ÍNDEX DE RECEPTES

15 de febrer del 2016

BUNYOLS DE L'EMPORDÀ

Com mana la tradició en temps de Quaresma els dimecres i divendres toca fer i menjar bunyols!! El bunyol és una massa de pasta d'aigua, llevat, farina i ou, de forma arrodonida o amb un forat al mig, i podem fer-los dolços o salats. Bunyol ve de bony... deu ser perquè la seva forma és irregular i mal feta... tots queden diferents, i per això de vegades quan una cosa surt malament diem "t'ha quedat fet un bunyol...". La forma pot ser arrodonida com en el cas dels de vent o amb un forat al mig o clot, com aquests, típics de l'Empordà, anomenats brunyols. La diferència que trobem d'uns amb els altres és  la textura, els de vent flonjos i aptes per a farcir, o com aquests de textura més consistent, però esponjosa i humida. Molt, molt bons!! De receptes n'hi ha moltes, i segur que tots són bons! animeu-vos i poseu mans a la massa!! ja veureu com us ho agrairan!
BUNYOLS DE L'EMPORDÀ
Ingredients
500 g de farina fluixa (vaig posar de rebosteria)
150 g d'aigua
125 g d emantega
100 g de sucre
30 g de llevat de forner
5 g de sal
2 ous
Pell de llimona ratllada
1/2 copa d'anís
Canyella en pols
Oli de gira-sol per a fregir
Elaboració
En un bol ample posem tots els ingredients menys l'aigua, barregem i anem afegint l'aigua (tèbia) a mesura que la massa admeti, potser no caldrà tota (això dependrà de la farina, de si l'ou és més o menys gran...) i amb una mà anem integrant tots els ingredients. Ens ha de quedar una massa fina i tova però que no s'enganxi a les mans. En el bol enfarinat la deixem reposar fins a doblar el seu volum.
En un cassó posem l'oli de gira-sol i quan sigui calent anem fent pessics de massa, fem una boleta (no massa gran perquè creix en coure's) i amb l'ajuda dels dits fem un forat al mig i fregim. Els trairem de l'oli i deixem sobre paper que absorbent per a traure l'excés d'oli, tot i que és una massa que no queda gens oliosa. Ruixem amb una mica d'anís i arrebossem amb sucre en gra.
Font: recepta base a Vilaweb aquí

11 comentaris:

ISABEL ha dit...

Quina pintorra aquest bunyols.
Tindre que posar-me les piles.
Una abraçada

Cristina ha dit...

Això és de gordus, gordus...jejeje.

Bruixes a la cuina ha dit...

Bunyols!!!!!!!! Que bons!!!! Ja comencem a veure'ls per la xarxa i la veritat és que em fan venir moltes ganes de posar-m'hi també: m'encanten Teresa!!
Una abraçada

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

Qué bons sont els brunyols, però tenen molt perill, sembla que mai tens prou i vols menjar un més, l'ùltim. Amb un café amb llet o una tassa de xocolata sont un bon berenar.
Petons.

Miquel ha dit...

Que llegan a ser buenos estos buñuelos.Ricos,ricos
Peto

Sussi Abel ha dit...

Que bons, això fa olor ja de Setmana Santa!!!

trifasic de baileys ha dit...

mmm que booons!! jo ahir vaig estar mirant receptes per fer-ne, però com que em faltaven molts ingredients vaig acabar fent pestiños, que vaya vici també..... petons

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Teresa; De vici, vici... la veritat que si. Jo també els vaig fer i són d'alló tant i tant de vici...
Si mires per el meu blog, també els veuràs¡¡
Aquets teus de vici vici i molt més...¡¡
Salutacions Teresa¡¡ :O)

La Cuina de l'Olga ha dit...

Mmmmmm.....aquests bunyols han de ser deliciosos!! Puc venir a fer un cafè i em convides?
Petonets,
Olga

Anna Pigarda ha dit...

Quins brunyols més llaminers, Teresa! A mi també m'agraden els més consistents.... i res de farcits!! A veure si m'animo a fer-ne aquest any... amb el que ens agraden a casa...!! Em guardo la teva recepta i ja t'explicaré! Una abraçada!

La Cuina Violeta ha dit...

Teresa,
Els he fet!!! i han quedat boníssims. Sortiran demà a La Cuina Violeta. Moltes gràcies per aquesta recepta tan bona.
Una abraçada,
Nani

Seguidors