ÍNDEX DE RECEPTES

1 de desembre del 2010

MARTELL DE SANT ELOI


A casa és obligat cada 1 de desembre comprar el Martell de Sant Eloi! Quan va néixer el nostre fill, l’Eloi, aquest nom no s’acostumava a posar, era dels quins no senties habitualment. A nosaltres ens va agradar , quan un dia per casualitat vam escoltar Cançó d’amor i de guerra” on el protagonista és diu Eloi!!! Quan el vam sentir ho vam tenir molt clar, si és un nen, es dirà Eloi!!! I com que en una casa quan n’hi ha un no n’hi a prou, el company de la Laura també s’ho diu!!! Així que ahir a la nit, sense pensar-m’ho gaire, em vaig trobar a la cuina fent dos Martells de Sant Eloi!!!

Sant Eloi és el patró dels qui treballen el metall amb foc: ferrers, mestres d'obra blanca, argenters, joiers..., així com també d'alguns traginers, aquells vinculats més estretament amb l'ofici de ferrar els cavalls. En ser un patró amb tants i tant adinerats devots, els pastissers d'arreu del país fa anys que es van empescar el martell de Sant Eloi, que rememora la principal eina de treball del gremi i contribueix a endolcir la festa.
Eloi va ser un afamat argenter de la França del segle VII. Quan va esdevenir sant, però, va ser aclamat com a patró tant pels argenters com pel conjunt d'oficis relacionats directament o indirecta amb el foc i el metall: des dels ferrers als moneders que fonien moneda antiga per fer-ne de nova, calderers, dalladors, llancers, espasers, ferrovellers que compraven ferro vell per revendre'l....Les pastisseries d'arreu de Catalunya elaboren, cada 1 de desembre, un pastís en forma de martell que simbolitza les indústries metal•lúrgiques. Generalment, el pastís acostuma a ser de brioix, farcit de cabell d'àngel o massapà, amb aplicacions de fruita, banyat en gelatina i que conté una sorpresa al seu interior, generalment una figureta de porcellana que tant pot fer al•lusió al gremi com no.
Tenia aquesta recepta d’una coca de brioix, i vaig pensar que m’aniria bé per a fer-ho. Va pujar molt!, no l’hem tastat, però per l’aspecte i l’olor que va deixar... crec que ho serà!

MOLTES FELICITATS A TOTS ELS QUE US DIEU ELOI !!!

MARTELL DE SANT ELOI
Ingredients
450 g de farina de força
50 g de mantega (a temperatura ambient)
50 g de sucre
Una cullerada d’extracte de vainilla
2 ous
150 g de llet
25 g de llevat premsat (fresc)
1 ou batut
Fruites confitades, pinyons, sucre, anís (per a decorar)
Anís (per a polvoritzar quan surt del forn)
Preparació (Thermomix)
En el got de la Th posem la farina i el sucre, programem 10’’, vel. 5
Afegim els ous, la vainilla i la llet en la què haurem desfet el llevat (llet tèbia), programem 15’’, vel. 6. A continuació 3’, got tancat, vel. Espiga
Deixem reposar en un bol, (el suquem amb oli), durant uns 30-40 minuts. Quan ja ha llevat, podem fer o bé una coca, o dos, o bé fer els martells com vaig fer jo. Pintem amb ou batut, decorem i deixem reposar fins a que dobli el seu volum. Abans d’enfornar tirem per sobre sucre, generosament.
Coem a 200º durant 15-20 minuts. (va molt bé posar un bol o got amb aigua al forn, perquè doni humitat i el brioix pugi més).
Quan traiem del forn, polvoritzem amb anís. Deixem refredar en una reixeta

(informació extreta d'internet, la recepta no us puc dir de quin bloc, ho buscaré!)

23 comentaris:

Cuinagenerosa ha dit...

teresa, aquest martell té pinta d'estar molt bo, m'encanten les coques de brioix, tan flonges, però s'ha de deixar clar que és un martell i en quin sentit s'ha de mirar, perquè té una forma que pot portar molts melentesos ;)

Gemma ha dit...

