ÍNDEX DE RECEPTES

29 de gener del 2012

SALSA PER A CALÇOTS

Aquests cap de setmana l'he fet llarg, de 4 dies! Amb la Laura hem anat a Sevilla, a fer una visita a la família.
És un regal de Reis que em va fer molta il·lusió, doncs no els veiem tant sovint com ens agradaria. Hem aprofitat per estar amb ells, amb els nebots, nebodets i cunyada. Com omplen la casa la canallona! quin salero té la Martina a més de guapa i simpàtica i el petit Pere Carlos guapo, simpàtic i sol de nen, de moment... perquè encara no camina! En fi, que hem vingut enamorades d'ells!!
Com no he fet res a la cuina, us poso la recepta de la salsa pels calçots que vaig fer la setmana passada. La recepta que us poso és la que faig habitualment, adaptada a la TM. Ja sabeu que de salses pels calçots n'hi ha moltes, gairebé cada casa té la seva!  Va quedar molt bona! Si en sobra, aprofiteu-la per a acompanyar tant carn com peix o pasta, hi queda boníssima!
SALSA PER A CALÇOTS
Ingredients
(per a 4-6 persones)
sal/pebre ( o trosset de bitxo)
1 cabeça d'alls (escalivats)
1 all cru
100 g d'ametlles torrades i pelades
30 g d'avellanes
4 tomàquets madurs escalivats
Oli d'oliva (el que admeti, aprox. uns 250g)
1 llesca de pa sec i torrat, mullat amb vinagre
La polpa de 3-4 nyores
Preparació
Posem le nyores en remull amb aigua bullint. Amb l'ajuda d'una cullera rasquem la polpa i reservem
Escalivem al forn, només amb gratinador,els tomàquets i la cabeça d'alls tallada pel mig (desprès ens anirà més bé per a taure'n l'all, amb una cullereta)
En el got de la TM posem le ametlles i le avellanes, programem 10 segons, velocitat 7
Afegim la polpa de nyora, el pa torrat i sucat amb vinagre. Programem 10 segons, velocitat 7. Si veiem que no està prou triturat repetim.
Afegim 30 g d'oli, els alls i els tomàquest escalivats, (pelats i sense llavors) la sal i el pebre o trosset de bitxo. Programem 5 segons, velocitat 5. Amb l'espàtula fem baixar les restes de la tapa i de les parets del got.
Amb el cubilet posat programem  a velocitat 4 i anem tirant l'oli a poc a poc damunt la tapa, sense programar temps, fins que tot l'oli s'hagi incorporat. Si veiem que la salsa queda massa espessa, afegim més oli.
* de manera tradicional
Un cop tenim les ametlles i avellanes picades, posem tots els ingredients en el got de la batedora eléctrica, i triturem fins a tenir la textura que ens agradi.

          SEVILLA!!
Ja estan assajant els passos de Setmana Santa pel carrer! Amb el mateix pes que portaran llavors, si us hi fixeu porten els pes en bigues!! i marcant el pas a toc de crit! una passada!!
Aquesta plaça, Plaza del Salvador, és el punt de trobada de les 12 del migdia per a beure una bona cervesa, menjar unes olives i una bona paperina de patates!!! boníssim!!

