ÍNDEX DE RECEPTES

20 de setembre del 2010

MELMELADA DE FIGA


Si us agraden les figues, us recomano que en feu melmelada! Així podreu menjar-ne tot l’any, ja sigui acompanyant una torrada, un pastís, un gelat....

Aquesta està feta amb figues “Coll de Dama”, el nom li ve donat per la seva forma allargada que fa que sigui alhora elegant, de coll curt, de pell fina i color morat fosc, per dins vermella i carnosa i, dolça i fina de menjar!
A falta de tenir o trobar una figuera a mà, aquestes les vaig comprar a la Juanita, pagesa de Sant Climent de Llobregat, acabades de collir i de tota confiança!
Com que sempre en queda una mica que no cap a cap pot i no n’hi ha per a un altre, i sinó t’ho fas venir perquè així sigui..., el diumenge en vam afegir una mica al mató amb mel que teníem de postres, va quedar boníssim! i la melmelada super!

MELMELADA DE FIGA (Coll de Dama)

1 kg de figues
400 g de sucre
Suc d’una llimona
Un trosset de branca de canyella

Les rentem molt bé amb aigua abundant, els tallem el coll i les partim en quatre trossos.
Les posem en una olla i hi afegim el sucre (proporcional al pes de figa), el suc de llimona i la branca de canyella (un trosset). Deixem macerar una estona, unes dues hores si pot ser, i coem a foc baix, remenem de tant en tant. Al cap de mitja hora, traiem la branca de canyella i triturem, més o menys segons ens agradi de textura. Deixarem coure uns 30-40 minuts més, remenant constantment perquè ara si que se’ns pot enganxar i agafar mal gust. Fem la prova de deixar-ne refredar una mica en un plat i mirar si ja la tenim al punt.
Prèviament haurem fet bullir els pots i els tindrem nets i escorreguts.
Els omplim amb la melmelada en calent, tapem bé i els posem, drets, en una olla amb aigua bullint, que l’aigua els cobreixi, durant uns 10 minuts.
Deixem refredar i guardem en lloc sec i fresc.






18 comentaris:

Helena ha dit...

La melmelada de figa és de bogeria, a mi se'm cauen les llàgrimes mentre me la menjo jejej, mencanta. Aquest toc de canyella el tindré en compte per la pròxima vegada que en faci

Fins aviat! ;)

Teresa ha dit...

A mi també m'agrada força! el toc de la branqueta de canyella és molt subtil, no es nota un gust de canyella, sinó que li trobes un no se què!
Que tinguis bon dia!

Gemma ha dit...

Mmm.... és de les meves preferides! I si és amb cor de dama, llavors ja és espectacular!
Amb el mató ha de lligar moltíssim ;)

Mª Ángeles Sánchez ha dit...

Una de las mermeladas más ricas y suaves que he hecho y he probado, aunque por el aspecto, por las pepitas, no lo parezca.
ESte verano, con brevas de mi madre, he hecho varios botes, y la pena es ue como he regalado, no me queda ninguno.
El año que viene hago más.

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Molt bona, fa molts anys que la faig, va ser la primera melmelada.
La canyella l'hi posso en pols i abans de apagar el foc una miqueta de brandy.
Amb mató ha de estar per llepar-se els dits.
Petons.

El pare ha dit...

Teresa, ja saps que no sóc gaire de postres, però és que les figues em fan perdre l'oremus, fresques, en melmelada, seques...
Em sembla que em decidiré a fer-ne.
Una abraçada.

starbase ha dit...

Proablement la mermelada de figa sigui la meva favorita. I com que la figa és tan estacional encara me la fà més apetitosa... quin color!!

Anònim ha dit...

Jo volia fer-ne però les figues de casa d'aquest any no estan massa bé... serà per les pluges?

Encara en queden per madurar però les que he collit no valen res :(

N'hauré de comprar a la fruiteria perquè veient aquestes fotos... tenen una pinta genial!!!

Victòria.

Teresa ha dit...

Gemma, avui tornaré a menjar-ne també amb mató, com dius hi va molt bé!
Mª Angeles, a mi me gusta tambien regalar... y me pasa como a ti! de alguna siempre me quedo corta. Ahora de doy una vuelta por tu blog!
Cocinera de Betulo,Manel, Starbase, Victòria, si us agrada proveu-la, no costa gens! Manel. no perdis l'oremus i fes-ne un quilet!
petons!

Alfons ha dit...

Tot i que a casa no som molt de melmelades, la de figues és sempre la que menys dura, és la nostra preferida....aixi és que veient la teva, probarem de ferla

Visc a la Cuina ha dit...

T'ha quedat amb un color i una textura preciós, hi ficaria la cullera ara mateix!

Chicane ha dit...

Excelente pinta! a mi me encanta esta mermelada de higos con Foie un aperitivo exquisito!

http://harkyto.blogspot.com/

Anjo ha dit...

M'estranya molt que tothom quedi tan content, perquè tot i que fa venir ganes de fer-ne em quedo amb cara d'enze veient que
1.- Tots els comentaris són de dos dies seguits, i s'ha acabat.
2.- No diu la quantitat d'aigua que hi va.

Potser és que els que més o menys saben com fer melmelada ja saben les quantitats, però em fa tuf de que no són del tot verídics.

Anjo ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Toni ha dit...

Per favor no poseu sucre blanc a les mermelades! utilitzeu sucre natural(Panela a poder ser) ecològic. Ets el que menges!

Anònim ha dit...

Anjo, jo n'acabo de fer. No hi he posat aigua. El que sí he fet és barrejar amb les figues unes prunes "colló de frare" massa madures per menjar-les i....ha quedat boníssima¡¡¡

Nivaira

Nuska ha dit...

El fer melmelades ja sigui de figa o d’una altre fruita, el deixar macerar el sucre amb la fruita, aquesta barreja fa el seu propi suc, no s’ha de posar aigua

Unknown ha dit...

Des de que vaig veure la teva recepta cada any faig melmelada de figues tota la família i amics la prova Boníssima moltes gràcies!!!!

Seguidors