6 de març de 2018

PANADONS (II)

Aprofitant que ara els espinacs estan en plena temporada, i que són molt bons, us deixo una segona recepta per a que us animeu a fer panadons, menja típica de la provincia de Lleida, encara que a cada lloc tenen el seu estil i recepta...a isona els fem amb volum, però hi ha indrets, més cap a la plana que son plans, això si, segur que tots són bons!!
Jo sempre els he fet amb una massa que últimament feia la meva mare, que porta ou, però els típics es fan amb pasta de pa. 
Quan preparo panadons ens transporto a la infantesa,..recordo que per Setmana Santa, dies que no poden faltar a cap casa, tot el poble en feia olor... llavors a les cases no tenien forn i havien d'anar a coure'ls al del poble prèvia reserva d'hora! ah! la massa, la majoria de gent també la comprava al forner, previ encàrrec! Imagineu-vos el trajín de dones (normalment era cosa de dones...) portant les seves safates, amb algun distintiu per a saber de qui era cada safata (un palillo, una aumetlla...) cap al forn i un cop cuits cap a casa...quedava el poble ben perfumat!! Quins recods!! 
Per provar el resultat de fer-los amb la massa de pa, casolana, em vaig deixar assessorar pel meu cunyat Albert, forner de tota la vida, que em va donar la recepta fa servir pels panadons que reparteix per tota Lleida i fires de Catalunya! 
Ens van agradar molt i molt! aquest any els que fare per Set. Santa seran amb aquesta massa.
Amb aquesta massa podeu fer també la coca de vidre, jo amb la que em va sobrar (tenia pocs espinacs) en vaig fer i queda súper bona!
Us deixo l'enllaç de l'altra recepta de massa, el farcit és el mateix PANADONS (I)
PANADONS
Ingredients per a la massa
1 kg de farina
150 g d'oli d'oliva
20 g de sal
10 g de llevat fresc de forner
450 ml d'aigua
Farcit
Espinacs
Panses (les posem una estoneta a hidratar en aigua)
Julivert
Alls
Elaboració
Prepararem primer els espinacs, els rentem molt bé, tallant una mica la tija, i els escorrem. En una paella gran a foc mig els ofeguem, i quan perdin una mica de volum els posem a escòrrer, quan s'hagin refredat una mica els hem d'escòrrer amb les mans per atraure'n l'aigua, que en tenen molta. 
Fem una bona picada d'all i julivert (dos grans i un bon ramet de juliuvert); en una paella amb una 
mica d'oli hi posem els espinacs escorreguts donem unes voltes, hi afegim les panses (si tenen cua se'ls ha de traure, eh!), i l'all i julivert picats, remenem bé i reservem.
Fem la massa
Jo la vaig fer amb la KA, si la feu a mà haureu d'amassar una mica més, però tampoc cal massa, ni fer grans passos per a l'ammassat..., bé, en el bol posar la farina, fer un forat i afegir la resta d'ingredients, amassar jo amb màquina uns 3-4 minuts, queda una massa fina i elàstica; a mà també us quedarà quan tingueu tots els ingredients integrats i amasseu per a que quedi una massa fina.
La podem deixar en repòs durant 1/2 h tapada amb un drap, jo ja vaig fer les porcions de 40 g per a cada panadó i a reposar!
Només ens queda estirar cada porció (que quedi un gruix fi que no es trequi), omplim d'espinacs i els tanquem com ens agradi, en forma d'empanadilla, al mig... al nostre gust.
Els reguem per sobre amb una mica d'oli
Els coem a 180º, forn preescalfat, durant 25-30 minuts, dependrà del vostre forn, o quan veureu que ja tenen un color ben torradet. 
Quan els traiem del forn els tornem a regar amb una mica d'oli.
Si els feu, ja em direu!

Tot i que semblen grans, es cosa de la foto..., a mi m'agraden petits, veien més o menys el plat i els que hi caben... Com era una prova vaig fer només una quarta part d'aquestes quantitats... van sortir aquets i una coca de vidre...!

1 comentari:

lolines ha dit...

M'agraden moltissim, aquets panadons.

Seguidors