ÍNDEX DE RECEPTES

7 de març del 2011

SARDINES ESCABETXADES

Primer que res, moltes gràcies pel vostre afecte i els ànims que ens heu donat!! Són moments molt durs, que costen d'acceptar, d'assumir!.
Moltes gràcies.
Aquest cap de semana hem fet una escapada a Isona, per agafar una mica d'aire i ja veieu que hem pogut gaudir, a més a més, de l'espectacle que ofereixen els aumetllers florits! Tot i que n'han arrencat molts, era un país on tots els camps, trossos, eren plantats d'aumentllers, encara podem veure el gran mantell blanquinòs i rosat que formen les seves branques atapeïdes de flors! i com no, caminant entre ells, sentir l'olor suau però penetrant que desprenen aquestes flors! Si teniu oportunitat passegeu-vos-hi una estona, quedareu enamorats de l'aumetller!!
Fa uns dies vaig comprar sardina per sopar, però la mandra va guanyar i no la vaig fer... així que l'endemà em va venir de gust fer-la escabetxada, que normalment la faig més cap a l'estiu . Queda més bona d'un dia per l'altre, com més dies més gustosa la trobareu. L'escabetx és una bona manera de conservar més temps un aliment, el peix queda molt bo, sobretot el peix blau.
Hi ha diferents maneres de fer l'escabeix, la meva mare no fregia les sardines, sinó que, un cop tenia feta la salsa de l'escabetx, hi afegia les sardines, netes de tripa i sense cap, i deixava que coguèssin uns 10 minuts, a foc molt baixet. I què bones estaven al cap d'un parell de dies... si és que hi arribaven...
Jo tinc costum de fregir-les primer... i també queden molt bones!

SARDINES ESCABETXADES
- Sardines fresques (mida mitjana)
- Romaní, farigola, llorer... herbes aromàtiques que tingueu
- Una cabeça d'alls
- Perbre vermell (dolç)
- Uns granets de pebre negre
- Oli
- Un got de vinagre (si feu 1 k de sardines, 3/4 de got d'aigua, de vinagre)
Traiem les tripes i el cap de les sardines, les rentem i posem a escòrrer.
Salem les sardines, les enfarinem i les fregim en una paella amb oli abundant. A mesura que les traiem de la paella, i en calent, amb l'ajuda d'un colador, les espolsem amb el pebre vermell. Les reservem ben posadetes en un recipient (que tingui alçada)
Colem l'oli d'haver fregit les sardines en una altra paella. Hi afegim les herbes aròmàtiques, els grans d'all (sense pelar), el llorer i el grans de pebre negre i deixem coure uns minuts, a continuació afegim el vinagre (vigilem molt perquè fa molt vapor en bullir l'alcohol). Deixem que reduexi uns minuts a foc baix. Quan ha perdut la fortor de vinagre i ha reduit una  mica, aboquem aquesta salsa d'escabeix per sobre les sardines, deixant-les cobertes amb herbes i alls. Deixem refredar i les guardem tapades a la nevera.
Estan més bones si una estoneta abans de menjar-les, les traiem de la nevera.
*Per enfarinar-les, va molt bé posar farina en una bossa, d'aquestes de congelar mateix, anem posant les sardines, tanquem la bossa, sacsegem unes quantes vegades pqeuè s'impregnin de farina, i les anem posant a la paella. Veureu que només hauran agafat la farina necessaria, i al fregir-les, l'oli no us quedarà amb l'excés de farina que agafen quan les enfarinem en un plat.

16 comentaris:

anirac ha dit...

quina bona pinta que fan! es un plat que m'agrada moltissim!

Anònim ha dit...

Esperem que tot vagi bé! Aquestes sardines són molt semblants a les que fa la meva mare, han de ser bnes per força!
Petons
Sandra

Francesc ha dit...

M'he quedat d'una peça en llegir les teues paraules. Ànims i besades. Ho sent, de veritat.

Visc a la Cuina ha dit...

Les sardines escabetxades són molt benvingudes a casa nostra! Petons!

Miquel ha dit...

les sardines escabetxades màgradan molt
peto
miquel

Coses de Llàbiro ha dit...

Sempre va bé fer una escapada, vau trobar un paissatge molt maco!
Les sardines en escabetx són boníssimes!

Lali ha dit...

Hola Tereseta, benvinguda al teu bloc. Et trobàvem a faltar. Les sardines estupendes, sempre van bé per acompanyar a qualsevol plat.

MaryLou ha dit...

Hola, guapa!!! Com estàs???
unes sardines boníssimes!!també m'agraden moltíssim en escabeitx!
Una forta abraçada

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

De tant en tant si m'agrada el ecabetx i aquestes sardines fan venir ganes de menjarles.
Els ametllers en flor estàn molt macos, esperem que no vinguin gelades i els favin malbè.
Ànims i petons.

Gemma ha dit...

Teresa, m'alegra llegir-te de nou.
Segur que aquest cap de setmana a Isona us haurà recarregat les piles. Molts ànims!
M'encanten els escabetx en general i el de sardines és un dels meus preferits ;)

La cuina de l'Eri ha dit...

Hola!
Quna veig sardines escabetxades no puc deixar de pensar amb la meva àvia que les feia boníssimes ... no he tastat mai una com les d'ella i crec que les feia com tu. Molt bé per l'escabetx! Petonets

Lo forner de Ponent ha dit...

Hola! Sóc un seguidor teu i company gastroblocaire! Les meves millors felicitacions per aquest bloc tan complet! Jo tot i que fa un any que el tinc, tot just començo i fa poc li he donat embranzida. Per si t'interessa, et poso l'enllaç.

http://lofornerdeponent.blogspot.com

Molta sort!

Roger

Fem un mos ha dit...

M’encanten les sardines en escabetx, les faig gairebé com tu, mira que n’estan de bones.
Molts petons

La Taula d'en Bernat ha dit...

Espero que la pau d'Isona i l'aroma d'aquests ametllers floirits hagi alleujat una mica aquests sentiments tan feixucs!

Una abraçada!
La Taula d'en Bernat

Teresa ha dit...

Moltes gràcies, de veritat! poc a poc anem intentant tornar a la rutina, quin remei, però m'està constant força, ens està costant. A qui li agrada la cuina ja sabeu que ens relaxa, a mi no em fa mai mandra posar-m'hi, això si, per fer coses dolcetes, i, a poc a poc, van entrant les ganes.
Petons!

Sanergia Cardedeu ha dit...

Hola m'agrada molt la teva recepte
esta molt bé, i son molt bones.
Tens una alatre recepte per fer les sardines i que no s'haguin de freguir.
Moltes gràcies
Judit de Cardedeu

Seguidors