31 de maig de 2010

FLAM DE CIRERES







Fullejant revistes de la primera època de Descobrir Cuina, aquesta recepta en concret de la revista núm. 27, en David Lienas ens proposava aquest flam de cireres. Així que el dissabte al mercat vaig comprar les primeres cireres de la Juanita, de Sant Climent de Llobregat, i vaig preparar el flam per a les postres del diumenge.
Un cop preparats tots els ingredients, i amb les mans a la massa em vaig adonar que el sucre no figurava en cap pas de la recepta... ! em va pujar una calor...! però bé, vaig decidir tirar pel dret i afegir-lo amb els ous i muntar-ho, va anar força bé, ja ho fem en d’altres ocasions, però al final, quan diu mullar amb la llet...em tornen a entrar calors... què vol dir mullar? Barrejar la massa amb la llet? Doncs no em tocava altre remei! Així que vaig abocar la llet a la massa i vaig barrejar. Però bé, perquè vigilar en integrar les clares a la barreja d’ous si a la fi perdrien el volum amb la llet?? Doncs bé, tot i això, encara va sortir prou bé! I està molt bo! Però vaig patir una mica...De tota manera, en alguna classe de les que ens regala aquest gran cuiner li he de preguntar, més que res per fer-ho bé!

FLAM DE CIRERES

Ingredients (per a 4 persones)

400 g de pasta fullada
125 g de sucre
300 g de cireres sense pinyol
4 ous
1 beina de vainilla
15 g de mantega
50 g de farina
500 ml de llet

Preparació

Deixem el ous fora de la nevera, a temperatura ambient
Estenem la pasta fullada
Col•loquem la pasta fullada en el motlle, punxem amb una forquilla, deixem reposar a la nevera
Escalfem la llet amb la beina de vainilla oberta per la meitat. Quan arrenqui el bull, retirem del foc i la deixem tapada en infusió
Traiem els pinyols a les cireres
Barregem en un bol dos ous sencers, dos rovells i el sucre, ho treballem bé fins que muntin i obtinguem una pasta blanquinosa. Afegim la farina tamisada i la mantega desfeta, barregem bé
Muntem les dues clares a punt de neu i les afegim amb compte a la barreja anterior. Mullem amb la llet i remenem bé.
Tallem les vores de la pasta fullada de manera que s’ajunti a la mida del motlle.
Seguidament dipositem a sobre les cireres i cobrim amb la barreja anterior.
Coem el flam al forn a un 180º durant uns 40 minuts. Quan ja ha quallat i està cuit deixem refredar bé i desemmotllem.

28 de maig de 2010

GALETES DE LLIMONA (GALETES LALI)



Aquestes galetes ja les hem fet i publicat al bloc d’abans,  fetes per la Laura, la meva filla, que li van quedar molt bé i molt bones, dignes de repetir. La recepta està treta del bloc de la Mercè, de cuina per llaminers. I com que ens van agradar molt, les he fet avui.
Avui són per a una ocasió especial, l’Eulàlia, la Lali o la Petri..., mireu si té noms!, ens convida a tot el grup de les seves amistats, amigues, companyes... i he pensat que aquestes galetes personalitzades li faran il·lusió.
És la primera vegada que intento escriure amb una glassa, és bastant difícil! Es necessita pràctica! Però bé, la intenció és el que compta!
Les galetes no us cal dir que són molt bones! I espero que li agradin a l’amfitriona de la festa!

GALETES DE LLIMONA  (GALETES LALI)

Ingredients

150 g de mantega a temperatura ambient
55 g de sucre glaç
60 ml de suc de llimona
Pell de llimona ratllada
2 cullerada de postes d’extracte de vainilla
255 g de farina fluixa tamisada
20 g de farina de blat de moro (Maizena)