22 de gener del 2012

PASTÍS DE XOCOLATA AMB VI

Ahir dissabte, a Isona, vam celebrar el nostre patró, Sant Sebastià. Com cada any hem anat a la Posa on el Isonecs ens reunim i passem un dia de germanor al voltant de les fogueres, que a més de coure-hi la carn, quan el sol retira, ens uneixen al seu voltant per a fer petar la xerrada, cantar, i posar-te al dia de les noves familiars, alegries i penes compartides! Ah! i no pot faltar cantar-li els goijos al Sant! que guardà de pestilència  a la Vila d'Isona, i comarca!
No vaig fer fotos, i encara no me les han passat, així que si voleu veure una mica la festa aneu aquí
Sant Sebastià 2011, podeu veure la Posa i els panets que e donen per a aquest aplec.
Vaig fer aquets pastís per a compartir amb tota la colla, que com es costum, a l'hora de les postres tots traiem i repartim el que hem preparat, per si ha quedat un raconet, l'acabem d'omplir  amb coca, pastissos, trufes, bombons...tot casolà i boníssim!
Hem va cridar molt l'atenció quan vaig veure aquesta recepta, xocolata i vi... com seria la combinació?? doncs molt bona!! queda un  pa de pessic, gustos, molt esponjós, humit, amb el gustet de la xocolata i quan acabes d'empassar la mossegada... li notes el gustet suau a vi. Hi vaig afegir l'ametlla laminada, que trobo que encara va resultar més bo, doncs el gust de l'ametlla torrada hi va combinar molt bé! Us animo a que el proveu, si més no una vegada! i potser repetiu!!!
PASTÍS DE XOCOLATA AMB VI 
Ingredients
4 ous
200 g de mantega pomada
200 g de sucre
250 g de cacau en pols (tipus cola-cao)
110g de vi negre
200 g de farina de rebosteria
1 sobre de llevat (tipus Royal)
Ametlles laminades
Sucre llustre per a decorar
Preparació
Preescalfem el forn a 200º
En el got de la TM posem els ous i el sucre. Barregem 2 minuts, vel.2.
Incorporem la mantega pomada i barregem 1 minut, 37º, vel. 2
Afegim el cacau i el vi, programem 15 segons, vel. 3
Afegim la farina i el llevat i programem 15 segons, vel 2. Acabem de barrejar amb l'espàtula.
Aboquem la barreja en el motlle que haurem engreixat i enfarinat ( o bé posar papar especial de forn)
Repartim l'ametlla i enfornem furant 35-40 minuts, a 180º, el punxem per a comprovar que sigui cuit.
Deixem refredar una mica i desemmotllem i deixem refredar damunt d'una reixeta.
Un cop fred tirem una mica de sucre llustre per sobre. 
Font de la recepta: thermorecetas.com

18 de gener del 2012

SOPA DE TARONJA

El divendres passat un grup de blocaires vam trobar-nos a l'Espai Consum de Bon preu per asssitir a la classe d'en Pep Nogué, "les postres a la cuina", on ens va preparar una escuma de tiramissú, un pastís de pastanaga, carbassa i poma i aquesta sopa de taronja. Com sempre ens ho vam passar molt bé, vam aprendre força i ara toca posar-vos la pràctica!Aquesta sopa ens va venir molt de gust i la vam trobar boníssima!ah, i com diu el Pep, no porta sucres afegits... per tant poques calories...!
Aquests són els fet a classe
 La colla tastant el que va fer el Pep, tot estava boníssim!
No se si algú també es troba que no pot deixar comentaris a algun bloc, jo en concret no puc (Bufet de postres, la cocinera de Betulo...). No us estranyi, doncs, que no us comenti! Si algú sap la sol·lució que la passi! gràcies!
SOPA DE TARONJA
Ingredients
1 l de suc de taronja (a poder ser natural)
5 g d'agar agar
Una cullerada de mel de taronger (segons la dolçor de les taronges)
1 taronja
1 mandarina
1 aranja vermella
100 g de sucre
2 dl. d'aigua
2 claus d'espècie
Un trosset de fulla de llorer
Gelat de taronja (o el que tingueu)
Preparació
Per fer la sopa de taronja, poseu a escalfar el suc de taronja. Reserveu-ne una mica de fred per barrejar amb l'agar agar. Quan el suc arrenqui el bull, trireu l'agar agar i deixem coure un minut. Pareu el foc, afegiu un raig de mel segons la doçor que us agradi. Deixem que refredi i qualli. Quan sigui freda la triturem.
Mentre és refreda la sopa, també podem fer-ho abans, fem un almívar amb l'aigua i el sucre, el clau i el llorer. Pelem i tallem a sang  (tal com es veu a la foto, sense gens de part blanca) la taronja , la mandarina i l'aranja, fem galls com es veu a la foto, també sense gens de pell,  i macerem amb l'almívar.
Per a servir les postres colem els cítrics, posem la sopa al fons del plat, copa, bol, els cítrics al damunt i la bola de gelat al centre.

És molt fàcil i molt bona!!

