ÍNDEX DE RECEPTES

13 de novembre del 2011

PA DE CALATRAVA ( PUDING D'ENCENALLS)

El pa de Calatrava ve a ser com un  puding típic de la cuina murciana. L'acostumen a fer amb pa de motlle o melindros secs. El nom li ve donat per la forma, allargada, perque originariament era amb pa i perquè és cou al forn.
No tenia pensat quines postres fer pel diumenge i quan vaig comprar el pa, veig que tenien una panereta plena d'encenalls, ben torradets, trossets de croisans, coques...una manera d'aprofitar els que sobra i que per si  sols ja són boníssims. Doncs bé, en vaig comprar uns quans pensant en menjar-los amb un cafè, però no se perquè vaig pensar en el pa de Calatrava, no em digueu per què! i ... pensat i fet, vaig mirar receptes, totes diferents... quina agafar, quina és la més bona... La recepta que us poso és una mica d'aquí una mica d'allà, tampoc té cap secret, la base com el flam, afegir en aquest cas els encenalls i coure'l al forn, al bany maria!, El resultat, excel·lent!!!
PA DE CALATRAVA  o  PUDING D'ENCESALLS
Ingredients
1 l de llet sencera(jo la poso semidesnatada)
5 ous
125 g de sucre
150 g d'ensenalls
Branca de canyella
Pell de llimona
50 g d'ametlla picada
50 g de pinyons
100 g de sucre
Culleradeta d'aigua
Preparació
Primer farem el caramel, posem en un cassó o paella els 100 g de sucre i la culleradeta d'aigua, deixem que el sucre es fingui i agafi un color marró fosc, vigileu que no es cremi. el repartim bé per la base del motlle i una mica les parets. Torrem els pinyons i l'ametlla picada i repartim per la base, en reservem una mica .
En un cassó posem la llet, el sucre, la canyella i la pell de llimona, sense part blanca, fem arrencar el bull, traiem del foc i deixem refredar una mica, així també agafarà el gustet de la canyella i de la llimona. En un bol batem els ous, com per a fer truita, afegim la llet i remenem bé, hi aboquem el encenalls, que els haurem tallat a trossets més petits, remenem bé perquè s'estobin una mica. Aboquem aquesta barreja al motlle. Acabem de repartir per sobre els pinyons i l'ametlla que havíem reservat.
En una safata una mica fonda hi col·loquem el motlle, posem aigua fins la meitat del motlle, enfornem durant uns 45-60 minuts, a 180º, per saber si és cuit, el punxem o toquem una mica per sobre per veure si està ben quallat.
Bon profit !

11 comentaris:

María ha dit...

Tiene un aspecto realmente delicioso. Un besazo.
cosicasdulces.blogspot.com

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Des que el vaig tastar fa pocs anys que l'he feet unes quantes vegades.
Està molt bo.
Petons.

starbase ha dit...

Visca els púdings, els adoro.
No hi ha dolç més sucós!!

No coneixia el nom de Pan de Calatraba, la veritat :D

Tapa't de tapes ha dit...

Púding... que bons que són, i amb fruits secs ho trobo molt original.

trifasic de baileys ha dit...

M'encantaaaaa!!! un puding delicios per començar el dia amb energia!! petons

Chez Silvia ha dit...

El vai fer molt semblant amb trossos de croissant i ens va agradar moltíssim, aquest m´el recorda molt!!! petons

QUIMA ha dit...

Té molt bona pinta ......i a més una bona recepta per aprofitar algun trosset de bescuit que ens hagi quedt.
Petons

Gemma ha dit...

M'encanten els púdings per aprofitar les sobres de brioxeria seuqes i que ja no vol ningú. Queden boníssims!

Visc a la Cuina ha dit...

Ostres, quina pinta, ara mateix me'n cruspiria un bon tros!

MaryLou ha dit...

M'agraden molt els pudings! t'ha quedat molt maco i segur que no quedar ni una engruna!
Petonets

Catieu ha dit...

M'emporto aquesta recepta!!! tinc un amic que li encanta i sempre me'n demana. Ja no tinc excusa!!!
Petonets

Seguidors