8 d’octubre de 2013

MANDONGUILLES DE LLUÇ I GAMBES / CRUMBLE DE MANGO I PINYA


 
Amb aquesta recepta participem a Memòries d'una cuinera , (gener 2015), dedicat a les mandonguilles!
Quan vaig veure les mandonguilles de lluç i gambes al bloc de la Sandra, "Els fogons de la Bordeta" , vaig tenir decidit el dinar del diumenge!, arriba un moment que ja no saps què fer, per a no repetir massa sovint.  Van agradar moltíssim, estan super bones, i molt gustoses! A la recepta original hi he afegit el calamarç, que també hi va donar força gust i va fer més plat.
Les postres les va fer la Diana, un crumble de pinya i mango que vam acompanyar amb gelat de vainilla, boníssim, no en va sobrar pas gens!
Així doncs avui, entrada doble!
MANDONGUILLES DE LLUÇ I GAMBRES 
 Per les mandonguilles (+ - 30 unitats)
- 2 kg de lluç sense pell ni espines
- 18 gambes vermelles
- 1 llesca de pa de pagès (la molla)
- Una mica de llet
- Un all petit
- Julivert picat
- Sal i pebre blanc
- Farina
Per la salsa
- Els caps i les closques de les gambes
- 1 l d'aigua
- Una ceba grossa
- 4 tomàquets pera madurs
- Un raig de vi blanc
- Una culleradeta de pasta de nyora
- Un polsim de pimentó de la Vera
- Un calamarç tallat a rodanxes
- Oli, sal i pebre
- Pell de llimona ratllada
Per a la picada
- Un grapat d’ametlles i avellanes torrades (pinyons...)
- Una llesca petita de pa fregit
- Un all
- Julivert
- Sal
Elaboració 
Per fer les mandonguilles triturem  el lluç junt amb la molla de pa remullada amb llet, l’all, el julivert, i sal i pebre blanc al gust, fins que es formi una massa ben lligada.
Traiem el cap i les closques de les gambes (les reservem) i les tallem a trossets petits, les afegim a la barreja.
Fem boles de la mida que ens agradi, les enfarinem i les fregim en abundant oli calent (no massa estona, no ens interessa que es facin gaire per dins). Les reservem.
Mentrestant podem anar fent el fumet. En una cassola sofregim mitja ceba i un dels tomàquets tallat irregularment. Quan comenci a enrossir-se hi afegim els caps i les closques de les gambes, aixafant-ho bé perquè deixin anar tota la substància, i ho deixem un parell de minuts. A continuació hi afegim la nyora i el pimentó de la Vera, remenem i cobrim amb l’aigua (opcional posar-hi una fulla de llorer, a mi no m'agrada i no li vaig posar). Deixem bullir uns 20 minuts. Colem, traien bé el suc dels caps de gamba i reservem.
En una cassola baixa ofeguem l’altra mitja ceba ben picada en una mica de l’oli de fregir les mandonguilles. Quan estigui ben tova afegim els altres tomàquets ben picats, a trossets ben petits i ho deixem coure a foc lent fins que estigui ben confitat el sofregit, per acabar-lo afegirem el calamarç tallat a rodanxes, deixarem uns minuts més i a continuació incorporem el vi blanc, deixem que s’evapori una mica i  cobrim amb el fumet ben colat. Courem durant ben bé mitja hora a foc lent fins que hagi reduït la salsa.
Per últim fem la picada en un morter, i l’afegim a la salsa, deixant coure fins que espeseixi una mica, hi afegim les mandonguilles i deixem uns cinc minuts fent xup-xup.
Per acabar ratllem una mica de pell de llimona per sobre. És un toc molt important!! el toc de gràcia!

