ÍNDEX DE RECEPTES

1 de juny del 2010

ANXOVES

Ja fa uns anys vaig provar de fer anxoves, però no van quedar bé... i em va quedar l’espineta del fracàs!. Aquest dissabte al mercat no vaig poder resistir-me, vaig veure un seitó que gairebé saltava ! I com no, ja em veieu comprant un quilet de seitó i tornem a intentar-ho. Això si, la peixatera em va assessorar molt bé de com preparar-les i el més important, com netejar-les.

Quan ja les tenim preparades les hem de deixar a la nevera un mínim de 3 mesos ! Així que, en el meu cas, si tot surt bé, tindrem unes bones anxoves per la Festa Major! (de Barcelona)
ANXOVES

1 kg de seitó
Sal marina gruixuda
Pot de vidre hermètic

Primer que res hem de netejar el seitó. Traurem el cap i sense acabar de tallar-lo estirarem cap amunt per traure els intestins tot sencers, només estirant una mica amb el cap, surten fàcilment. Això és el més important! No s’ha d’obrir el seitó per la ventresca i buidar-lo (segur que és el que vaig fer la primera vegada...). Un cop els tenim nets de cap i tripa, els rentem amb abundant aigua i els posem en un escorredor, deixem una estoneta que treguin la primera aigua i sang. Tot seguit, anem fent una capes de seitó i salem amb sal gruixuda, i anem posant una altra vegada a l’escorredor, amb un bol a sota de manera que el cul de l’escorredor no toqui al fons del bol, així l’aigua que es va escorrent no mullarà els seitons, i guardem a la nevera. Anem buidant l’aigua que s’anirà escorrent, ja veureu que en fa més de les que us penseu.
Jo els he deixat escórrer dos dies, el segon dia vaig posar un pes al damunt per ajudar a traure tota l’aigua que pogués quedar. Ja veureu que l’ultima és més clara, perquè el seitó ja ha perdut la sang i l’aigua i estan més secs.
Anem col•locant els seitons al pot fent capes alternes de sal i seitó, premem bé per que quedi ben ple el pot i no quedi gens d’espai, acabem amb una capa gruixuda de sal i tapem hermèticament.
Reservem els pots a la nevera, i com us he dit, haurem d’esperar un mínim de 3 mesos per a tenir les nostres anxoves! Es a dir, que fins la Festa Major (de Barcelona) no les podrem tastar ! (si tot va bé!)
Esperarem amb impaciència aquestes anxoves! i tan si ho aconseguim com si no, us ho direm!


21 comentaris:

Cuinera ha dit...

Que ricas! mmm... me gustan mucho! aunque las veo algo complicadillas... a ver si un día me animo! guardo tu receta ;)

Un beso

Alfons ha dit...

esperarem amb tu, impacients, aquests tres mesos per veure si l'experiment funciona... i acoplar-nos !!
Una abraçada

Visc a la Cuina ha dit...

Jo també m'animaré a provar de fer-les com t'han explicat, a veure si queden bones...

dolorss ha dit...

Jo en faig d'anxoves i ja des de el primer moment li poso el pes al damunt... i no les guardo a la nevera.
Peró si la peixetera t'ho ha dit... tu a creure.
A veure si per la mercé mengem unes bones anxoves!!!!!

Petons

Teresa ha dit...

Cuinera, complicadas no són, y si salen bien merece la pena.
Alfons, visc a la cuina,s'ha d'anar provant i insistint...
Dolors, si no queden bé ja et demanaré ajuda!
Petons!

xisca ha dit...

No n'he fet mai , un dia m'he de decidir a fer-les.

Ja ens diràs que tal han sortides, eh?

Una abraçada

MaryLou ha dit...

No ho he fet mai, però m'has deixat sense paraules i aquest cap de setmana sens falta els faig!!!
Petonets

SUSANNA ha dit...

HOLA TERESA, GUAPA TU

A CASA LES EM FET AIXÍ DE TOTA LA VIDA, LA MEVA IAIA JA ELS I FEIA...PERÒ SENSE POSAR-LES A LA NEVERA .( ANTIGUAMENT TAMPOC NI HAVIEN ES CLAR )..CREC QUE ES MILLOR DE POSAR-LES EN FRESC...SEGUR QUE SERÁN MOLT BONES

PETONETS SUSANNA

Fem un mos ha dit...

