ÍNDEX DE RECEPTES

1 d’abril del 2015

SABÓ (en pastilla)


 Avui us porto una recepta que no es menja... sabó! Sabó de mans i cos que podem perfumar al nostre gust, afegir diferents olis com el de coco, ametlles... Un sabó ens permet reciclar aquell oli dels fregits que no sabem què fer amb ell, encara que ara hi ha punts de recollida d'aquests olis, de vegades no ens queda a prop i acabem fent el que no s'ha de fer...tirar-lo per l'aigüera! Un altre dia us ensenyaré el que faig per a rentar la roba, que si el feu us agradarà i no en comprareu més...veureu quina roba més esponjosa i quina olor més bona fa!
SABÓ
Necessitem:
1 l d'oli 
340 g d'aigua destil·lada
146 g de sosa càustica (98%)
Aromes,  herbes d'olor, altres olis com de coco, ametlla...
Envasos de llet, sucs...
Preparació
Com hem de treballar amb ingredients corrosius, ens protegirem amb guants. Si teniu alguna màscara, sinó amb un mocador, ens hem de tapar la boca i nas perquè quan  barrejarem l'aigua i la sosa es desprèn un vapor que no és tòxic però provoca tos , i molesta!
Primer farem el llegiu, en un bol metàl·lic posem l'aigua destil·lada i amb compte hi aboquem la sosa càustica ens tapem la boca perquè els vapors que desprèn empipen una mica, remenem amb espàtula de fusta fins que s'hagi dissolt, notareu que agafa temperatura. Reservem
A continuació en un cassó escalfarem l'oli a uns 40º. Retirem del foc i a poc a poc sense deixar de remenar, anem afegint el llegiu que hem preparat (aigua+sosa). Veureu que poc a poc va canviant de color,  es va fent blanquinós i més espès. A mà s'ha de remenar molta estona, per això avancem feina amb el túrmix, que ens ajudarà a barrejar més de presa, quan tingueu una consistència com de crema catalana omplim els motlles, que com veieu també són reciclats, envasos de llet, suc... oberts per un lateral, ens aniran super bé! Tapem amb un  drap i deixem reposar durant al menys 24 h, jo el vaig tenir a punt en 48 h.
És el moment de tallar-lo, després s'endureix i costa molt, amb un ganivet o estri que talli bé, jo ho vaig fer amb un tallador de patates que fa aquestes ones. Recordo que a casa meva hi havia un fil-ferro lligat a cada extrem d'una canya, era un tallant perfecte!
Si voleu estampar, posar la marca... és el moment ja que després serà massa dur i no es pot.
Jo tenia romaní florit i hi vaig posar alguna fulla i flors, però les flors en contacte amb la sosa es van descolorir...
Un cop l'hem tallat, fins passades 5 - 6 setmanes no estarà llest per a poder fer-lo servir.
* Si hi afegiu un altre oli (coco, ametlla...) heu de restar el pes d'aquest del pes total que vulgueu fer.
* Les aromes les afegim al final, abans d'abocar-lo en els motlles.
* Ho vaig veure al programa Ja t'ho faràs de TV3. Podeu veure vídeo (aquí)


6 comentaris:

esborrar ha dit...

Que xulo fer el teu propi sabó! Fa dies vam veure al programa "Ja t'ho faràs" (TV3) que en fèien i des d'aleshores les nenes no paren que volen fer-ne! Com qualsevol altra recepta, és gratificant veure que aconsegueixes que quedi bé, oi?
Marta

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Apa quina quantitat de sabó!!
T'ha quedat molt bé i segur que fa una bona oloreta.
Petons.

VISCalacuina ha dit...

M'encanta aquesta entrada per fer sabó, jo també en faig a casa, t'han quedat molt bonics!

MaryLou ha dit...

Qué maco! Jo vaig fer una vegada, més senzill, però treia les taques...

MaryLou ha dit...

Qué maco! Jo vaig fer una vegada, més senzill, però treia les taques...

Anònim ha dit...

Si tenim sosa càustica del 50% quina proporció hem de fer?? He de posar quasi el doble de sosa??

Seguidors