ÍNDEX DE RECEPTES

29 d’abril del 2020

PA RÚSTIC AMB LLAVORS


Aquests dies donen per molt... el pa és una d'aquestes coses que quan en fas, si surt bé i bo, repeteixes segur!. Aquest que avui us porto de moment és el que més m'ha agradat, tots són bons, però aquest és ben bé com el pa d'abans, rústic, amb crosta, cruixent, gustós... i mira que és fàcil de fer... tant que no necessita ni amassat, ni massa mare... La recepta és d'Iban Yarza, us deixo l'enllaç del vídeo perquè mireu i remireu bé, jo l'he vist un  munt de vegades! hi ha truquillos que fan que sigui un èxit fer-lo.
Ahir només vaig fer la meitat dels ingredients, per veure'n el resultat...
Aquest pa és un gustàs mossegar-lo!!
vídeo
PA RÚSTIC AMB LLAVORS
Ingredients
500 g de farina de blat (la normal)
325 ml d'aigua (si volem el pa més foradat se n'hi pot posart un pèl més, quedarà la massa una mica enganxosa)
6 g de llevat fresc ( 2 g de la liofilitzada, sempre és la proporció 1/3 de la fresca)
10 g de sal
Jo vaig fer les següents quatitats per a aquesta barra:
300 g de farina de blat (normal)
200 ml d'aigua
5 de llevat fresc
8 g de sal
Llavors: sésam, pipes de carbassa, de girasol... les que tinguem (també sense...)
Preparació
En un bol gran posem la farina, l'aigua freda, afegim el llevat esmicolat, i amb la mà barregem, sense por! no cal cap robot! i amassar lo just, que estigui barrejat, és una massa que s'enganxa i gens llisa.
Pleguem la massa dins del bol com si fos un plec de mocador: estirem una mica la massa i dobleguem, ho fem 5 vegades, deixem la massa descansar 15 minuts i repetim una altra vegada (es pot repetir fins i tot una altra vegada...), acabat aquests passos, tapem amb film, ben tapat i deixem reposar a la nevera 12-24 hores.
L'endemà el traiem de la nevera, enfarinem la taula o marbre i ens posem oli a les mans perquè la massa en aquest punt és delicada i l'abocarem damunt la taula enfarinada, amb els dits l'estirem una mica. Donem la forma però sense tocar massa ...
Mullem un drap. Amb compte agafem per sota amb les dos mans la barra i la posem damunt el drap, deixem uns segons per a que s'humitegi, la tornem a agafar igual i la passem a la safata que tindrem preparada amb les llavors, movem una mica la safata i la passem a la safata del forn folrada amb un paper sulforat. ara li donarem les voltes... agafem un extrem i el girem de forma que les llavors quedaran a la part de sobre, amb l'altre extrem fem el mateix.
Tapem amb un drap i deixem que dobli el seu volum (aprox. 1 h)
Escalfem el forn a 250º (al màxim que us pemeti el forn), dins deixeu la safata fonda del forn, així estarà ben calenta quan hi posem el pa. També posem un altre recipient, plata una mica fonda perquè serà a la que posarem l'aigua.
Coem el pa:
Posem el pa a la safata del forn (com el tenim amb paper sulforat amb aquest mateix serà fàcil ...), a continuació posem un got d'aigua a la safata de sota, formarà el vapor...
Tanquen la porta i també el forn, apagat! durant 10 minuts. El pa s'anirà coent encara que no ho sembli...
L'anireu veient com creix...
Passats 10 minuts encenem el forn, posem a 200º, durant 30-35 minuts.
Si volem un pa amb més crosta, apaguem el forn i el deixem 10 minuts dins, s'acabrà de coure i formarà una crosta, serà un pa molt cruixent!!
Quan el pa està si doneu copets al cul sona a buit...
L'esplicació és llarga... però fer-lo no ho és tant...
Mireu el vídeo perquè us ajudarà mooolt!


Seguidors