Preparació

En un bol gran barregem la mantega amb el sucre glaç, jo primer l’he  treballat una mica amb una forquilla, després l’he batut uns 5 minuts amb les barnilles elèctriques. Ens ha de quedar cremosa i blanquinosa. Tot seguit i afegim el suc de llimona, la pell ratllada de llimona i la vainilla, i remenem fins que s’hagi integrat, m’ha costat una mica , a continuació afegim la farina i la Maizena tamisades, barregem bé, primer amb una espàtula i després amb les mans, damunt de la taula enfarinada , no cal treballar- la massa, només fins que tinguem una massa fina i que no s’enganxa a la taula.
Dividim la massa per la meitat, fem dos cilindres d’uns 5 cm de diàmetre, els emboliquem amb film transparent i reservem a la nevera un mínim de 2 hores. Jo vaig fer la massa el dia abans per la nit.
Preescalfem el forn a 180º.
Passat el temps de repòs, tallem els cilindres en cercles d’1 cm de gruix, aproximadament.
Els col·loquem damunt la safata del forn, que l’haurem folrat amb paper especial de forn, deixem espai entre ells.
Enfornem uns 15 minuts, fins que comencen a agafar color. No han de quedar torrats, més aviat blanquinosos. (vigileu a mi una fornada se’m va torrà una mica massa...
Es deixen refredar a temperatura ambient, damunt d’una reixeta.
Per últim tirem sucre glaç pel damunt, amb l’ajuda d’un colador, perquè no ens en caigui massa gruix.


Com que aquestes van dedicades a la Lali, he fer una glassa, la bàsica, però en lloc d’unes gotes de llimona o aigua, hi he posat dues cullerades de postres d’aigua de flor de taronger, de fet només hi dona una mica d’aroma, de perfum, no es nota massa.

Glaça

1 clara d’ou
1 tassa ( 115g) de sucre glaç
2 culleradetes d’aigua de flor de taronger

La podem tenyir del color o colors que necessitem

Preparació

  1. Batem la clara a punt de neu amb l’aigua de flor de taronger, en aquest cas.
  2. Afegim el sucre glaç a poc a poc, sense deixar de batre.
  3. finalment afegim les gotes del color que necessitem. Si volem més d’un color, separem la clara en tantes parts com colors, i anem tenyint.

Amb l’ajuda del que tinguem, llapis, mànega, fem el dibuix o lletres com en aquest cas. 



27 de maig de 2010

ROSCO DE LLIMONA

L’esmorzar del cap de setmana passat el vam acompanyar, al igual que algun cafetó, amb aquest rosco, coca o no se ben bé com dir-li. La recepta la vaig veure al bloc http://horneandoalgo.blogspot.com/. La companya del bloc ens ho presenta en petits budincitos , individuals, i coberts amb una glassa, jo vaig fer-ne un de gran, no tinc motlles petits i en lloc de la glassa vaig aprofitar una mica de cobertura de xocolata que m’havia sobrat del pastís dels 60 anyets.
Queda un pa de pessic molt esponjós, i amb un bon gustet de llimona!
Les quantitats dels ingredients venien donades amb mesura de tasses, una tassa vaig mirar i equival a 115 g, us poso les mesures en grams, que sempre serà més exacte.

ROSCO DE LLIMONA

Ingredients:

175 g de farina (de rebosteria)
1/2 cullerada (de postre) de llevat (Royal)
1/4 culleradeta de sal (cullera de cafè)
115 g de sucre
200 g de mantega
3 ous (lleugerament batuts)
1 llimona, el suc i la pell ratllada

Preparació

Hem de tenir tots els ingredients a temperatura ambient (molt important)

En un bol batem la mantega, afegim el sucre i continuem batent fins que tinguem una barreja cremosa. Afegim els ous un a un i batem bé fins que s’hagin incorporat. A continuació incorporem el suc i la ratlladura de llimona, i seguim amb els ingredients secs, barregem només fins que s’hagin integrat.
Engreixem i enfarinem el motlle, aboquem la massa (queda bastant espessa) i repartim, donem uns copets perquè quedi mes repartida. No us preocupeu, un cop la posem al forn, es fa més líquida i queda més uniforme.
Coem a 180º, durant uns 20-25 minuts (punxem per comprovar-ho).
Forn preescalfat.
Deixem refredar i desemmotllem.
Decorem al nostre gust

25 de maig de 2010

PASTÍS DE MOUSSE DE XOCOLATA


Aquest pastís el vaig fer la setmana passada per un company de feina que complia 60 anyets!! Havia de ser de xocolata perquè n’és un bon consumidor i el culpable que caiguem en la temptació de picar bones xocolates!

