia i quines postres tan bones vam fer!
PASTÍS-FLAM DE FORMATGE
Ingredients
400 ml de llet evaporada
200 g de mató
150 g de formatge fresc de cabra
150 g de sucre
4 ous (L)
Pinyons
Caramel
Sucre
Unes gotes d'aigua
Elaboració
Preparem el caramel posant el sucre i la mica d'aigua en una paella i a foc mig deixem que el sucre es desfaci, quan tinguem el sucre desfet i d'un color daurat el repartim a les flameres individuals, per sobre tirem uns quant pinyons. Reservem
En un bol posem els formatges esmicolats i la resta d'ingredients i amb el pimer triturem bé, repartim la barreja a les flameres preparades. Coem al bany maria a 200º durant 45 minuts. Deixem refredar i reservem a la nevera.
Per a desemmotllar-los no costa gens, passem un ganivet fi pel voltant de la flamera i ja el podem abocar i desemmotllar en el plat de presentació.

24 de gener de 2017

PASTÍS INVERTIT DE PLÀTAN (Dolce and banana cake)

Un any més aquest dissabte passat ens vam reunir a la Posa d'Isona per celebrar Sant Sebastià. No hi havia la gentada d'altres anys, suposo que per por del fred, el dia va estar tapat, amb núvols prims que no deixaven veure un sol radiant... però bé, a la vora el foc s'estava súper bé!
Les postres van ser aquest pastís de plàtan, no l'havia fet mai i no les tenia totes... primer perquè vaig veure que havia quedat molt negret i temia que no hagués quedat amarg... però tot el contrari, estava, el vam trobar molt, molt bo!, i després perquè al ser invertit, el plàtan podia desfer-se i al desemmotllar quedés fet tot una coca... Resultat, ni amarg ni fet coca! el tornaré a fer! Tant la massa com el sucre per a fer el caramel es fa amb sucre morè, d'aquí que quedi amb aquest color fosc. Va molt bé fer-lo en un motlle quadrat, fa de molt bon repartir perquè cada tall té una rodanxa de plàtan. 
La recepta és de Lorraine Pascale, que m'encanta!
PASTÍS INVERIT DE PLÀTAN (Dolce and banana cake)
Ingredients
Pel caramel
50 g de sucre morè
50 g de mantega
Pel pa de pessic
150 g d emantega a temperatura ambient
175 g de sucre morè fi
4 ous
75 g de farina integral
100 g de farina 
2 gotes d'extracte de vainilla (o una c/p de vainilla líquida)
1 c/c de bicarbonat
3 c/c de gingebre en pols
1 c/p de canyella en pols
1 c/s de melassa
Un grapat de nous pacana torrades (jo no en tenia i no hi vaig posar res)
6 plàtans no gaire madurs (depenent de la mida en necessitem més o menys), a la recepta original ho fa amb bananas)
Elaboració
Preparem el caramel, posem la mantega (50 g) en una paella a foc mig, quan s'hagi desfet hi afegim el sucre morè. Barregem bé fins a que espesseixi. Vigilem que no es cremi.
Engreixem amb mantega un motlle i el cobrim amb paper de forn. A continuació hi aboquem la barreja anterior i repartim bé per tota la base. Reservem
preparem el pa de pessic,  en el bol de la batedora barregem bé la mantega tova i el sucre, quan tenim ben integrat el sucre i mantega anem afegint els ous un a un, fins a integrar.ne un no afegim l'altre.  Afegim la vainilla, la farina, el bicarbonat, el gingebre, la canyella, la melassa, la sal i el llevat, barregem bé fins a tenir tots els ingredients integrats.  Si hi poseu nous les afegiu i barregeu-les amb la massa amb una espàtula.
Pelem i tallem els plàtans a rodanxes d'uns 2 cm i les anem col·locant ben posades en el motlle que tenim preparat. La recepta original posa que reguem per sobre amb una mica de licor de poma, jo no en tenia i no ho vaig fer.
Per acabar aboquem, amb compte, la massa per sobre els plàtans.
Coem durant minuts a 180º.
Si veieu que queda molt torrat de la part de sobre, tapeu-lo amb paper d'alumini.
Un cop cuit el deixem refredar 10 minuts abans de desemmotllar-lo.
Li donem la volta amb la safata que el presentarem, ja que la part de sobre del pastís és la que ens quedarà un cop girat. Retirem el paper vigilant de trencar el pa de pessic.
El podem servir tebi amb una bola de gelat de vainilla, nata muntada..., o fred com en el meu cas, que estava per a llepar-se els dits!