15 de gener del 2012

MELMELADA DE CARXOFA

Mai hagués pensat en què faria melmelada de carxofa! però el repte d'aquest mes dels blocs Els fogons de la Bordeta AQUÍ i  AQUÍ, va dedicat a ella, i no ens ha tocat més remei que remenar per aquí i allà per a participar-hi! El repte és gran perquè receptes dolces amb caxofes no n'havia vist i tastar-la menys, fins avui!! Primer vaig pensar en fer un bunyols, dolços, així tindria les postres d'avui, però vaig canviar de parer donat que divendres vam assistir al taller de Bon preu dedicat a les postres, on el Pep Nogué ens en va fer tres, boníssims tots ells, i de seguida la tria va estar feta per a les postres del diumenge! una sopa de taronja... boníssima, i que tinc preparada a la nevera per d'aquí una estoneta... La recepta s'haurà desperar... avui toca publicar la de carxofa! Doncs com us deia, he descartat fer els bunyols per a fer aquesta melmelada, que per dir-vos si es bona o no, ja l'he provat... una miqueta, està boníssima! ja me l'imagino acompanyant un peix, bacallà, magret d'ànec... entre d'altres.
La recepta l'he tret del bloc "lascuinadetotsnatros".
MELMELADA DE CARXOFA
Ingredients
1/5 kg de carxofes
250 g de sucre
50 g de sucre
Llimona
Aigua
Gots de vidre
Preparació
Netegem les carxofes, traient les fulles verdes, deixant nomès el cor. Les tallem en quatre trossos, i traiem la pelussa que tenen.
En un cassó possem aigua a bullir, quan bulli hi afegim les carxofes i els 50 g sucre. Quan estiguin cuites les colem, (reservem una mica d'aquesta aigua), un cop escorregudes les pesem. Reservem una mica d'aquesta aigua. Triturem amb la batedora fins a tenir una crema fina.
En un cassó posem la pasta de carxofa, el sucre, i una mica d'aigua (un 100 g), i coem a foc baix fins a tenir la textura desitjada. Hem de remenar constantment.
Tindem els pots preparats (bullits, tapa i tot) i els omplim amb la melmelada. Com que en aquest cas n'he fet poca, l'he poset cap per aball per a fer-ne el buit, normalment, els bullo 10 minuts, que els cobreixi l'aigua. 
Bon profit!!

9 de gener del 2012

AMETLLATS

Tenia a pendents aquests ametllats i per aprofitar les clares d'una crema que havia fet, vaig fer-los un dia d'aquests de vacances,  i en un tres i no res vam tenir una bona caixa d'aquestes galetes d'ametlla o ametllats. Com que avui hem tornat a la rutina, després dels dies de vacances, festes i menjars, i s'han d'eliminar els excessos fets..., les que quedaven se'ls han cruspit els companys de feina! Els han trobat molt bons! 
AMETLLATS
Ingredients
1/2 k d'ametlla molta (si és Marcona millor)
300 g de sucre
5 clares d'ous petits (si són mitjans possseu-ne 4, la massa ha de tenir una mica de consistència)
1 culleradeta de pell de llimona ratllada
Ametlles crues senceres
Elaboració
Jo vaig comprar l'ametlla Marcona sencera, la vaig picar amb la TM (30 segons, vel. progressiva 5-10)
Batem les clares a punt de neu, quan comencin a agafar cos hi anem afegin el sucre, en forma de pluja. Quan ja tenen una consistència ben forta, hi afegim l'ametlla molta i la pell de llimona ratllada ( també un pessic de sal). Barregem bé amb una  espàtula. Posem la massa en una mànega pastisseta ( si no ens hi cap en una, en dos). Tallem la punta perquè ens quedi una obertura d'un 12 cm (si teniu boquilla del 12 li poseu abans d'ompli la mànega), però sense també va bé. Folrem la safata del forn am paper especial de forn, anem fent boles, deixant un espai entre elles. Col·loquem una ametlla damunt de cada una.
Coem al forn a 170º, forn preescalfat a 180º, durant 12-15 minuts, quan comencin a agafar color daurat, les retirem, sinó queden seques. Anem fent tantes fornades com calgui.
Les deixem refredar sobre una reixeta. 
Amb aquestes quantitats en surten unes 30, també dependrà de la mida que les feu. (a la foto es veuen grans, però la mida és d'uns 4cm de diamètre)

