Avui és Sant Eloi!!! nom que no era massa conegut i que ara deu no do dels quins se senten, doncs bé, a comacasa-res en tenim dos, fill i gendre!! Avui no podré fer-los el martell, però no hi faltarà!! El martell és el símbol que rememora la principal eina de treball del gremi d’oficis relacionats amb el foc i el metall, dels quals Sant Eloi n'és el patró, i que el gremi de pastissers, des de fa uns anys, uns quants..., van començar a fer per a aquesta celebració, cada 1 de desembre, un martell de brioix farcit de massapà amb figureta de sorpresa!
Biografia
Sant Eloi quan era xic era noi,
de mitjà va ésser manyà,
de mitjancer va ésser serraller
i de gran va ésser sant.
de mitjà va ésser manyà,
de mitjancer va ésser serraller
i de gran va ésser sant.
Eloi, que significa "l'escollit", va néixer el 588 a Limòtges en el si d'una família dedicada a treballar el ferro. El seu pare es va adonar del talent que tenia i el va animar a estudiar orfebreria. Quan va aprendre'n tots els detalls, se'n va anar a París, on va meravellar el rei amb les seves habilitats, que el va acabar nomenant director de la casa de la moneda.
Podeu trobar tota aquesta informació, i més AQUÍ
Aquest pastís està super bo! Facilíssim de fer i no cal coure'l. Jo el vaig fer després de dinar i a la nit va volar! Estava perfecte de quallat i com us dic el vam trobar boníssim!
PASTÍS DE FORMATGE AMB CODONYAT
( per a 6 persones)
Ingredients
250 g de formatge cremós (tipus Philadelphia)
100 g de nata per muntar
30 g de sucre
1 sobre de gelatina neutra
Codonyat
Per a la base
150 g de galetes ( jo vaig posar-les Digestive amb taronja)
60 g de mantega fosa
20 g de sucre
Motlle petit, el que vaig fer servir és d’uns 18 cm, i millor dels que desemmotllen fàcil.
Preparació de la base
En el got de la TM posem les galetes, el sucre i la mantega fosa. Triturem a velocitat 5, fins a tenir una massa humida i granulosa.
Ho aboquem en el motlle i el cobrim tota la base, fent pressió perquè quedi compacte. Reservem a la nevera.
Preparem el farcit
Rentem el got de la TM, hi afegim el formatge, la nata, el sucre i la gelatina en pols. Programem 6 minuts, 90º, vel. 4.
Aboquem la barreja en el motlle i reservem a la nevera perquè qualli. (mínim dos- tres hores)
Preparem el codonyat (també podem cobrir-lo amb qualsevol melmelada)
El més difícil del pastís!!! Com repartir-lo????
Primer el vaig triturar....- malament, va quedar papilla i perd del color!
En vista del mal resultat a pensar! finalment, vaig agafar paper film, vaig anar tallant a talls fins i col·locant damunt del film, més o menys fent un quadrat, tapar amb un altre tros de film, i am el corró passar pel damunt per estirar una mica i perquè quedessin junts. Vaig posar el cul de motlle a sobre perquè quedés marcat i res, a retallar i cobrir el pastís. Un cop el tenim damunt del pastís podem anar col·locant bé i com el codonyat està tou podem acabar de cobrir perfectament.
En vista del mal resultat a pensar! finalment, vaig agafar paper film, vaig anar tallant a talls fins i col·locant damunt del film, més o menys fent un quadrat, tapar amb un altre tros de film, i am el corró passar pel damunt per estirar una mica i perquè quedessin junts. Vaig posar el cul de motlle a sobre perquè quedés marcat i res, a retallar i cobrir el pastís. Un cop el tenim damunt del pastís podem anar col·locant bé i com el codonyat està tou podem acabar de cobrir perfectament.
* si no teniu Thermomix, no us desanimeu i feu-lo amb qualsevol altre robot de cuina, cap problema, eh! Per a fer la base igual que us he posat, triturar les galetes i barrejar amb el sucre i la mantega fosa. Pel farcit de formatge, primer escalfeu la llet, desfer-hi la gelatina , afegir el formatge i amb el batedor elèctric barrejar molt bé!
21 comentaris:
El codonyat només el prenc amb formatge o foie, el contrast de sabor el trobo boníssim. D´aquest pastís mén porto un platet!!!
M'agrada i molt aquest pastís. Tenint en compte que gairebé cada matí em faig una torrada amb formatge i codony, estic segura que aquest pastís em resultarà ben viciós!
Bona idea ;)
Doncs per molts anys als Elois, quiona manera de celebrar-ho taaaan bona! :D Aquest pastís me l'enduc, que serà la perdició del Xavi!
Petonets
Sandra
Quin pastís! Per mi és una combinació perfecta...nyaaammm!! formatge, codony i amb el crec de la galeta...Segur que no us n´ha quedat cap engruna.
Felicitats!
Teresa; Per molts anys als Elois.
El pastís de formatge l'he provat amb varies ocasions i també l'he fet. Ara amb codonyat, no l'he fet mai, serà qüestió de fer-lo.
Que vagi de gust Teresa¡¡
Una delicia de pastís i molt original amb codonyat,no se ma hauria ocurrit aixó,peró prenc nota¡¡¡¡ i dri-te que amb quedo de seguidora teva,una delicia de blog.
Un petonet.
Què original amb el codonyat!! un pastís molt requetebó. Petons
Hola Teresa, guapa tu
Un pastís deliciòs, anoto la proposta i gràcies per la informació adicional, m´agrada
mil petonets Susanna
M'agrada molt aquest pastís, i segur que a la meva mare també, jejje.
Aprofitaré el codonyat que he fet!
Petonets
Pastis apuntat!! ha de ser increible!! mai l'havia vist, realment m'ha impresionat!! petons
Però quina cosa més deliciosa, m'agrada molt aquest pastís!
Delicios aquest pastis!! Ah i felicitats als Elois.
Petons
mmm, quina pinta!
M'encanta el pastís de formatge i la base la faig gairebé igual, però mai l'he fet amb codonyat. M'agrada la idea!
Petons!
Anna
Es veu molt bo i la teva idea de anar juntant en codonyat i passar-li el corró em sembla perfecta.
Petons.
Teresa un pastel muy bueno y goloso.
Te doy un truqui si calientas el membrillo y lo dejas enfriar en el molde de la tarta, despues lo sacas y lo reservas y cuando está la tarta solo tienes que ponerlo encima y te queda perfecto.
Saludos
La combinació de formatge i codonyat, sense res més, m'encanta. Imagina't doncs en format pastís! Deliciós!
Felicitats als teus Elois!!! el pastís boníssim!!! em menjaria un trosset ara mateix!
Petonets
Amb el codonyat que tinc segur que el faré, ja que la combinació amb el formatge ha de quedar boníssim!!!!
Petons
Ostres Teresa, quina bona idea!! A casa tenim una pila de codonyat així que ara tinc una recepta més per gastar-lo! :)
I per molts anys als Elois!
Petons!
Es veu bonissim! A més el formatge amb el codony lliga molt bé.
Salutacions.
Publica un comentari a l'entrada