ÍNDEX DE RECEPTES

31 de març del 2020

PANADONS


Ja en van, de publicacions, dos de salades!!
Per Setmana Santa a Isona, i Pallars també, és típic fer panadons. Quan era petita era un gran dia! tot el poble feia olor de panadons!!! Primer havien d'encarregar la pasta de pa per a fer-los, i com a les cases no hi havia forn els portaven a coure al forn del poble; però clar, s'
havia de demanar hora perquè la cua era llarga... per a saber quins eren els teus, cada casa posava una marca, una aumetlla a la safata, una branca... alguna cosa que els identifiqués. Veure passar gent amb safates tapadetes pel carrers era divertit, i nosaltres anàvem seguint l'olor... fins que a casa n'anaven a buscar i quina golafreria que en arribar a casa poguessis menjar-ne un trosset! que bo!
Bé, ara tenim la sort que els podem fer a casa quan ens ve de gust! és una sort! però els recods són els records...
Aquests el vam fer ahir per la tarda amb el Jesús, que va fer de pinxe, però que a partir d'ara serà qui els farà perquè li van quedar súper bé!! És un artísta!
Com molts m'heu demanat ja la recepta aquí va!!! feu-los!!!
Les quantitats no us les puc dir exactament perque com sabeu els espinacs s'entornen molt, jo vaig posar dos menats... potser un cop cuits n'hi havia uns 750g (no vaig pensar en pesar-los...)
PANADONS
Ingredients
Espinacs (millor que siguin frescos, però amb congelats també van bé)
Un grapat de panses (a gust, però un bon grapat necessiten...)
3-4 alls picats petits
Un bon ramet de juliver també picat
Massa de pa
Un got d'aigua (200ml)
1/2 got d'oli (100 ml)
Un pessic de sal
Una cullerada de postre de llevat tipus Royal
500 g de farina (aproximadament)
Preparació
Primer hem de preparar els espinacs.
Si són frescos els anem posant en una paella calenta i deixem veureu que primer tenen molt volum però el van perdent... quan ja estan com escaldats els posem en un colador. Ja els tenim tots, ara s'han d'escorrer bé, per tant amb les mans els anem escorrent fent que treguin la major part d'aigua, els posem en un bol. Piquem el julivert i els alls i afegim al bol, reguem amb oli d'oliva verge, sal i pebre al gust, remenem molt bé i reservem.
Fem la massa de pa. En un bol posem l'aigua, l'oli, la sal i el llevat, la farina s'ha d'anar integrant poc a poc perquè dependrà de posar-ne més o menys, anem amassant, quan ja tinguem una massa més consistent la posem sobre el marbre i anem amassant i afegin farina fins a tenir una massa fina i amb consistència, no us passeu amb la farina, la massa ha de ser tova eh?
Dividim la massa en parts iguals, jo vaig fer d'uns 60 g però podeu fer-ho de la mida que agradi. En fem boletes i amb el corró estirem, ho fem que quedi fi, a mi m'agraden finets de pasta. Hi posem una-dos cullerades d'espinacs i tanquem. El tancat també es pot fer de diferents formes, jo faig la que feien a casa... podeu veure a les fotos. Pintem amb una mica d'oli. i...
Coem 30 minuts a 180º, forn preescalfat, han de quedar torradets. A mitja cocció es poden regat amb un rajolí d'oli.
Quan estan cuits els traiem del for i reguem amb oli... deixem refredar i a gaudir!!!
L'olor no té desperdici!!!

 


2 comentaris:

Bet Carbonell ha dit...

Si mai en trobo al forn, sempre en compro, ara tenint la recepta m'hauré d'animar de fer-los!! Fan molt bona pinta


ànims i salut

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

Moltes felicitats al cuiner, l'hi han quedat de premi!
Quedan boníssims amb la massa casolana. Molt bonics els records, ens fan veure que el temps passa volant, esperem que també voli ara.
Cuide-vos!! Petons.

Seguidors