CRUMBLE DE MANGO I PINYA
Ingredients
Una Pinya
Un mango gran o dos petits
Civada
1 cullerada de farina
Mantega (ben freda)
Sucre moreno
Pelar i tallar a trossets regulars la pinya i el mango, posar-ho en una safata que pugui anar al forn i repartir sucre moreno per sobre.
En un bol posar la civada, la farina i la mantega tallada a dauets, amb les mans anem barrejant fins a tenir una textura com de sorra. Les quantitats depenen de la mida del motlle i comensals, ho va fer una mica a ull, si veiem que en falta n'hafegim una mica més, de tot, fins a tenir la suficient massa per a cobrir la fruita.
Cobrim la fruita amb aquesta massa terrosa i coem durant uns 20 minuts,  ha d'estar torradeta de sobre per a que sigui cruixent.
La podem fer amb la fruita que més ens agradi.


21 comentaris:

Núria ha dit...

Llegir aquesta recepta a aquestes hores fa venir una salivera...jeje Molt bona idea les mandonguilles de lluç! Petonets

Marina A.F. ha dit...

Un menú ben complet. Aquestes mandonguilles ja les he vist per tot arreu! Crec que la Sandra també les va posar al facebook, oi? en tot cas, són originals! I segur que ben bones! I el crumble... deliciós, segur. Petons

Els fogons de la Bordeta ha dit...

Apa. quina il·lusió ens fa veure que les nostres receptes agraden! Genial afegir-hi els calamars, ja és plat de festa major ;)
Petonets i moltes gràcies
Sandra

GEMMA ha dit...

Jo les tinc a pendents...a vegades les he fet de bacallà, que també queden molt bones..
Petonets.

Gemma ha dit...

Les mandonguilles t'han quedat sensacionals.
I el crumble segur que va triomfar, quina casualitat ens hem posat d'acord. Amb la pinya i el mango, també hauria quedat bé posar coco ratllat a la massa del crumble, oi?

sandra/ josemaria ha dit...

per lleparse els dits

Per sucar-hi pa ha dit...

Em té enamorada aquesta recepta de mandonguilles amb la salsa per sucar-hi pa ... Ja me la imagino per un día de festa, i el que sobri a la carmanyola. Petons,
Pilar

Miquel ha dit...

un buen menu bien bueno y ademas ya sabiendo que seria bueno por las referencias del fogons de la Bordeta y el postre el final de fiesta perfecto.
Peto

Joaquina ha dit...

Unes mandonguilles de festa major!! que bones amb aquests ingredients...i les postres irresistibles.. petons,

Cristina ha dit...

Quin dinar!!! i les postres, no te digo! Segur que tampoc hi va faltar un bon vi. Després no ens queixem dels quilets. ;-D

María ha dit...

Mi querida Teresa, un domingo perfecto, por que tanto el primer plato, como el poetre no puede ser mas exquisitos, esas albondigas tengo que probarlas. Mil besicos tesoro

Fem un mos ha dit...

Aquestes mandonguilles les tinc a pendents, però desprès de veure aquestes amb els calamars no tardaré gaire a fer-les. En definitiva un dina ben rodó.
Petons

Albert ha dit...

Foten un pinta !

Pebre i xocolata ha dit...

M'apunto a aquest menú! Tot té una pinta deliciosa! A més, segur que és una manera molt fàcil de que els nens -llepafils- mengin peix i per postres fruita!
Marta

Roser ha dit...

m'agraden molt les mandoguilles de peix, mes digestives i mes sanes! apuntades aquestes! petons

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Amb aquest menú doble d'avui, m'hi afegeixo i porto l'amanida.
Quina bona cara fan les mandonguilles i els postres amb unes fruites que tan m'agraden.
Petons.

Maria Dolores ha dit...

has preparat un menu de festa, les mandonguilles estaran bonissimes.
y el crumble perfecte.
Un abraç

Montse {Rhu and Sam} ha dit...

Per llepar-se el dits, dinant i a les postres!

Xicuina-Anna ha dit...

Quina bona pinta aquestes mandonguilles!! Ja m'he apartat la recepta per fer-la algun cap de setmana!!

Sussi Aracuina ha dit...

Que bones!!!!!

Anna Pigarda ha dit...

Aixó ja és de nota!! El plat principal, deliciós! I les postres, boníssimes!! Com puja el nivell!! Una abraçada!

Seguidors