No coneixia gens la tradició d'aquest pastís, tot i que els meus pares treballen al ram del metall i celebren el St Eloi cada any a la feina... Ja els preguntaré avui si coneixien aquesta tradició ;)
Les coques de brioix queden boníssimes i si van farcides de cabell d'àngel o massapà llavors ja són un vici total i complet!

Fem un mos ha dit...

Les coques de brioix son molt bones i si son farcides de cabell d’àngel encara mes, aquesta esta dient menja’m. Esta molt bé seguir les tradicions, aquesta no la coneixia .
Petons

Teresa ha dit...

Manel, si sabessis el tip de riure que ens vam fer ahir a la nit!!!! em van dir de tot! l'any que ve, la forma millorarà...!
Gemma, jo perquè desde que va néixer l'Eloi, que té 30 anyets, no ha faltat cap any! però abans tampoc coneixi aquesta tradició.Com que els vaig fer una mica sobre la marxa, no els vaig farcir, i tampoc vaig posar sorpresa, i com diu el Manel, la forma..., s'ha de millorar!!
Fem un mos, si que són bones les coques de brioix, i l'oloreta que fa quan es cou..!!

MARÍA JESÚS ha dit...

Se ve riquísimo con esas frutitas, eso hay que probarlo pues no lo conocía. besitos y feliz día...

MaryLou ha dit...

Felicitats als teus Eloi!!!!! no coneixia els martells però segur que són boníssims!!!
Petonets

Miquel ha dit...

felicidades pora el Eloi estas cocas me encantan y como dicen algunos mensajes anteriores al mio con un relleno al interior estas de muerte.teresa gracias a ti ya sabemos lo de St Eloi y eso que yo tambien soy del ramo del metal y no lo sabia
Adeu
miquel

Su ha dit...

Pues me pide un cafecito a gritos.

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

No sabía aquesta historia, gràcies per explicar-la i felicitats als Elois.
Els martells t'han quedat molt bé.
Petons.

Sílvia A. ha dit...

Que maco conèixer totes aquestes tradicions! M'encantes les coques de brioix!

Visc a la Cuina ha dit...

Una tradició ben desconeguda per a mi, i aquest martell ha de ser riquíssim, visca Sant Eloi!

Zeditas ha dit...

Felicidades para Eloi y el martillo te ha quedado genial, no había oido nunca hablar de esa tradición.

cocina-dos ha dit...

Muy bueno, se parece a la masa del roscón que hacemos por Zaragoza.
La forma muy divertida
Buen trabajo

starbase ha dit...

EStic amb el Manel, em pensava que l'Eloi era un boy de despedida de soltera hehehehe.

Ara, una pinta boníssima :))

cocina con sabor ha dit...

Que maco t'ha quedat i que bo, segur...

Petonets

Brunera ha dit...

Gràcies Teresa per la recepta !!!

Vull que sàpiga's que he prova varies masses per fer la Coca de Sant Joan i cap de les que he provat m'ha convençut no acabaven de pujar tot el que volíem i el sabor..., però ahir vaig fer aquesta recepta (amb forma de coca) i ens ha encantat, l'única cosa que vàrem trobar a faltar es una mica més de dolçor a la massa, saps si amb una mica més de sucre la massa ens quedarà igual de pujada ??

Gràcies de nou, vaig gaudir molt veient com pujava la massa durant la fermentació, però més mentre estava al forn

Teresa ha dit...

Brunera, crec que si hi poses uns 50 g més de sucre anirà bé igualment, jo, sempre tendeixo a treure'n una mica... Quan veus pujar la massa... quin goig! i l'oloreta que deixa en coure's??
M'alegro que us hagi agradat!

Anònim ha dit...

Esa forma no es de martillo...

Tallat ha dit...

Estic fent la recepta i la mantega? Quan és s'hi posa?

Tallat ha dit...

Estic fent la recepta i la mantega? Quan és s'hi posa?

Tallat ha dit...

Estic fent la recepta i la mantega? Quan s'hi posa?

Tallat ha dit...

Estic fent la recepta i la mantega? Quan s'hi posa?

Tallat ha dit...

Estic fent la recepta i la mantega? Quan s'hi posa?

Seguidors