ÍNDEX DE RECEPTES

7 de gener del 2015

TORTELL DE REIS

Passats els Reis, passades les festes...i després dels excessos d'aquest dies, ara toca fer una mica de bondat, tot i això, us ensenyem el Tortell de Reis que vam preparar per a rebre'ls com cada any! Recepta nova per intentar millorar el brioix, que encara que m'agradava la recepta que feia, amb aquesta hem millorat, i molt, la textura del brioix, que com veieu en el tall va quedar super esponjós, tendre i molt gustós! Amb aquestes quantitats podem fer un tortell gran o dos, jo en faig un i aprofito per a fer un brioix per a l'esmorzar del dia 6, acompanyat d'una bona tassa de xocolata! 
No acostumo a farcir el tortell, però aquest any l'he farcit amb trufa, boníssim!
Comencem l'any amb moltes ganes de fer i aprendre receptes noves ! Bon any!
TORTELL DE REIS
Ingredients
Massa mare
100 ml de llet tèbia
100 g de farina de força
40 g de llevat fresc
Massa Tortell
570 g de farina de força
125 g de mantega (a temperatura ambient)
3 ous 
170 g de sucre
100 ml de llet
Pell de taronja (sense part blanca)
Pell de llimona (sense part blanca)
1/2 c/c de canyella en pols
15 g d'aigua de tarongina (azahar)
Pessic de sal
Fruita confitada per a decorar-lo
Pinyons, ametlla ...
1 ou per a pintar-lo
Trufa de xocolata
500 ml de nata per a muntar (35% MG)
200 g xocolata negra 70%
30 g de sucre
Elaboració
El dia abans o unes 8 hores abans de començar a fer el tortell, hem de preparar la massa mare.
Posem en un bol la llet tèbia, hi esmicolem el llevat fresc i remenem per a desfer-lo, seguidament afegim la farina i remenem fins a tenir una pasta fina i sense grumolls. Tapem amb film i deixem reposar en un lloc fresc (ara com fa fred no cal posar-la a la nevera).
Quan ja tenim la massa mare, comencem a fer la massa del tortell. En el got de la TMX posarem les pells de taronja, llimona i sucre i programem 30 segons a vel. progressiva 5-7-10. A continuació afegim la llet, l'aigua de tarongina, els ous i el polsim de sal i barregem 1 minut, vel. 5. Hi afegim la massa mare i la farina i programem 3 minuts, got tancat, vel. espiga. Passat aquest temps hi afegim la mantega, sobretot que estigui a temperatura ambient, i tornem a programar 3 minuts, got tancat, vel. espiga.
En un bol gran enfarinat o sucat amb una mica d'oli hi aboquem la massa, fem una bola, tapem amb una drap  (de cotó millor) i la deixem reposar fins a que dobli el seu volum (2 h aprox.). Podem posar-la al costat d'un radiador per ajudar a que fermenti.
Quan ja tenim la massa al punt, l'aboquem a la taula de treball enfarinada, vigileu que la massa no es trenqui, la dividim en dos si fem dos tortells o si voleu fer-ne brioix, amb una part fem una bola i anem fent un forat al mig, ajudeu-vos amb la mà per fer-lo gran, feu-lo bastant gran perquè com ha de tornar a fermentar es farà petit (jo encara no li he trobat la mida... ). Poseu-lo en una safata de forn folrada amb paper sulforat, el tapem amb un drap i deixem reposar una hora, tornarà a doblar el seu volum.
Ara el decorarem, batem l'ou i pintem bé el tortell, anem col·locant les fruites confitades, l'ametlla o pinyons o amb el que us agradi. 
Queda molt bé repartir-hi una mica de sucre humitejat amb unes gotes d'aigua, queda una textura terrosa. 
Coem el tortell 
Forn preescalfat a 200º. Un cop decorat l'enfornarem uns 20-25 minuts a 180º. Forn de baix i ventilador millor, si no teniu ventilador,  dalt i baix , si veieu que queda massa torrat de dalt, tapeu-lo amb un tros de paper d'alumini.
Quan ja el tenim cuit, el traiem del forn, amb el mànec d'un ganivet donem un cop sec al cul de la safata (truc del Xavier Barriga, per a que no perdi volum, funciona!) i deixem refredar.
Si el voleu farcir s'ha de tallar pel mig quan estigui ben fred, amb un ganivet de serra i repartir-hi, en aquest cas, la trufa.

Trufa de xocolata
En un cassó posem la nata i el sucre, remenem per a que el sucre es desfaci, quan arrenqui el bull traiem del for i hi aboquem la xocolata trossejada, deixem uns minuts i amb una espàtula remenem pa a que la xocolata es vagi integrant amb la nata, fina a obtenir una barreja fina, continuem remenat per a que baixi la temperatura. Tapem amb film, a pèl, i reservem a la nevera unes 12 hores, passat el temps només ens caldrà muntar-la i farcir el tortell ( o el pastís que vulgueu). Queda una trufa molt bona!

Per a fer la massa: si teniu qualsevol altra màquina per a amassar, feu-ho com tingueu costum o seguiu les indicacions. Si amasseu a mà serà més laboriós, dons necessita uns 10 minuts d'amassat. 
La massa mare i l'amassat són molt importants per a obtenir un bon resultat del brioix!

* c/c cullerada cafè
Font: gastronomia&cia



10 comentaris:

La Cocinera Mileurista ha dit...

Teresa te ha quedado un brioche de lujo, que maravilla y esa trufa de vicio, me encanta.
Que tengas un feliz año nuevo.
Besitos.

Tapa't de tapes ha dit...

Uf! Fan salivera! segur que no en va quedar ni una engruna. Bon any, Teresa!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Té molt bona pinta, es veu esponjós i amb un farcit molt llaminer.
Petons.

Cristina ha dit...

L'any que ve posem una paradeta...a tré euro el tall...i ens forrem..cadascuna amb la seva recepta...

Miquel ha dit...

Te ha quedado muy bueno y esponjoso,cuando mas lento es la elaboracion, mas bueno en sabor.
Bon Any Nou
Peto

Gemma ha dit...

uau, amb aquesta quantitat de farcit ha d'estar de vici total! T'ha quedat sensacional, felicitats!

Rosetta ha dit...

Gracias por visitar Teresa, he tomado nota de su pastel para el Tortell de Rey y creo que para tratar de que sea muy pronto.
Un fuerte abrazo y un gran beso
hola

trifasic de baileys ha dit...

a mi m'encanta farcit de nata! t'ha quedat de luxe!

Alfons ha dit...

amb trufa de xocolata..!! quin farcit més bo!!! crec que ja tinc el del proper any!!!!

ISABEL ha dit...

Una pinta boníssima i super esponjós
No se si tinc espai per poder guardar tantes receptes de coca.
No se si es el llevat però a mi no m'acaba de quedar be.
Em queda mes atapaida.
Be, me la copio amb el teu permís.
Petons

Seguidors