La Mercè, de cuina per llaminers, ens feia les dents llargues amb el seu exquisit pastís, i tot i que ja tenia pensat quin faria, a última hora vaig decidir-me per aquest, em va semblar que també l’ocasió s’ho mereixia.
Com que no tenia massa temps, el vaig fer només amb mousse de xocolata, encara que queda pendent fer-lo amb la mousse de coco, com a la recepta original.
Si no coneixeu el bloc de la Mercè, cuina per llaminers, feu-ho, us agradarà!

PASTÍS DE MOUSSE DE XOCOLATA

Ingredients:

Per al bescuit de xocolata:

35 g de cacau negra en pols
25 g de farina
20 g de farina de blat de moro (Maizena)
3 clares d'ou
5 rovells
120 g de sucre
40 g de mantega fosa a temperatura ambient

Per a la mousse de xocolata:

150g xocolata negra
200 ml de nata líquida
50 g de sucre
2 ous a temperatura ambient
2 rovells d'ou a temperatura ambient

Preparació:

Per al bescuit de xocolata:

En un bol, s'hi barregen les clares d'ou juntament amb 90 g de sucre. Amb l'ajuda de la batedora elèctrica de barnilles, es munten fins que formin pics ferms i sigui lluent.
Per altra banda, en un altre bol es barregen els rovells amb 30 g de sucre i es munten fins que tripliquin de volum i formin una mescla blanquinosa.
Tot seguit, s'afegeix un terç de les clares muntades a la mescla dels rovells.
A continuació, s'afegeixen la resta d'ingredients: la farina, Maizena, i el cacau en pols.
Es remena bé i s'hi afegeix la mantega líquida.
Finalment, s'incorpora la resta de les clares tot remenant amb moviments suaus del centre cap a fora.
S'aboca la mescla dins un motlle de 20 cm de diàmetre prèviament untat amb mantega i empolsimat amb farina.
S'enforna dins el forn prèviament escalfat a 180ºC (350ºF) durant uns 25-30 minuts (punxem per comprovar, si l’agulla surt neta és que ja està cuit).
Es deixa refredar 5 minuts i tot seguit es desemmotlla.
Un cop fred el vaig partir en dos capes, no em va quedar molt alt, fent la base una mica més gruixuda.

Per a la mousse de xocolata:

Fonem la xocolata al bany maria
En un bol, es barregen els ous, els rovells i el sucre i amb l'ajuda de la batedora de barnilles es baten fins que tripliquin de volum i la mescla blanquegi.
Per altra banda, es munta la nata fins que formi pics suaus (no ben ferma).
A continuació, s'incorpora la xocolata desfeta a la mescla dels ous tot remenant amb cura i finalment, s'hi afegeix la nata. Reservem una estona a la nevera.

Muntatge:

Cobrim la base de bescuit amb un a bona capa de la mousse, posem uns minuts al congelador perquè agafi una mica de cos, passat aquest temps acabem de repartir la mousse i tornem uns minuts al congelador. A continuació posem l’altra part de bescuit, col•loquem sobre una reixeta, a sota posem una safata per a recollir la xocolata, hi aboquem la cobertura de xocolata, que ens quedi tot ben cobert. Recollim la que ha caigut a la safata i fem una segona capa.

Per a la cobertura de xocolata:

125 ml de nata líquida
125 g de cobertura de xocolata negra
50 g de mantega

Preparació 

En un cassó, posem la nata i la fem bullir, només que arrenqui el bull.
L'aboquem al damunt de la xocolata i la mantega trossejada.
Remenem amb una espàtula fins que la xocolata i la mantega s'hagin desfet completament.


20 de maig de 2010

PLUM CAKE DE XOCOLATA I NOUS

Aquest cap de setmana no tenia massa temps de fer a la cuina i remenant receptes, aquesta en concret es de la xocolata Nestlé Postres,  vaig trobar la d’aquest plum cake, fàcil de fer i amb ingredients que no poden faltar al rebost, xocolata, farina, sucre... Va quedar molt bo, esponjós i humit, trobant de tant en tant un trosset de nou més consistent. Acompanyant un cafè amb llet per esmorzar, un trosset amb el cafè desprès de dinar, o en qualsevol moment... ha estat un plaer!


