ÍNDEX DE RECEPTES

23 de novembre del 2010

PASTÍS DE POMA I CREMA

Sabíeu que la poma és dels fruits més cultivats del món? Arbre petit i de fulla caduca, que madura a la tardor i amb una fruita que fa de 5 a 9 cm de diàmetre. El centre de la fruita té cinc carpels disposats en forma d’estrella de cinc puntes, cada carpel conté d’una a tres llavors...
A Lleida s’hi concentra més del 70% de la producció de Catalunya, la varietat que més s’hi conrea és la Golden i les més tardanes com la Pink Lady i la Fuji... A les Comarques de l’Alt i Baix Empordà, el Gironès i la Selva les varietats que més s’hi conreen són les varietats de Golden, Roya Gala, Granny Smith, Pink Lady... . En aquestes comarques, se’n conrea menys, però la Poma de Girona és una IGP , Indicació Geogràfica Protegida! No ho sabia pas!
L’arbre és originari de l’Àsia Central, on el seu avantpassat silvestre encara s’hi pot trobar actualment.
Doncs aprofitant que ara estan boníssimes, i que me’n van regalar una bona bossa, per cert, de Girona, de la Pink Lady, que és forta, sucosa, una mic àcida..., he aprofitat per a fer aquest pastís per a les postres del diumenge. La base era de massa brisa, farcida amb crema pastissera i les pomes tallades en làmines i col•locades damunt la crema, perquè brillés una mica, vaig fer un culis de melmelada d’albercoc, casolana, i hi vaig posar un full de gelatina neutra perquè tingués una mica de cos.
Va quedar un patís d’allò més bo, suau, no massa dolç, la poma cuita però al punt, m’agrada que tingui un pel de cruixent, en fi, unes postres per a repetir!
PASTÍS DE POMA
Ingredients
- una làmina de massa brisa (de Lidl, que és molt bona)
- 3 pomes
- ½ l de llet
- 125 g de sucre
- 40 g de maizena
- 4 rovells d’ou
- Pell de llimona
- Canó de canyella
- Melmelada d’albercocs
- 1 fulla de gelatina (neutra)
Preparació
Primer farem la crema pastissera. Reservem una mica de llet, la resta la fem bullir amb la pell de llimona (traiem la part blanca), i el canonet de canyella. Deixem refredar
A la llet que hem reservat hi desfem la maizena, hi afegim els rovells d’ou i barregem. Afegim a la llet que ja s’haurà refredat una mica i barregem bé. Jo llavors ho colo i ho poso en un altre pot, que posarem a foc baix i remenarem sense parar fins que tinguem la crema feta, veureu que es va espessint. Si veieu que es vol tallar, és perquè té massa escalfor, llavors, retirem del foc remenem enèrgicament i tornen a posar al foc. Quan ja ha espessit, l’aboquem en un bol i deixem refredar. Mentre tant pelem les pomes, els traiem el cor i llavors, les pelem i en fem làmines no massa gruixudes , d’un tres mm. Les freguem amb llimona perquè no s’ennegreixin.
Seguim les indicacions del fabricant pel que fa a la massa brisa. La que vaig fer servir jo era de Lidl, i tal com deia, traure-la de la nevera 15 minuts abans de coure, estendre la massa en el motlle i punxar-la perquè no pugi.
Aboquem la crema en el motlle, i col•loquem la poma de manera que quedi tota la superfície coberta. Empolsinem una mica amb sucre i enfornem a 180-200º durant uns 30 minuts.
Quan la traiem del forn la pintem amb el culis de melmelada d’albercoc. L’haurem preparat amb melmelada calenta amb un rajolí d’aigua, hidratem la gelatina, Colem la melmelada perquè quedi ben fina, en calen hi afegim la gelatina escorreguda, remenem i pintem la poma. Deixem refredar. Reservem a la nevera.

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquest pastissos de poma i crema em xiflen!!! T'ha quedat genial ;)

Anònim ha dit...

Nena, quina bona pinta, la poma amb forma de rosa i tot, una monadeta. A més sembla senzill, ja ho provarem. Teresa està perfecta. Una alumna avançada.

Helena ha dit...

Quina bona pinta té, t'ha quedat maquíssim amb la forma de rosa, de veritat!
petons ;)

Cristina ha dit...

Aquesta setmana és la setmana de receptes de pomes...t´ha quedat molt bé!

MaryLou ha dit...

T'ha quedat ben maca!!! segur que no va quedar ni una engruna!!
Petonets

Visc a la Cuina ha dit...

Quin pastís en forma de flor més bonic! I boníssim, m'encanta!

starbase ha dit...

Teresa, així amb la crema és un dels meus pastissos favorits. Si n'hi posem molta crema fins i tot empata amb la Tatin (i això que la Tatin és ja de lliga de campions).

En fi, una passada el teu pastis :)

Teresa ha dit...

Aquests pastissos, si sou "cremeros" són una delícia com dieu, i totalment d'acord amb starbase, no se pas cap on tiraria, si a la tatin o a la de crema... sabeu que us dic , un trosset de cada!

Su ha dit...

T'ha quedat molt maca la presentació! De pel·lícula, amb les pomes tan bé dispostes.

Gemma ha dit...

M'encanten els pastissos de poma! I la combinació amb la crema pastissera és de les millors que hi ha.

Miquel ha dit...

estos pasteles me encantan, me lo llevo, con tu permiso a la lista de pendientes
Adeu
Miquel

teresa ha dit...

Quina pinta!! Es un pastiss que agrada molt a casa els encanta.
Un besset

Fem un mos ha dit...

Boníssim!!! Es un dels pastissos que mes m’agraden , la crema i la poma una combinació perfecta Ummmm
Petons

Olga ha dit...

¡Una delicia! Aquesta recepta l'haig de convertir segur segur en una versió apte per diabètics ¡gràcies per ella!

Una abraçada,

Seguidors