Aquest any hem fet el pa de Sant Jordi, que des de fa uns quants anys ja és tota una tradició que el gremi de flequers, forners i pastissers, omplin els taulells i aparadors amb aquest pa tant bo, amb gust de formatge i sobressada i que tant va bé per un esmorzar com per a un berenar!
Des de comacasa-res desitgem que tingueu una bona diada de Sant Jordi, i que no hi faltin roses i llibres !!! BONA DIADA DE SANT JORDI !!!
EL CAVALLER
Lo cavaller
Jordi guerrer
cuida avançar
per defensar
del rei la filla
on era el drac
tal premi n'hac:
molt poc après
ell ne fou pres
e fort batut;
dins en Barut
fou escorxat
per mig serrat.
Jaume Roig (1401-1478)
PA DE SANT JORDI
Ingredients
375 g de farina de força
255 g d'aigua
12 g de llevat fresc de forner
1 culleradeta de sal
60 g de sobressada
60 g de formatge ratllat fi (Emmental, Gouda...)
- a la massa de formatge podeu barrejar-hi trosset de nous
Preparació (Thermomix)
En el got de la Tmx posem l'aigua, programem 30 segons, 37º, vel. 1.
Afegim el llevat, barregem 5 segons, vel. 4.
Incorporem la farina i la sal, i amassem 5 minuts, got tancat, vel. espiga.
Retirem la massa del got, la dividim en dos parts, una una mica més gran. (350+280, aprox.)
Posem al got la de aprox. 350 g , afegim el formatge ratllar fi, i barregem 30 segons, got tancat, vel. espiga. Si veiem que no està ben uniforme, repetim. L'aboquem damunt el taulell enfarinat.
Sense rentar el got, posem l'altra part de massa i la sobressada, programem 30 segons, got tancat, vel. espiga. L'aboquem damunt el taulell enfarinat.
De la massa de fortmatge en fem 5 parts, d'uns 70 g aprox. cada una.
De la massa de sobressada en fem 4 parts, d'us 70 g aprox. cada una.
En un motlle rectangular d'uns 20x30 cm, pintat amb una mica d'oli, anem fem les barres alternes, començant i acabant per la de formatge. Tapem amb un drap humit, i fora de corrents d'aire deixem que fermenti durant dues hores.
Preescalfem el forn a 225º. Possem un bol amb aigua per a donar humitat mentre es cou el pa.
Posem el pa al forn i coem 10 minuts a 225º i 30 minuts més a 200º. Comprovem que és cuit doant uns copets a la base ha de sonar a buit.
Deixem refredar damunt una reixeta.
* també el podeu fer en un motlle rectangular més estret i alt, tipus plum cake, quedarà més alt.
Preparació de manera tradicional: en un bol posem l'aigua tèbia, hi desfem el llevat, afegim la sal i anem incorporant la farina. Amassem fins que s'hagi integrat tota i tinguem una massa fina, estirant i plegant la massa ben bé uns 5 minuts. Un cop tenim la massa feta seguim els mateixos passos per a formar el pa.
Serà una mica més laboriós, però quedarà igual de bo!!
13 comentaris:
T'ha quedat molt maco, totes les línees ben separades.
Bon dia de Sant jordi.
Petons.
Un pa molt original . T'ha quedat molt bé i amb elgust de sobresada i formatge deu ser bonissim.
Bon dia de Sant Jordi .
Petons
M'encanta aquest pa!! a veure si el trobo a algun forn avui!! petons guapa i bona diada!
Amb el que m'agrada la sobrassada :). Molt bon Sant Jordi!!
També és la primera vegada que el faig, l´any que ve cau de nou. Feliç Diada de Sant Jordi!!!
aquest any el tinc que tastar!! t'ha quedat magnific!!
Feliç Diada
Doncs no he tastat mai aquest pa, tot i que és cert que ara es troba a tot arreu. No sabia que es fes amb sobrassada. Ha de ser molt bo!
Marta
T'ha quedat perfecte!
La festa de sat Jordi és la meva preferida... Que passis una bona diada!
T' has lluït amb el pa! Aquestes hores ja no deu quedar cap engruna.
Quin pa més original! La sobrassada deu deixar un gustet... !
Besades!
EL pa de Sant Jordi és tan gustós, t'ha quedat guapo de debò !
T'ha quedat ben maco!!!!
Petonets
Hola! Acabem de descobrir el teu blog i ens ha agradat moltíssim. Segur que tornem! ;-) Per començar, i amb el teu permís, ens emportem aquesta recepta de Pa de Sant Jordi que ens ha encantat!
A reveure!
Publica un comentari a l'entrada