PLUM CAKE DE XOCOLATA AMB NOUS

Ingredients:

150 g de xocolata Postres Nestlé (6 barretes)
100 g de mantega
100 g de sucre llustre
100 g de nous
75 g de farina
4 ous

Preparació

En un bol posem els rovells i el sucre i batem bé fins que tinguem una crema blanquinosa, han de doblar el seu volum.
En un altre bol posem la xocolata tallada a trossos petits i la mantega i fonem al bany maria o al microones. Ho incorporem a la crema de rovells.
Barregem les nous trencades (trossos grans) amb la farina (d'aquesta manera, enfarinades, no baixaran cap al fons del cake) i ho anem incorporant a la barreja de rovells i xocolata.
Muntem les clares d’ou, amb un pessic de sal, ben fortes, i, a poc a poc, les anem integrant amb la barreja anterior, amb una espàtula i amb moviments suaus, perquè no perdin volum.
Aboquem la barreja en un motlle rectangular, que haurem engreixat, i coem a 180º, durant uns 35-40 minuts (per saber si el tenim cuit el punxem amb una agulla o palillo, si surt net serà senyal que és cuit) .
Deixem refredar i desemmotllem.

18 de maig de 2010

EMPANADA DE SARDINES

Aquesta recepta la va fer no fa gaires dies Karlos Arguiñano. Em va semblar que havia de ser molt bona, i ara per l’estiu, tenir-la preparada i a punt per un sopar fred, ens pot anar molt bé. La tenia pendent de penjar-la, ja fa uns quants dies que la vaig fer.

Les empanades són fàcils de fer,  si ens fem la massa serà més laboriosa, però ens donen molt de joc per a qualsevol àpat. Admeten mil i un farcit, el que més agradi, i acomtumen a agradar a grans i petits. Aquesta en concret ens va agradar molt la combinació del pebrot verd i la sardina.
Així que ara que en ve la temporada de la bona sardina i que ja tenim ganes del bon temps i sopars més informals, segur que repetirem.
Si tenim temps i ganes, la massa la podem fer, però la veritat és que aquestes que ens venen preparades ens donen un molt bon resultat. Aquesta vegada vaig trobar aquesta de la Cocinera, especial per a empanades, em sembla que és nova, i m'ha agradat molt.
Queda una senyora empanada!!!

EMPANADA DE SARDINES

- dos masses especials per a empanades

Ingredients del farcit:

1/5 kg de sardines fresques
Un bon menat de ceba tendra
Dos pebrot verds, grandets
Sal i pebre
Oli
1 ou

Preparació

Netegem i rentem les sardines, traiem l’espina i les impureses que puguin tenir i deixem dos lloms ben nets. Els deixem escórrer mentre preparem la ceba i el pebrot.
Netegem i rentem les cebes i els pebrots. Els tallem en juliana i sofregim en una paella amb una mica d’oli, remenem de tant en tant, quan ho tenim cuit, ho traiem del foc i ho posem en un escorredor perquè deixi anar l’excés d’oli, i reservem.
A la safata del forn posem paper sulforitzat, especial per a forn, col•loquem una làmina de massa, repartim la ceba i pebrot, deixant un dit al voltant de tota la massa, perquè l’haurem de tancar. Seguidament anem posant els lloms de sardina amb la pell cap a dalt (foto), que quedi ben coberta tota la superfície, i salpebrem. Tapem amb l’altra làmina de massa. Tanquem l’empanada, agafant les dues làmines, de la manera que ens quedi ben tancada. Pintem tota la superfície amb ou batut.
Tenim el forn ben calent, hi posem l’empanada i coem a 100º-180º segons el forn, durant uns 35 40 minuts, ha d’estar ben rosseta!
Deixem refredar a temperatura ambient.
La trobarem més gustosa si lens a mengem tèbia o freda.

PRIMERES CIRERES !




Aquest diumenge ja hem pogut tastar les primeres cireres de la temporada!!!
Quines ganes en tenim... del bon temps, de les fruites de temporada del país: maduixes, cireres, préssecs, albercocs....
Aquestes les vaig comprar a una pagesa que es posa a la carretera que va de Lleida a Artesa de Segre, collides aquell mateix matí, ben d’horeta! No cal dir que boníssimes! Vermelles, fortes, dolces...
Us poso les fotos per anar fent dentetes, però ja són aquí!