c/s : cullera sopera
c/p: cullera de postres
c/c: cullera de cafè








16 de gener de 2017

COCA DE CREMA I POMA


Unes postres molt fàcils de fer i d'èxit assegurat!. Només haurem de preparar la crema, muntar la coca i enformar 30 minuts i a triomfar a la taula!
Que tingueu bona setmana!
COCA DE CREMA I POMA
Ingredients
1 Làmina de pasta de full
2 pomes
Crema
250 ml de llet
70 g de sucre
40 g de maizena
1 ou
Pell de llimona
Branca de canyella
Preparació de la crema
En un casso fem bullir la llet amb la pell de llimona i la canyella. Deixem refredar una mica
En un bol batem l'ou, hi afegim el sucre i la maizena i remenem bé fins que s'hagin integrat tot, hi afegim la llet colada i remenem bé. Ho posem de nou al cassó i coem a foc fluix i sense parar de remenar. Quan comenci a espessir traiem del foc, continuem remenant una mica i l'aboquem en un bol, tapem amb film, tocar a tocar per evitar que es faci un tel dur per sobre. Reservem
Cobrim un motlle rectangular (si no en teniu podeu fer-ho tallant un marc de la pasta de full i posar-lo en la base rectangular de pasta de full) amb la pasta de full, traiem la que sobri i repartim la crema que hem preparat.
Rentem les pomes, traiem el cor amb l'estri que hi ha per a fer-ho, si no en tenim les tallem pel mig i el traiem. Fem mitges circumferències, les posem en un bol i les ruixem amb suc de llimona.
Les col·loquem cavalcades (com es veu a la foto) per sobre la crema, empolsinem amb una mica de sucre i coem a 200º durant 30 minuts (forn preescalfat).


