ÍNDEX DE RECEPTES

11 de maig del 2011

MELVA EN CONSERVA (amb oli)

La melva és un dels peixos blaus, al igual que la tonyina i el verat. Té el cos allargat, platejat amb tons blaus foscos, amb to més clar al ventre i el cap negre o púrpura. No té escames, i fas uns  50 cm de llarg, encara que pot arribar a 1 metre. Es tracta d’una varietat del bonítol, s’assembla molt al seu cos, es diferencien per unes ratlles més fosques a la zona dorsal i per una major separació entre les seves aletes.
Els exemplars adults viuen en zones costeres, en profunditats de fins a 10 metres. Es mou en bancs i realitza gras migracions. S’alimenta de peixos de mida més petita, crustacis i calamars.
La melva pertany als considerats peixos blaus i la seva carn és rica en àcids omega-3. Ric en vitamines del grup B,  millorant la síntesi de material genètic i regulant el funcionament dels sistemes defensiu i nerviós. Vitamines liposolubles A i D, fan que l’organisme tingui una millor resistència  a les infeccions, reparant els teixits. La vitamina A actua sobre el funcionament d’òrgans vitals com el fetge, mentre que la D absorbeix el calci fixant-lo en els ossos. Ens aporta minerals com el fòsfor, magnesi, ferro i iode, encarregats aquests de enfortir els ossos, l’activitat muscular i el sistema digestiu.
Així que veient totes aquestes propietats beneficioses que ens aporta d’aquest peix, que el preu és molt assequible i que és molt bo i gustós, no ens queda altra que consumir-lo d’una manera o altra!  A la planxa queda molt bo, jo aquesta vegada n’he fet conserva amb oli. Ja us diré si ha quedat bo, l’he de deixar reposar uns dies abans de consumir-lo.
La recepta la vaig veure al bloc  “El cocinero fiel”, que he fet varies coses d’ell i donen molt bon resultat. Aquesta recepta la podem fer també amb tonyina o verat. Us poso l’enllaç del vídeo de la recepta d’ell, que està molt bé. AQUÍ "El cocinero fiel"

MELVA EN CONSERVA  (amb oli)
Ingredients
1 melva
Llorer, farigola, romaní
Pebre negre en gra
Sal (dos cullerades soperes)
Oli d’oliva verge
Preparació
Quan comprem la melva demanem que ens la facin en rodanxes gruixudes, o si ens agrada més, que ens treguin el cap i l’espina, així ja tindrem dos filets nets que haurem de tallar en trossos d’uns 3 dits.
En una olla posem aigua i els talls o rodanxes  del peix, afegim la sal, i fem bullir uns 10 minuts (veureu que fa una escuma que anirem traient). Passat aquest temps, posem en un escorredora i deixem que es refredi.
Mentre tant, esterilitzarem els pots on vulguem guardar la conserva. En una olla posem els pots de vidre i les tapes i fem bullir durant uns 10 minuts, els traiem i deixem boca a baix damunt d’un drap.
Quan el peix és fred, li traiem la pell, les espines i la part de carn fosca, que té al voltant de l’espina i que pot donar un regust amarg.
Anem col·locant els trossos dins dels pots, no cal que estiguin molt atapeïts, afegim el llorer, la farigola i els grans de pebre negre. Cobrim amb l’oli, tapem bé i fem bullir coberts d’aigua durant uns 10 minuts. Deixem refredar i esperem uns dies abans de consumir-ho.

16 comentaris:

Patry ha dit...

M'agrada!! Aquest és un dels plats que més m¡'agarden de la cuina de la terra. El meu pare fa una melva que tira d'esquena de lo boníssima que la fa. Aquest any intentaré fer-la jo mateixa, i a vore què ix. :))
La teua té una pinta molt, però que molt bona!
Gràcies, petonets!

SILVIA ha dit...

Està molt bé fer les conserves a casa ja que penso que mengem massa aliments de llauna que porten molts conservants...
M'ha agradat molt la idea, ja la provaré.
Petons

Zeditas ha dit...

Tiene que estar buenísimo!!!

asj ha dit...

Pues se ven unos lomos buenísimos, no sabía que era tan fácil, me gusta!

besos

Anirac ha dit...

ma mare feia una conserva semblant amb tonyina..que bo!!
ho provaré...

Cristina ha dit...

Quantes qualitats que té la melva...i amb la teva conserva més natural ja no pot quedar

La Taula d'en Bernat ha dit...

No coneixia aquest peix, però veig que és ideal per fer conserves i segur que no té res a envejar a la tonyina. Una bona alternativa per evitar el consum d'un peix que sembla que comença a escassejar!

Fins aviat!
La Taula d'en Bernat

Anònim ha dit...

Una recepta fantàstica, les conserves casolanes queden genial!! Me l'apunto!
Petonets
Sandra

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

No he fet mai conserves de peix i en tinc ganes.
Prenc nota a veure si m'animo.
Petons.

Maria Dolores ha dit...

No he preparado nunca estas conservas pero me llaman mucho la atención tengo que animarme a prepararlas.
Saludos

Gemma ha dit...

No he fet mai cap conerva de peix! M'has deixat ben sorpresa, ja diràs si ha quedat bo ;)

Fem un mos ha dit...

La melva es un peix que no he provat mai, el buscaré per provar-lo
Petons

La cuina de l'Eri ha dit...

Hola,
Això de les conserves fetes a casa... cada dia m'agraden més. I aquesta em sembla que ha de ser molt, molt bona. Petons

Visc a la Cuina ha dit...

Si el meu home en pesca alguna, t'asseguro que provo de fer aquesta conserva, ha de ser boníssima!

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Molt i molt interessant, mai he fet aquest tipus de conserva. gràcies per la idea, veig que t'ha quedat fantàstic

Anònim ha dit...

L'estic fent ara!

Seguidors