ÍNDEX DE RECEPTES

10 de març del 2013

PASTÍS DE PINYA


Aquest pastís de pinya era un clàssic de la meva mare!  que bé i bo li sortia! hi tenia la mà trencada! La primera vegada que ens la va fer, fa molts anys, ara ja està més vista,  vam quedar-nos bocabadats! i poc a poc crec que va ser de les seves preferides. Quan volia fer un present, anar a veure una amiga malalta, una trobada, unes postres, en un plis plas la tenia preparada!, la trobaves davant del forn controlant que no es cremés, doncs el forn tampoc era i és, com els d'ara, i no et pots despistar...
Avui que hem fet un dinar familiar, bé, ens hem reunit els que hem pogut, he pensat que l'ocasió es mereixia fer-lo i aprofitar per a publicar-lo al bloc, així que feina feta! i manera de que la recepta no es perdi!
Espero que la feu i que us agradi!
Per cert, estaven els aumetllers florits i com n'hi ha tants, encara que cada vegada menys..., fa molt de goig! és super bonic! Perquè pugueu fer-vos una petita idea us poso dues fotos al final.
PASTÍS DE PINYA
Ingredients
160 gr de sucre
160 gr de farina
4 ous
4 cullerades soperes d'oli d'oliva
1 sobre de llevat (tipus Royal)
1 pot de pinya (mitjà)
Per al caramel
Sucre
Unes gotes d'aigua
Almívar
100 gr de suc de la punya
50 gr de sucre
1/2 fulla de gelatina
Elaboració
Preescalfem el forn a 180º
Primer farem el caramel: en una paella posem el sucre (unes 6 cullerades soperes) i unes gotes d'aigua. A foc mig deixem que el sucre es vagi fonen, quan veiem que ja està tot fos i agafa un color marró fosc apaguem el foc (vigileu perquè es crema fàcilment i llavors queda amarg i donaria mal gust al pastís). L'aboquem en el motlle (d'uns 22 cm) que, l'anirem inclinant de manera que quedi tota la base i una mica el lateral cobert amb el caramel. Escorrem la pinya i la col·loquem per la base, damunt del caramel. Reservem
En un bol posem tots els ingredients, sucre, farina (tamisada)m ous, oli, i llevat, amb un batedor manual anem integrant tots els ingredients fins a tenir una barreja fina i homogènia. L'aboquem per sobre la pinya i coem durant uns 30 minuts, el punxem per a comprovar que està cuit (amb el que el punxem, ha de sortir sec).
Deixem que perdi una mica de temperatura i amb compte el desmotllem.
Fem l'almívar, podem la gelatina en remull, uns 5 minuts amb aigua freda.
En un cassó posem el suc de pinya amb el sucre i deixem que bulli uns minuts. Retirem del foc, en reservem una mica i la resta l'anem repartint per sobre del pastís. En el que hem reservat, encara calent, h i desfem la gelatina, ben escorreguda, i pintem la piny, li donarà un toc final brillant (això és aportació meva...si no ho feu quedarà més mate, però bona igual!)



20 comentaris:

QUIMA ha dit...

T'ha quedat precios Teresa. Mare meva quan temps sense veure'l. A vegades volem fer tantes coses noves i ens obliden de les postres de sempre.
Petons

mercè ha dit...

fa temps que en tinc ganes de fer-lo!, aquesta recepta de la mare segur que deu ser deliciosa. Unes fotos precioses!

Fórmules Culinàries ha dit...

Tú ho has dit! publicar-ho al blog és la millor forma perquè la recepta no es perdi!
T'ha quedat molt bé!
ptns!!

GEMMA ha dit...

Apa noia, que aquest pastis fa una pinta, de mossegada!!!
Petonets.

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Està molt bo aquest pastís, m'agrada el gust de la pinya.
Les fotos del ametllers florits son molt maques, sembla que estiguin nevats.
Petons.

trifasic de baileys ha dit...

el tinc a pendents, i m'encanta! el caramelitzat de dalt es espectacular! petons

Tapa't de tapes ha dit...

Caram, quin pastís més bo! M'agrada el final sui generis que hi has donat, amb la gelatina... brilla més i és molt temptador! Petons

Gemma ha dit...

Quins records, oi?
ës una coca boníssima, jo també la faig molt sovint. Segur que haurà tingut molt èxit durant el dinar d'avui1

teresa ha dit...

Quin pastís mes bo... a mi tambe em porta molts records.
Petons
http://desdelacuinadelhort.blogspot.com.es/

maria ha dit...

Boníssim! jo també en faig una pareguda, és tarta tatín! besets
Al meu poble ja no queden ametlers en flor perqué una pedregada va acabar amb totes les flors!

Cristina ha dit...

JO el tinc al blog!!! i dono fe de lo bona que està...Quines fotos més boniques.

MARÍA JESÚS ha dit...

Qué pastel más rico y jugoso...me llevo un trocito...besitos y feliz semana!

La Cuina Violeta ha dit...

Teresa,
Jo en tinc un de pendent molt semblant. Que sàvies les nostres mares!
Nani

Lourdes - Punts de Colors ha dit...

mmm... quants records aquest pastis! Fa tant temps que no el tasto que el faré segur!!
Tens un molt bon blog... jo estic intentant començar-ne un! t'hi convido a fer una visita!

Miquel ha dit...

bueno y con buenos recuerdos que mas pedir¡¡
peto

SUSANNA ha dit...

Hola Teresa guapa tu

Com m´agrad aquest tipus de pastís, això em recorda que fa molt temps que no el faig, hummm, unes fotos precioses

Mil petonets Susanna

Maryar ha dit...

Una tarta preciosa y seguro que está deliciosa.
Muacs

Anònim ha dit...

La pinya en puja i no es queda abaix. No no entenc!!! Eva

Anònim ha dit...

Sempre que el vull fer , busco la teva recepta, surt tant i tant bo, receptes com les de la mare no n'hi han. Moltes gràcies .Paquita Colomi

Anònim ha dit...

Posa-li quant el sucre encara es una mica calent i d'enganxar, no???? A mi no m'ha passat mai

Seguidors