6 de gener del 2012

TORTELL DE REIS

Desitjem que aquesta nit Màgica, plena d'il·lusions i de molta intriga... hagi tingut el final que esperaveu!!! que us hagin portat tot allò que vàreu demanar i ...plena de sorpreses, que no hi poden faltar!!!
A comacasa-res, es veu que ens hem portat bé, perquè el Reis Mags han esat força generosos amb tots nosaltres!!
Us deixem amb el Tortell que hem preparat pels Reis!, que també se'l mereixen... i amb aquest brioix que hem sucat a la xocolata desfesta que fem cada 6 de gener, un cop hem obert tots els paquets que Ses Majestats ens han deixat!!
La recepta la trobareu AQUÍ , ambThermomix, i AQUÏ, de manera tradicional. Amb totes dues us quedarà boníssim!!!
POEMA
Si la fava tu hi has trobat
paga el tortell sens recança
i no perdis l'esperança
seràs un sewr afortunat.

I si t'hi surt la figureta
no et quedarà més remei
que ser coronat coma a Rei
d'aquesta festa distreta.


Visca els Tres Reis d'Orient
que porten coses a tota la gent!
Una botifarra per la meva mare,
un porró de vi pel meu padrí,
un tall de pa pel meu germà,
un tall de coca per la meva boca!!!

(xtec.net)
BON DIA DE REIS!!!

4 de gener del 2012

COCA DE CREMA I FRUITES

Les postres del primer dia de l'estrenat 2012 van ser aquesta coca plena de colors i sencilla, però, boníssima! La veritat es que va venir molt de gust després d'uns quants dies, que ja es porten, de menjar, beure i anar picant torrons...La podem fer amb qualsevol fruita, per aquesta ocasió van ser una mica especials i diferents,  móres, groselles maduixetes silvestres, gerds, nabius, raïm (granets petits)... 
COCA DE CREMA I FRUITES
Ingredients
Una planxa de pasta de full
Fruites variades
Sucre llustre
Crema pastissera
Melmelada (en aquest cas vaig posar-la de mango)
1 fulla de gelatina (neutra)
Per a la crema pastissera
½ l de llet
125 g de sucre
40 g de maizena
4 rovells d’ou
Pell de llimona
Canó de canyella
Elaboració
Primer farem la crema pastissera. Reservem una mica de llet, la resta la fem bullir amb la pell de llimona (sense gens de part blanca), i el canonet de canyella. Deixem refredar.
A la llet que hem reservat hi desfem la maizena, hi afegim els rovells d’ou i barregem, ho afegim a la llet tèbia i infusionada amb la canyella i la llimona i que ja tindrem tèbia, barregem bé. Colem i posem en un altre cassó, coem a foc baix i sense parar de remenar fins que comenci a espessir-se, retirem del foc i continuem remenant, veureu que es va espessint. L’aboquem en un bol, tapem amb film pel a pel, i deixem refredar.
Si quan la teniu al foc veieu que es vol tallar, és perquè té massa escalfor, llavors, retireu el cassó del foc remeneu enèrgicament i tornem a posar al foc.
Amb la pasta de full fem un rectangle, a més a més faig una tira  d'un dit d'ample per a cada costat, que uneixo amb la base amb ou batut, d'aquesta manera ens quedarà tot el voltant més alt, ja que hi haurà doble pasta. Punxem la base perquè no pugi. Coem durant uns 20 minuts a 200º. El forn preescalfat a 220. Quan ja està cuita i ben roseta, la deixem refredar damunt d'una reixeta.
Un cop tenim la base i la crema fredes, muntem la coca. Omplim la base amb crema, allisem amb una espàtula o ganibet. Repartim ben col·locades  les fruites per sobre la crema.
Empolsinem amb el sucre lluste.
Si volem que les fruites brillin més, desfem la gelatina hidratada amb una mica de melmelada calenta, i pintem per sobre les fruites.
         Porteu-vos bé.... i que els Reis siguin molt generosos!!!

Seguidors