ÍNDEX DE RECEPTES

9 de gener del 2017

TORTELL DE REIS

Passades les festes tornem  al dia a dia... 
Aquest any el tortell de Reis vaig fer-lo amb una nova recepta, per provar... això que el que faig sempre queda molt bo, i el vaig farcir amb massapà, que a casa sempre m'ho demanaven i jo m'hi resistia ...  la prova ens ha agradat molt! tot un èxit! va quedar súper bo molt esponjós i ben gustós!
A l'últim moment tafanejant per google vaig veure a El Comidista el video del Josep Ma. Rodríguez, de La Pastisseria de Barcelona, campió del món de pastisseria 2011 i em va donar prou confiança com per a fer-lo, per què no provar? i molt contenta del resultat!
AQUÍ podeu veure el vídeo, que us quedarà molt més clar!
TORTELL DE REIS
Ingredients
200 g de farina de força
125 g de mantega
100 g d'ou
4 g de sal
20 g de sucre
5 g de llevat fresc de forner
20 ml de llet
6 g de mel o sucre invertit
Un rajolí d'aigua de tarongina (afegit, la recepta original no en porta)
Sucre humitejat amb anís
Fruites confitades
Anís (per a pulveritzar el tortell)
Massapà
100 g d'ametlla marcona molta
100 g de sucre
10 g de clara d'ou
Elaboració del massapà
En un bol barregem molt bé tots els ingredients, amb les mans, amassem fins a notar que el sucre s'ha integrat bé, en fem un cilindre, l'emboliquem amb film i reservem a la nevera.
Elaboració del brioix
En el bol de l'amassadora o robot que tingueu, sinó en el què amassareu a mà, posem els ingredients secs, després anem afegint la resta d'ingredients llevat de la mantega. Amassarem a velocitat baixa, jo amb la KA, accessori pala, a 2-3, durant uns 10 minuts, obtindrem una massa que encara no és gens elàstica, ara afegim la mantega tallada a daus i seguim pastant durant 3 minuts, per a que la mantega s'integri amb la massa , el resultat serà una massa fina i elàstica. La traiem del bol i bolegem tot fent una bola, emboliquem amb film i deixem reposar a la nevera un  mínim d'una hora. Si no hem de farcir amb massapà, li donem la forma rodona del tortell amb el forat al mig, jo poso en el forat un got o motlle rodó d'emplatar untat amb oli, d'aquesta manera conservarem un cercle perfecte, sinó la massa quan va fermentant el taparia.
Traiem la massa reposada damunt de la taula una mica engreixada amb oli de girasol, l'estirem fent un rectangle de la mida que hem fet el cilindre de massapà, posem aquest en l'extrem superior curt del rectangle i l'anem embolicant tot estirant una mica amb la mateixa massa ja enrotllada fins que tenim un cilindre, obrim un extrem i fem entrar l'altre, de manera que ens quedarà un cercle ben rodo amb forat! Per a que conservi el forat farem lo del got o motlle d'emplatar. Deixarem reposar fins a que dobli el seu volum...jo com anava justa de temps i ara costa més que les masses pugin, pel fred, el vaig deixar tota la nit dins del forn tapat amb film (forn apagat, eh?). Només haurem de preescalfar el forn a 180º, pintat amb ou batut el tortell, posar les fruites, ametlla, sucre... i coure'l a 180º durant 15 minuts (jo vaig posar baix i aire).
així que el traiem del forn donem uns copets al cul de la safata per a que no perdi volum (això diuen els entesos...) i el ruixem amb anís.
Només us queda gaudir d'un bon tortell!!


7 comentaris:

lolines ha dit...

Un tortell super-bo.

sandra/ josemaria ha dit...

bonissin

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

A mi m'agrada molt el tortell amb massapà, el vaig fer un any.
Es veu impressionant, ja sé que ara no toca que ja ha passat Nadal, però em menjaría un bon troç ara mateix.
Petons.

La Cuina de l'Olga ha dit...

Ho tinc clar! El tortell de Reis de l'any vinent....farcit de massapà! Apuntat!
Petonets,
Olga

Palmira POM ha dit...

Un senyor tortell! Té una pinta boníssima i a més el massapà dins del tortell sempre m'ha encantat!! Quina sort tenen a casa teva!
Molt bon any 2017 i una abraçada ben forta des de París!
Palmira

Cristina ha dit...

Aquesta recepta de pastisseria l´he de fer...sí o sí...Saps que m´ha temptat el ruixat d´anís?

trifasic de baileys ha dit...

no em va tocar ni el rei ni la fava!! el que més m'agrada és el que està farcit de nata!! m'encanta! petons

Seguidors