9 de gener de 2017

TORTELL DE REIS

Passades les festes tornem  al dia a dia... 
Aquest any el tortell de Reis vaig fer-lo amb una nova recepta, per provar... això que el que faig sempre queda molt bo, i el vaig farcir amb massapà, que a casa sempre m'ho demanaven i jo m'hi resistia ...  la prova ens ha agradat molt! tot un èxit! va quedar súper bo molt esponjós i ben gustós!
A l'últim moment tafanejant per google vaig veure a El Comidista el video del Josep Ma. Rodríguez, de La Pastisseria de Barcelona, campió del món de pastisseria 2011 i em va donar prou confiança com per a fer-lo, per què no provar? i molt contenta del resultat!
AQUÍ podeu veure el vídeo, que us quedarà molt més clar!
TORTELL DE REIS
Ingredients
200 g de farina de força
125 g de mantega
100 g d'ou
4 g de sal
20 g de sucre
5 g de llevat fresc de forner
20 ml de llet
6 g de mel o sucre invertit
Un rajolí d'aigua de tarongina (afegit, la recepta original no en porta)
Sucre humitejat amb anís
Fruites confitades
Anís (per a pulveritzar el tortell)
Massapà
100 g d'ametlla marcona molta
100 g de sucre
10 g de clara d'ou
Elaboració del massapà
En un bol barregem molt bé tots els ingredients, amb les mans, amassem fins a notar que el sucre s'ha integrat bé, en fem un cilindre, l'emboliquem amb film i reservem a la nevera.
Elaboració del brioix
En el bol de l'amassadora o robot que tingueu, sinó en el què amassareu a mà, posem els ingredients secs, després anem afegint la resta d'ingredients llevat de la mantega. Amassarem a velocitat baixa, jo amb la KA, accessori pala, a 2-3, durant uns 10 minuts, obtindrem una massa que encara no és gens elàstica, ara afegim la mantega tallada a daus i seguim pastant durant 3 minuts, per a que la mantega s'integri amb la massa , el resultat serà una massa fina i elàstica. La traiem del bol i bolegem tot fent una bola, emboliquem amb film i deixem reposar a la nevera un  mínim d'una hora. Si no hem de farcir amb massapà, li donem la forma rodona del tortell amb el forat al mig, jo poso en el forat un got o motlle rodó d'emplatar untat amb oli, d'aquesta manera conservarem un cercle perfecte, sinó la massa quan va fermentant el taparia.
Traiem la massa reposada damunt de la taula una mica engreixada amb oli de girasol, l'estirem fent un rectangle de la mida que hem fet el cilindre de massapà, posem aquest en l'extrem superior curt del rectangle i l'anem embolicant tot estirant una mica amb la mateixa massa ja enrotllada fins que tenim un cilindre, obrim un extrem i fem entrar l'altre, de manera que ens quedarà un cercle ben rodo amb forat! Per a que conservi el forat farem lo del got o motlle d'emplatar. Deixarem reposar fins a que dobli el seu volum...jo com anava justa de temps i ara costa més que les masses pugin, pel fred, el vaig deixar tota la nit dins del forn tapat amb film (forn apagat, eh?). Només haurem de preescalfar el forn a 180º, pintat amb ou batut el tortell, posar les fruites, ametlla, sucre... i coure'l a 180º durant 15 minuts (jo vaig posar baix i aire).
així que el traiem del forn donem uns copets al cul de la safata per a que no perdi volum (això diuen els entesos...) i el ruixem amb anís.
Només us queda gaudir d'un bon tortell!!


4 de gener de 2017

PA DE PESSIC DE MONIATO

Comencem l'any, a mig gas s'ha de dir..., amb aquest fantàstic pa de pessic de moniato!! Ens ha agradat molt! Un pa de pessic esponjós i humit que ens ha alegrat uns quants esmorzars i berenars, amb aquestes quantitats surt ben gran!
Tenim una altra recepta de pastís de moniato, la trobareu aquí .
Desitjant un bon 2017 a tothom, us deixo la recepta.
PA DE PESSIC DE MONIATO
Ingredients
300 g de moniato cuit (bullit o al forn que serà més gustós)
150 g de sucre morè
4 ous
120 ml d'oli d'oliva
90 ml de llet
280 g de farina de rebosteria
1 cullerada de postres de canyella
1/2 cullerada de cafè de gingebre en pols
Un pessic de clau d'olor en pols
Un pessic de sal
1/2 sobre de llevat en pols (opcional)
Sucre llustre 
Elaboració
Primer courem els moniatos, jo al forn perquè queda més gustós, un cop cuits traiem la polpa i reservem.
En el bol del robot d'amassar, jo KA , amb la pala, posem el sucre, el moniato i els ous i barregem molt bé (ho podem fer també amb batedor de mà, costarà una mica més...). A continuació afegim l'oli i la llet i barregem. Només ens quedarà afegir els ingredients secs, barrejats i tamisats, farina, espècies i llevat. Barregem bé, i aboquem la massa en un  motlle prèviament engreixat i enfarinat. 
Coem a 180º, forn preescalfat durant uns 40 minuts. Comprovem si està cuit punxant-lo amb una agulla o brotxeta, que ha de sortir neta, sinó deixeu-lo uns minuts més.
Traiem del forn i deixem reposar uns 10 minuts. El desemmotllem i deixem refredat damunt d'una reixeta.
L'empolvorem amb sucre llustre i a punt per a gaudir-ne!!
Amb unes perletes de xocolata afegides a la massa, ha d'estar encara més bo... 

Font: blog "cocinando entre olivos"




Seguidors