13 de maig de 2010

CALAMARSETS AMB MONGETES DE SANTA PAU

Aquesta recepta la va fer el cuiner Sergio Fernández, al programa Cocinamos contigo, de Canal Cocina. Va explicar que és una tapa típica del bar Pinotxo, que el trobem al mercat de la Boqueria. Jo he fet el que he pogut, em queda anar a provar-la in situ... i comparar (encara que tota comparació és odiosa...).
El resultat va ser del tot satisfactori, ens va agradar molt i és ben fàcil de fer!

CALAMARSETS AMB MONGETES DE SANTA PAU

Ingredients

- Calamarsets (chipirons)
- Mongetes de Santa Pau
- Alls tendres
- Sal i pebre

Netegem bé els calamarsets, si són petits, com en el meu cas, només cal treure’n la ploma interior i passar-los per sota l’aigua , escorre’ls bé.
Netejar la part exterior dels alls tendres i tallar-los a rodanxetes, tampoc cal que sigui molt petit, i els posem en una paella amb un rajolí d’oli d’oliva., a foc baix perquè no es cremin. Hi afegim els calamarsets, salpebrem, donem unes voltes i seguidament hi incorporem les mongetes de Santa Pau, remenem perquè quedi tot ben integrat i ja ho tenim a punt de servir.
Podem decorar el plat amb una mica de julivert o cebollí picat ben petit. ( jo amb les presses me'l vaig deixar... al platet, picadet...)
Bon profit!!

11 de maig de 2010

FIRA DE SANT PONÇ 2010


Fira de Sant Ponç 2010


Any rere any la Fira de Sant Ponç ens regala colors, olors, herbes, plantes, confitures, mels i caramels ...
L’11 de maig és Sant Ponç , patró dels herbolaris , i per aquest motiu en diverses ciutats i pobles de Catalunya s’organitzen fires en les quals les herbes remeieres, la mel, els dolços, fruites en almívar i productes confitats en són protagonistes. Una de les fires de Sant Ponç més importants es la que celebrem a Barcelona.
M’agrada passejar-me per la fira, que actualment es fa al carrer Hospital de Barcelona, El carrer s’ompla de gom a gom, gairebé no pots ni passar. A banda i banda de carrer trobem les parades de fruites confitades, arrop, mel, melmelades, herbes medicinals seques i fresques com la camamilla, l’orenga, sajolida, tarongina, ginesta, til•la, marialluïsa....
En un primer moment aquesta Fira es celebrava a la Plaça de Sant Miquel, després al carrer de Sant Cugat del Rec, i més tard prop de l’església de l’Hospital de la Santa Creu.


Encara sou a temps de passejar-vos-hi!!!!


GUACAMOLE

L'altre dia a Canal Cocina van fer aquest guacamole, deixant els ingredients una mica sencers, la textura no és la de pasta sinó que trobes els trossets.

Van quedar un vol-au-vents ben vistosos i bons per l'aperitiu del diumenge.
La textura d'aquest guacamole és molt agradable, sobretot a qui no li agrada massa les coses amb textura pastosa.
Proveu-lo que us agradarà!

GUACAMOLE

Ingredients

- un alvocat
- un ceba tendra (petita)
- un tomàquet madur
- suc de llimona
- sal i pebre

Preparació

Tallem la ceba a daus molt petits.

Pelem el tomàquet, traiem les llavors i pelem, tallem a daus molt petits.
Pelem l'alvocat, i en lloc d'aixafar-lo amb la forquilla, també en fem daus molt petits. Encara que no quedin perfectes no importa, però han de ser petits.

En un bol posem tots els ingredients, remenem bé, l'alvocat com és molt mantecós és desfà una mica, però veureu que queda una textura més sencera que quan l'aixafem amb la forquilla. Afegim el suc de llimona, una o dos culleradetes de postres, la llimona farà que no s'ennegreixi. Salpebrem al nostre gust.
Jo vaig omplir uns vol-au-vents petits, però també queda molt bé i bo amb una torrada.



