ÍNDEX DE RECEPTES

14 d’abril del 2016

QUICHE À LA TOMATE, NIÇOISE de Julia Child


Al blog Claudia&Julia vaig veure aquesta quiche de tomàquet i alguna coseta més, i en veure que era del llibre en què es va basar la pel·lícula Julie&Julia, que em va encantar i que segur haureu vist, no vaig  dubtar en fer-la de seguida, tant, que ahir mateix va caure per sopar! no van quedar ni les engrunes! què bona la vam trobar!!  La propera vegada faré jo la massa brisa perquè com ha de reposar 2 hores ahir no em donava temps, i segur que encara estarà més bona. Aquesta quiche és una mica diferent de les que fem normalment, no porta nata i l'ingredient principal és el tomàquet. Com comenten Claudia&Julia, una quiche molt mediterrània...tomàquet, anxoves, olives...
I com el llibre ja s'ha editat en espanyol, aquest Sant Jordi me'l demano, al menys un, són dos volums! aquí
QUICHE À LA TOMATE, NIÇOISE
Ingredients 
(per a 4-6 persones)
Pasta brisa
140 g de farina
85 g de mantega freda tallada a daus
25 g de llard a trossets petits
3-4 1/2 cullerades d'aigua freda
Opcional: us pessic de sucre
Farcit
40 g de ceba picada fina
900 g de tomàquet, pelat, sense llavors i picat.
1 tomàquet en rodanxes per a decorar
1 ou i 3 rovells
8 filets d'anxoves i l'oli d'aquestes
3 cullerades de pasta de tomàquet (tomàquet concentrat, a Mercadona en tenen)
Olives negres sense pinyol
25 g de parmesà ratllat
Un pessic de pebre vermell
3 cullerades de julivert picat
1/2 c/p d'orenga, alfàbrega, farigola (podem fer una mica de cada, jo vaig posar orenga)
1 c/p de pebre negre molt
Oli d'oliva verge
Elaboració
Pasta brisa
Posem tots els ingredients menys l'aigua a l'amassadora que tingueu, amb l'accessori de la pala i a alta velocitat barregem, anem parant, ho fem 4 o 5 vegades, hem d'aconseguir una textura d'arena. Ho fem en vàries vegades perquè la massa no agafi temperatura, ja que porta certa quantitat de grassa.
Un cop tenim la textura arenosa hi afegim 3 cullerades d'aigua freda, posem en marxa l' amassadora, si fa bola és senyal que la tenim al punt, sinó afegim una mica més d'aigua.
Traiem la massa damunt de la taula enfarinada i la treballem una mica, hem d'aconseguir una textura fresca i suau (Com no l'he fet no en se el resultat...). Tapem amb film i deixem reposar a la nevera un mínim de 2 hores.
U  cop tenim la massa reposada, l'estirem damunt una superfície enfarinada i amb l'ajuda d'un corró l'estirem, li donem forma circular i d'un gruix d'uns 4mm.
Amb compte enrotllem la massa al corró i la col·loquem en el motlle, prèviament engreixat i enfarinat.Tallem la massa sobrant, cobrim amb paper de forn, a sobre hi posem les boles ceràmiques o alguna llegum ( jo ho faig amb cigrons), i coem durant uns 10 minuts a 200º, forn preescalfat. Retirem les boletes o cigrons i el paper i coem durant 2 minuts més.
Si compreu la massa, només cal col·locar-la en el motlle, punxar-la bé i coure-la seguin les instruccions del fabricant. Jo vaig pintar tot l'interior amb ou batut, d'aquesta manera forma una capa que la protegeix de la humitat del farcit i no s'estova tant.
Retirem del forn i reservem
Farcit
Piquem la ceba i la sofregim amb una mica d'oli, que quedi rosseta però que no es cremi, afegim els tomàquets pelats i sense llavors picats. l'all ben picat, les herbes aromàtiques, la sal i el pebre ( jo vaig posar una mica de sucre per a traure l'acidesa del tomàquet). Coem uns 10 minuts, fins que l'aigua dels tomàquets s'hagi evaporat. Retirem del foc i deixem que perdi una mica de temperatura.
En un bol batem l'ou i els rovells, afegim les anxoves picades, la pasta de tomàquet, 3 cullerades d'oli (comptant el de les pròpies anxoves), el julivert picat, el pebre vermell i la mica de cayena. Barregem bé. a continuació afegim el sofregit de tomàquet i ceba, barregem , rectifiquem de sal si cal, penseu que l'anxova ja és salada, i reservem.
Aboquem el farcit damunt la massa brisa cuita en blanc, ratllem el parmesà i repartim per sobre, fem rodanxes fines de tomàquet i les col·loquem per sobre del formatge i repartim olives negres al nostre gust.
coem durant 25-30 minuts a 190º, amb el forn preescalfat.
La podem consumir tant calenta, tèbia i com no freda!
Acabada de sortir del forn! quina bona olor...





9 comentaris:

lolines ha dit...

Es bonissima!!!! la he menjat.

Palmira POM ha dit...

Una tarta salada sempre és una opció genial! Me l'emporto!
Petons
Palmira

GEMMA ha dit...

Em van regalar el llibre de la Julia Child per nadals i aquesta es una de les receptes que he fet!!
A casa els va encantar i lo que no porta nata va molt be per els intolerants a la lactosa.
Petons

Eva ha dit...

M'encanten les quiches!! i aquesta és força sana sense nata, així que me l'apunto, un petó!!

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

Qué maca queda amb les rodanxes de tomàquet i llegint la llista d'ingredients ja em sembla bona, a part de que ens estalviem la nata, millor que s'acosta l'estiu.
Petons.

sandra/ josemaria ha dit...

Que bo

La Cuina de l'Olga ha dit...

Mmmmm...molt bona!!! M'agrada molt la combinació d'ingredients....les anxoves i les olives negres m'encanten!!
Petonets,
Olga

Miquel ha dit...

Fantástica tarta salada muy bien combinada.
Bon cap de setmana

Bruixes a la cuina ha dit...

Tomates, olives, anxoves... no pot ser més de casa! Molt bona!! I feta tota casolana! Fins i tot la pasta brisa! Molt bona! I no coneixia a la Júlia Child. Jo diria que m'acabes de crear una necessitat Teresa! ;)
Petons

Seguidors