No ne fet mai, esperaré a veure com et queden, la recepta ja la tinc anotada.
Petons

Anònim ha dit...

La meva mare ja les feia, li va ensenyar a fer una amiga seva de Vilanova i la Geltrú, filla de pescadors. S'hi posaven una tarda i vinga a fer pots. La veritat que el gust que tenen és molt particular, res a dir amb les que venen. La clau del resultat, està en premsar-les bé amb la sal gruixuda. Per consumir-les s'han de posar una mica amb aigua perquè es puguin treure bé les espines. Tot un art.

mercè ha dit...

Teresa,quina paciència...però mira que en són de bones,eh?, a veure què ens en dius del resultat!.He xafardejat pel teu blog i hi ha una colla de cose que m'han agradat molt, com aquest flam de cireres...tot just dilluns vaig fer el meu primer "clafoutís" de cireres i va quedar prou bé...et passaré a veure sovint!

Maduixa ha dit...

Hola Teresa! venia a tornar-te la visita i m'ha fet molt de goig trobar-me amb les anxoves.

No fa gaire vaig pujar una entrada precisament de com salar-les, al menys de com ho fan aquí al nord. Les van preparar uns veïns meus que son pescadors i jo vaig fer les fotos i es clar, les explicacions de l'entrada. No es una cosa que hagi fet masses vegades per tota la feinada que porten, però m'encanten i sempre he pensat que si en pogués fer només unes quantes em tornaria a animar.

Sé que la peixatera t'ho ha explicat així, però, com t'ha dit la Dolorss, jo també penso que no les hauries de tancar hermèticament ni deixar a la nevera. L'anxova necessita molts mesos i assecar-se. Contínuament deixa anar suc, i aquest suc s'hauria de poder evaporar. Precisament per això es molt important un bon pes, que les pressioni i ajudi.

Si vols vine a donar-hi un cop d'ull. Estic segura que t'agradarà veure tot el procés.

De tota manera esperaré a la Mercè a veure com t'han quedat, per que potser per una quantitat tant petita aquest sigui un bon sistema!

un petó bonica :-)

Mercè ha dit...

A casa la meva mare també les fa així i que bones!!! Jo si trobés anxoves fresques també en faria, però noi... no hi ha manera! :(
Petons!

Sara Maria ha dit...

Cauran!! Ja les poso a la llista!!!

GURMET ha dit...

Unes anxoves que de segur trobareas bonissimesss

Pecados da mesa ha dit...

Olá;
Maravilha a reariaceita;
Vou preparar!
Gosto muito do seu blog.
Eu te convido para me conhecer em Pecados da Mesa;
Beijo!.

Maria Paula-BRASIL-

Teresa ha dit...

Maduixa, gràcies! ara mateix em paso pel teu bloc! moltes gràcies!

tintina ha dit...

hola teresa,
he estat buscant per internet a veure perquè no m'ha quedat prou bé la conserva d'anxoves...l'any passat la peixatera d'aprop de l'escala em va dir que traiés el cap i la tripa primer de tot i que no les rentés,i que després comencés el procés..em van quedar molt seques...i això que el tema sal el vaig fer perfecte i vaig respectar el procés de prensar,etc...aquest any he llegit per internet que res de treure cap i tripa al principi i res de rentar..i al cap de dos mesos m'han quedat tendres però blanquinoses,no vermelloses..és correcte? merci

Anxoves de l'Escala ha dit...

No les posis a la nevera, guarda-les en un lloc fosc,sec i fresc. 3 mesos es poc temps (nosaltres les hi tenim 12) i menys encara si les poses a la nevera. Si les tens a fora les calors de l'estiu t'ajudaran a confitar-les.
Bon profit ;)

Beatriz ha dit...

Jo he fet les anxoves i despres de tres mesos, veig que tenen aigua i unes coses blanques. No les he obert pero no se sí es normal?

Joan ha dit...

Si no les rentes i les poses ensangonades, queden molt més bones.

Seguidors