10 de maig de 2010

CREMA DE TARONJA AMB GALETES DE CANYELLA

Aquí teniu un dos per un!

Aquesta crema de taronja amb galetes de canyella van ser les postres d’aquest diumenge, són unes postres que no enfarfeguen, la crema és lleugera i fina i la galeta de canyella li dona el toc de gràcia.
Les galetes són molt bones, i com que en surten forces, les podem guardar en una caixa o pot que tanqui hermètic, i en tenim per a qualsevol ocasió, berenar, per acompanyar el cafè... però segur que no duraran gaires dies!
Aquesta recepta la vaig treure del Club de Cuines de TV3.

CREMA DE TARONJA AMB GALETA DE CANYELLA

Ingredients per a la crema:

- 3 ous sencers
- 3 rovells
- 800 ml de suc de taronja
- 3o g de fècula de blat de moro
- 30 g de mantega
- 3 g de ratlladura de taronja
- 125 g de sucre

Preparació:

Per fer la crema de taronja, posem el suc de la taronja juntament amb els ous, la mantega, la fècula de blat de moro, la ratlladura de taronja i el sucre, remenem bé perquè s’integrin tots els ingredients i colem ( a la recepta posa que es coli un cop feta la crema, però em va semblar més còmode fer-ho abans). Coem al bany maria fins a obtenir una crema, remenant tota l’estona, encara que al fer-la al bany maria no hi ha el perill que se’ns cremi.

Reservem a la nevera.




GALETES DE CANYELLA

Ingredients:

- 300 g de mantega (pomada)
- 150 g de sucre
- 425 g de farina
- 10 g de canyella

Preparació

En un bol posem la farina, el sucre, la mantega pomada i la canyella en pols i barregem bé, acabem de treballar-ho amb les mans. Fem una bola i deixem a la nevera durant una hora (si li tenim més temps no passa res), l’emboliquem amb film. Passat el temps, n’agafem una porció, l’estirem amb el corró segons el gruix que vulguem, jo les vaig fer d’un 3-4 mm, i les tallem amb les formes que tinguem i o bé amb un ganivet anem fent les galetes, que anirem col·locant a la safata del forn, on hi haurem posat paper de forn.

Tirem per sobre una mica de sucre i enfornem a 180º durant uns 7-10 minuts, depenent del forn. Si veieu que de sobre no queden prou torrades, posem un moment el gratinador (vigileu...). En sortir del forn hi vaig tirar una mica de sucre per sobre.
Les deixem refredar sobre una reixeta.
Les guardem en una capsa o pot hermètic.

7 de maig de 2010

REFRANYER DEL MES

Diuen que les sargantanes, els animalons en general, quan arriben les primeres calors, surten a prendre el primer sol i és senyal de que l'estiu arriba. Doncs bé, aquesta sargantana, que fa dues setmanes va sortir pensant que l’estiu havia arribat, segur que torna a estar amagadeta al seu cau... amb aquests dies que portem de fred, pluja i neu a la part de muntanya, segur que s’ha amagat!

Com diu el refrany: a l’estiu tota cuca viu !!!, però a l’ hivern, el millor amic és un bon abric!

Us ensenyo la sargantana que vaig pescar prenent el sol, a Isona fa uns dies, quan semblava que havia arribat la calor, va quedar força fotogènica!

Per cert, a Isona i comarca, no sé si a tot el Pallars, en diem sargantilla, com diu una cançó: Sargantilla, treu lo cap, que ta mare és al forat i les cuques són al niu...

He pensat que cada mes estaria bé anar posant algun refrany, frase feta, del mes, així podrem anar ampliant el repertori.. N’hi ha un munt, però en posem una mostra.

Si en coneixeu algun i el voleu compartir, serà ben vingut! i quan haurem fet la roda d' un any, farem el resum de tots ells.

Per aquest mes de maig, entre molts d’altres:

Al maig, cada dia un raig!

Fins el 12 de maig, l’hivern no diu me’n vaig!

Maig humit, fa el pagès ric

Una flor no fa maig, ni gota fa raig!

... I si us penseu casar al maig... repenseu-vos-ho! diu la dita: Casament de maig, curta durada !!

Bon cap de setmana!

Seguidors